Ruhadarab úgy még nem akasztotta ki a világot, mint Orbán Viktor sálja – mutatjuk a reakciókat!

2022. november 23. 14:52

1862-es földgömb, nevetés a horvátoktól, felháborodás a románoktól, Freund pedig hozta a tőle megszokottat. Útmutatónk és „történelmi áttekintőnk” a sál-gate kapcsán!

2022. november 23. 14:52
null
Varga Mátyás

Érdekes dolog esett meg a kül- és belpolitika porondján: mindenki beindult egy sáltól. Mindenki meglátta a lehetőséget abban, hogy valami szépet s jót írjon a magyar miniszterelnökről. Kis túlzással kijelenthető, hogy ruhadarab így még nem akasztotta ki a világot. (Igen, talán még Justin Trudeau kanadai kormányfő „zoknidiplomáciáján” is túlmutatott az Orbán Viktor sáljára adott reakciócunami.)

De pontosan mi is történt itt? Kik háborodtak fel ennyire? Miért fontos egy sál? 

Kezdjük az elején...

Dzsudzsák Balázs válogatott labdarúgónk november 20-án a magyar-görög barátságos focimeccsen befejezte a válogatott pályafutását a 109. válogatott mérkőzésével. A meccsen Kalmár Zsolt utolsó pillanatban rúgott szabadrúgásgóljával 2-1-es győzelmet aratott a magyar nemzeti tizenegy.

A 109. mérkőzés után a futballista találkozott Orbán Viktorral, ugyanis a miniszterelnök személyesen gratulált a játékosnak. Na, itt volt minden botrány origója, ugyanis a miniszterelnök olyan szurkolói sállal a nyakában gratulált a búcsúzó Dzsudzsáknak, amelyen Nagy-Magyarország képe volt látható.

Ennyi elég is volt a „nemzetközi botrányhoz”, ami végül aztán a szlovák-osztrák-ukrán nagykövetségtől Hont Andráson keresztül a Politico hasábjaiig terjedt. Talán vendégszerzőnk, Zsigmond Barna Pál fogalmazta meg a legjobban az eset kvintesszenciáját:

Elsőként Daniel Freund reagált: a német liberális-zöldpárti EP-képviselő fixációja Magyarországgal önmagában is megér egy misét, amivel kapcsolatban ide kattintva olvashat többet. Egy szó mint száz, Freund ismét Freund volt, s a Twitter-oldalán kifejtette, hogy „Magyarország miniszterelnöke – Nagy-Magyarország térképével ellátott sálat visel. 

A képviselő egyből meg is kapta a választ Bayer Zsolttól; ahogy a publicista írta, „arra voltam kíváncsi még reggel, vajon a mi kos elmebetegünk, ez a Daniel Freund a »német« zöldektől kommentálja-e, hogy Essenben ismét zsidókra támadtak, vagy ír valamit a magyarországi antiszemitizmusról. Nos, itt a válasz. Zöld (vörös) Dani ugyan a saját ügyeikkel nem foglalkozott, de velünk igen. Most a miniszterelnök szurkolói sáljával volt baja.

Az első külügy, a román külügy...

Freund után/mellett/közben a román külügynek se jött be a kormányfő sálja. Amint azt a Transtelex megírta, a bukaresti külügy rosszallását fejezte ki Magyarország bukaresti nagykövetének, miután észrevették a Nagy-Magyarországot a miniszterelnök szurkolói sálján. A románok elfogadhatatlannak tartják a „revizionista megnyilvánulás bármilyen formáját, ugyanis az szerintük ellentétes a valósággal” – tették hozzá.

A legracionálisabb a horvát államfő volt: ő nem akar sálakkal bíbelődni

Ahogy szépen lassan kezdtek jönni a külföldi reakciók a „sál-gate”-re, úgy efutottak be a meglepőbbnél meglepőbb nyilatkozatok. Mégis, a legracionálisabb talán a horvát miniszterelnök volt. Andrej Plenkovic horvát kormányfő kifejtette:

nem akar senki sáljával foglalkozni.

