Makronóm

Ezért ne csak a fülünkre hagyatkozzunk

Az elektromos és hibrid járművek halkabbak a belső égésű motorral rendelkező társaiknál, így nehezebb őket hallani, különösen városi környezetben.

Egyre többen dolgoznak Magyarországon

A múlt évhez képest 41 ezerrel többen dolgoznak: a 15–74 éves foglalkoztatottak száma kis híján 4,74 millió volt a KSH friss adatai szerint. A Makronóm Intézet elemzője rámutat: ez a bővülés gyakorlatilag teljes mértékben a belföldi elsődleges munkaerőpiachoz kapcsolódik, ami kiváló hír.

Ezért ne csak a fülünkre hagyatkozzunk

Az elektromos és hibrid járművek halkabbak a belső égésű motorral rendelkező társaiknál, így nehezebb őket hallani, különösen városi környezetben.

10 órája

Egyre többen dolgoznak Magyarországon

A múlt évhez képest 41 ezerrel többen dolgoznak: a 15–74 éves foglalkoztatottak száma kis híján 4,74 millió volt a KSH friss adatai szerint. A Makronóm Intézet elemzője rámutat: ez a bővülés gyakorlatilag teljes mértékben a belföldi elsődleges munkaerőpiachoz kapcsolódik, ami kiváló hír.

14 órája

Kína energiaforradalma segíti a magyar zöldátmenetet is!

Az egyik fontos vezető ázsiai portál, a Chinadaily.com zöldgazdasági anyagában a kínai közreműködéssel épült kaposvári napelempark szolgált illusztrációként. A cikk egy helyi zöldkonferenciáról tudósított, ahol arra jutottak, hogy a távol-keleti nagyhatalom megújulóenergia-forradalma nemcsak az ország ökologikus fejlesztési céljainak megvalósítását segíti elő, hanem kiváló minőségű és megfizethető termékekkel, valamint széleskörűen elérhető kínai technológiák és megoldások révén is hozzájárul a globális zöldátmenethez.

2024.05.23 15:49

Érdemben nőttek a keresetek, bőven az infláció felett!

A Makronóm Intézet elemzője szerint idén éves átlagban várhatóan 5 százalék alatt alakulhat infláció, és így – a friss KSH átlagkereseti adatokat figyelembe véve – akár 7 százalékos reálbérnövekedés is várható 2024 egészében a magyar gazdaságban.

2024.05.23 11:06

Az egyetemisták újra felforgatják Amerikát?

A gázai háború elleni tüntetések felrázzák az egyetemeket, az Egyesült Államokban a diákok mozgósításának pedig régi hagyományai vannak. Ezek a gyakran kritizált, sőt becsmérelt tiltakozó megmozdulások végül többször is megváltoztatták az országot. Vajon ezúttal is így lesz?

2024.05.22 17:41

Washington összehangolt támadásra szólít fel Kína ellen

Az amerikai pénzügyminiszter Németországban tartott nagy ívű beszédet, amelyben több volt a mellébeszélés, mint a valóság. Az uniós tagállamoknak ráadásul egyelőre nincs kedvük Kína teljes pályás lerohanására.

2024.05.22 14:04

Biden lassan hazavágja az egész globális kereskedelmet

A kínai elektromosokra kivetett brutális vám a legrosszabb kampányhúzás, amit csak Biden elkövethetett. Az eredmény senkinek nem lesz jó, az amerikai vállalatoknak és fogyasztóknak a legkevésbé.

2024.05.21 06:28

A legzöldebb olimpia, vagy csak vágyálom az egész?

A párizsi lesz a legzöldebb és legfenntarthatóbb olimpia, amelyet valaha rendeztek – vallják a szervezők. De a fény városának központja csak néhány történelmi épülettel vesz részt a lebonyolításban, a többi – az olimpiai falu, az úszókomplexum, a Stade de France – mind a külvárosokban található. Macron elnök a játékokat hivatali idejének egyik legerősebb politikai pillanatává akarja tenni, de azért kárt lenne eltagadni a lehetőségét annak, hogy a nagyszerű álom rémálomba torkolljon.

2024.05.18 06:36

A kínai büfé és a magyar faló

Ránk mutogatnak, hogy túl sokat falatozunk a kínai kajáldában. Tessenek már odapillantani a vendégekre: Scholz kancellár például nem is tányérral, hanem egy komplett ételhordószettel érkezett. És tülekszik.

2024.05.17 19:37

A középosztály forradalma és Einstein biciklije – György László a Mandinernek

m+

A magyar gazdaságpolitikai stratégia hangsúlyos eleme a középosztály folyamatos bővítése. Ennek jelentőségéről és a magyar modell filozófiai hátteréről is beszélgettünk György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért felelős kormánybiztossal a napokban megjelent könyve kapcsán.

2024.05.16 06:54

Macron: Több szexet, elvégre franciák vagyunk!

A címben szereplő kéréssel fordult honfitársaihoz Macron elnök, aki azt szeretné elérni, hogy polgártársai ellensúlyozzák a katasztrofálisan romló születésszámot. Franciaország termékenysége a második világháború vége óta a legalacsonyabb szinten van – talán ironikusan, hiszen a franciák a világ legnagyobb szerelmeseinek tartják magukat.

2024.05.16 05:20

Elmarad a Fed kamatcsökkentése

Áprilisban lassult az infláció üteme, de nem a Fed céljaival összhangban, így még várni kell az amerikai kamatcsökkentésre. Ez a feltörekvő piacoknak sem kedvez.

2024.05.15 16:18

Ukrajna szerint az újabb EU-s segély „szinte semmi”

Az EU évente plusz hárommilliárd euróért vásáról fegyvert Kijevnek az orosz zárolt vagyon nyereségéből. Ukrajna erre is csak a száját húzza, mondván: kezdetnek megteszi, de az összeg nevetséges.

2024.05.15 08:50

Ezt várhatjuk az Apple-től a következő években

Az iPhone-eladások visszaesése miatt csökkent a cég összbevétele, az almás headset pedig egyelőre nem hozta meg a várt sikert. Talán az Apple is érzékeli, hogy érdemes valami újat villantani.

2024.05.14 19:48