Mint mondta, „ami a sálakat illeti, én nem láttam, és nem akarok mások sáljával foglalkozni. Ami pedig a Horvátországgal szembeni területi igényeket illeti bárki, így Magyarország részéről is, ezek abszolút elfogadhatatlanok, számunkra ez nem opció”.

Zoran Milanovic horvát államfő – akit nemrég a magyar miniszterelnökkel kedélyesen vacsorázva kapták lencsevégre – kijelentette: hivatalosan Zágrábnak nem kellene reagálnia erre a lépésre.

– mondta.

Spiegel: Orbán provokál

A német lap egyenest leszögezte: Orbán a Nagy-Magyarországot ábrázoló sállal provokált. Hozzátették, a magyar miniszterelnök „2020-ban egy olyan földgömbről posztolt fotót, amelyen a magyar királyság határai is látszottak. Az ügy különösen Horvátországban és Romániában váltott ki ingerültséget”.

A nagy múltú sajtóorgánumot, úgy tűnik, nem nagyon zavarta az a tény, hogy a szóban forgó földgömb egy 1862-ben készült darab hasonmása, így aztán egészen természetes, hogy az akkori geopolitikai állapotokat tükrözi.
A Perczel László által készített Perczel-glóbusz hasonmása, amely a felháborodást okozta. <br>Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala
A Perczel László által készített Perczel-glóbusz hasonmása, amely a felháborodást okozta.
Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

A román sajtó így kesergett

„Orbán annektálta Erdélyt” – szögezte le az Adevarul újságírója az esetről szóló beszámolójában. A szerző szerint a Nagy-Magyarország „a magyar revizionizmus” szimbóluma, azt pedig „gyakran használják magyar tisztviselők Budapesten”.

Ezen a ponton már Orbán se tudta szó nélkül hagyni a dolgot...

Orbán Viktor ezután a Facebook-oldalán üzent a sálját kritizálóknak: 

A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!”

Megadja Gábor is véleményezte az esetet közben, mint írta: „a haladó éttermiség és eltartott kisujjú igazikonzervatív kobzosaik versenyt vinnyognak a »szomszédos országok érzékenysége« miatt. De hiszen tőlük azt tudjuk, hogy Ukrajna és Románia már rég elhúzott mellettünk, a seggüket nézzük, le vagyunk maradva. Akkor hadd maradjon már meg a hamarosan most már úgyis biztosan bukó Orbánnak, hogy ilyen sálat viseljen nagy nyomorában.

Nade mit mondtak az ukránok?

A legélesebben Ukrajna háborodott felOleh Nyikolenko külügyi szóvivő a Facebookon azt írta, „a revizionista eszmék magyarországi terjesztése nem járul hozzá az ukrán-magyar kapcsolatok fejlődéséhez”, ezért várják „a magyar fél hivatalos bocsánatkérését, és a kiállást Ukrajna területi integritása mellett”. Emellett közölte, bekérették az ukrán külügyminisztériumba Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet.

Igen. Bekérették az ukránok a kijevi magyar nagykövetet a sál miatt.

Közben a legérzelmesebb választ talán Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter szolgáltatta a Facebook-oldalán. Kifejtette, hogy „aki jól ismer, tudja, hogy nem volt, és hosszú időn át nem is nagyon lesz olyan külügyminiszterünk, aki ilyen pozitívan állna hozzá uherszkói [történelmi Magyarország – a szerk.] örökségünkhöz és közös történelmünkhöz. Amivel gondom van, és nem is restellem ezt kimondani, az az, ahogy szomszédunk kormánya viselkedik” – írta.

Leszögezte, nincs helye a szlovák-magyar kapcsolatban az irredentizmusnak és a revizionizmusnak.

Hont is megszólalt, mondandóját menten mindenki figyelmébe ajánlotta

A diplomáciai viharban Hont András publicista is megszólalt. Egészen pontosan egy Bibó-idézetet szánt az összes félnek„Egy olyan világban, amelyben egy nemzetnek legaggasztóbb és legszorongatóbb kérdése az, hogy milyen területeket félt, vagy milyen területeket követel, bekövetkezik az az állapot, hogy a nemzet prosperitását elsősorban a területi státussal hozzák kapcsolatba:

Ez a szemlélet mélyen antidemokratikus” – idézte A kelet-európai kisállamok nyomorúsága című könyv sorait.

Perintfalvi figyelmét se kerülte el az eset...

„Szóval akkor most Orbán Viktor megüzente a hazai foci-ultráknak, hogy ő is közéjük tartozik?” – tette fel a kérdést Perintfalvi Rita katolikus teológus a Facebook-oldalán. Kifejtette, 

Hozzátette, „szóval én már várom, hogy petárdával vagy lángoló vörös görögtűzzel a kezében, ösztönszerűen kitörő, állatias ordítását nem visszafojtva, hanem végre szabadjára engedve jelenjen meg legközelebb egy ilyen meccsen.”

Az osztrákok értesítős kedvükben voltak

A bécsi külügy megüzente: szólnak a magyaroknak a fejleményről, hogy száz éve megszűnt a királyságuk. Mint fogalmaztak, „a történelmi térképekre való gyors pillantással bizonyítást nyertek az eredeti sejtések, miszerint Transzlajtánia (a Magyar Királyság) megszűnt létezni úgy száz évvel ezelőtt. Értesíteni fogjuk magyar szomszédainkat erről a fejleményről
a lehető leghamarabbi alkalommal”.

A Főtér.ro publicistája, Jean St'ay feltette a költői kérdést:

Mint írta, nem érti, miért kell az ilyen sálakra rögtön fekete epét öklendezni. „Nevessünk egyet, aztán foglalkozzunk a jószomszédi viszony ápolásával. A szimbólumokat meg hagyjuk békén élni. Ez lehetne ennek a (rém amatőr szabó módjára) keresztül-kasul szabdalt térségnek a szlogenje is. Így talán jobb szomszédok is lehetnénk.” – írta.

Röviden megjegyzem...

Bár közel mindenki kiakadt, a szlovákok felháborodása érthetetlen, hiszen a minisztériumukban is Nagy-Magyarország térkép lógott még nem is olyan rég. Peter Kazimír jelenlegi szlovák jegybankelnökkel, volt külügyminiszterrel készített interjút a DennikN, ahol a nyitóképen jól láthatóan, a tárcavezető irodája falán 

egy Nagy-Magyarország térkép virított.

A szlovák sajtó a héten rögtön el is kezdett pletykálni, hogy csak Photoshop az egész, a vitát végül a fotót készítő Tomás Benedikovic állította le: eredeti a fotó, nincs szerkesztve.

Mindeközben

Három, az esethez kapcsolódó hírt ajánlanánk még a szíves olvasó számára: Trianonos lövöldözős játék készül „Revans” címmel, a német köztévé kommentátora szivárványos szettben közvetített Katarból, miközben a FIFA gyakorlatilag betiltotta a katari vb-n a szivárványos karszalagokat, és „Allah! Allah!” felkiáltásokkal éltette a második szaúdi gólt az arab kommentátor.

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ugocsa
2022. november 24. 15:00
Nem értem a szomszédok felháborodását. Tudom, hogy van rá igyekezet, de azért mégsem kellene átírni a történelmet. Pozsony például nyugodtan mondhatná, hogy a sálon látható térkép voltaképpen Nagy-Szlovákia térképe (is).
ersa57
2022. november 24. 08:54
"A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!” ELÉG SZÁNALMAS ÉS ÁLSZENT EZ A MAGYARÁZKODÁS!!! (Az igazi ok az, hogy így akart üzenni a magyarországi szélső jobbosoknak!!!!) O.V.-nak egy földgömbbel a nyakában kellett megjelennie!!! Elfelejtette, hogy nem csak a történelmi Magyarország területén, hanem a világ szinte minden táján élnek egykori és jelenlegi honfitársaink is.
Gáspár
2022. november 24. 03:03
" Megyek tovább, ugatnak a kutyák " (TRB)
asus66
2022. november 23. 23:08
A Q;:_a anyjukat. A trianoni simliben benne volt fél európa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!