Hollandia
21:002024. június 21.
Franciaország
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság

Makronóm Intézet

80 db cikk összesen

Hogyan válhat egy magyar vállalkozás nemzeti bajnokká?

Számos magyar vállalat tudott a nemzetközi piacokra történő belépés által nemzeti bajnokká válni. A Bálna Honvédelmi Központban rendezett MBH Makronóm Makroverzum konferencián a résztvevők azt vizsgálták, hogyan lehet a magyar vállalkozásokat, termékeket és márkákat versenyképessé és ismertté tenni a globális piacokon.

2024.06.11 21:11

Újabb csúcsot döntött a külkereskedelmi többlet

A KSH friss adatai szerint tavaly áprilishoz képest az egyenleg közel 1,4 milliárd euróval javult, és így újabb csúcsot döntött a külkereskedelmi termékforgalom többlete. A Makronóm Intézet elemzője szerint pénteken kedvezőbb számok érkezhetnek az ipar teljesítményét illetően is.

2024.06.05 10:39

Elmarad a Fed kamatcsökkentése

Áprilisban lassult az infláció üteme, de nem a Fed céljaival összhangban, így még várni kell az amerikai kamatcsökkentésre. Ez a feltörekvő piacoknak sem kedvez.

2024.05.15 16:18

Szinte megállt az élelmiszerárak növekedése

Éves alapon már csupán egy százalékkal nőttek az élelmiszerárak a KSH friss adatai szerint – a múlt hónapban pedig az árak összességében csak 3,7 százalékkal emelkedtek. A havi adatok a bázishatások miatt hullámzóan alakulhatnak, de éves átlagban az idén 5 százalék alatt maradhat az infláció – értékeli a mai adatokat a Makronóm Intézet szakértője.

2024.05.10 11:04

Túl a GDP-n: hogyan mérhető egy ország fejlődése?

Gyakran előfordul, hogy az országok fejlődésének vizsgálatakor csak egy-egy, a szakértők által fontosnak tekintett mutatót vizsgálunk meg, holott ennél sokkal komplexebb egy nemzetgazdaság növekedésének a mérése és megértése. Példának okáért a GDP sem ad teljes képet egy adott ország polgárainak jólétéről, emiatt is kifejezetten félrevezetők a „Románia megelőzte Magyarországot” típusú hírek. Utóbbi példánál maradva nézzük meg, mit mutatnak a jóval komplexebb, a gazdaság és a társadalom szélesebb spektrumát vizsgáló mutatók!

2024.05.08 11:48

Makroverzum: a fenntarthatóság és az ESG találkozási pontja

Április 18-án a Bálna Honvédelmi Központban az MBH Makronóm Makroverzum rendezvénysorozat keretében ezúttal a magyar ESG mint találkozási pont témaköre került terítékre. Az esemény panelbeszélgetésein a téma neves szakértői mondták el gondolataikat a jóllét fenntartható növelése, a zöldfinanszírozás jövője, valamint a vállalati ESG-megoldások kapcsán.

2024.04.19 12:08

Épül a hazai ESG-ökoszisztéma

A hazai ESG-törvény kapcsán kiemelt cél a fokozatos bevezetés, hogy a kkv-knak legyen idejük felkészülni az új adatszolgáltatási kötelezettségre – mondta Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára az MBH Makronóm Makroverzum konferencián. A szimpóziumon – amely a fenntarthatóságot és az ESG-t állította fókuszba – György László kormánybiztos hivatalosan is bemutatta a jelenlegi, kizárólag GDP-alapú gazdaságifejlettség-mérés pontosabb alternatíváját, a Harmonikus Növekedési Indexet. Puskás András, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese kifejtette, hogy az ESG-törvény keretet ad a közös fenntarthatósági célok eléréséhez és elősegíti a zöld finanszírozás térnyerését.

2024.04.18 12:59

Javulnak a német kilátások, de egyelőre visszafogott a kereslet

A KSH friss, termék-külkereskedelmi adatai szerint az import visszaesésének a mértéke érdemben mérséklődött az előző hónaphoz képest, ám a külső kereslet várhatóan a következő hónapokban is visszafogottan alakulhat. A Makronóm Intézet szakértője szerint jó hír viszont, hogy a legfrissebb hangulatindexek már javulást mutatnak a hazai szempontból is fontos német iparban, főleg a járműgyártásban a müncheni Ifo Gazdaságkutató Intézet friss felmérése szerint.

2024.04.06 11:43

Nőhet idén a kiskereskedelem, de lassan heverjük ki a nehéz előző évet

Már vannak pozitív trendek, így például a reálbérek emelkedése, ám ennek ellenére az óvatossági motívum továbbra is erős a frissen közzétett, januári kiskereskedelmi adatok szerint is. A fogyasztói bizalom még nem heverte ki az inflációs sokk okozta megrázkódtatást, ám idén éves szinten 6–7 százalékos reálbér-emelkedés jöhet, ami sokat segíthet a fogyasztás növekedésében – véli a Makronóm Intézet elemzője.

2024.03.06 11:16

Mérhető-e a fenntarthatóság?

m+

A fenntarthatóságot szem előtt tartó befektetések piaca 1700 milliárd dollár fölé nőtt, de a hazai beszállító vállalkozások csupán harmadának van részletes tudása a fenntarthatóságot mérő ESG-mutatókról.

2024.01.31 22:17

Jön az EU-csúcs: vajon erősödni fog a forint?

Az uniós csúcs előtt sokan a forint árfolyamát figyelik, hiszen, ha pozitív lesz a döntés, akkor elvben a hazai fizetőeszköz erősödése várható. De mire számít a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője?

2023.12.12 13:14

Megnézték: csak 27 év felett költöznek el hazulról a magyar fiatalok

A nemrég közzétett EU-s adatok szerint a fiatalok idehaza átlagosan 27,4 éves korukban költöznek el a szüleiktől, és kezdenek önálló életet valamilyen lakásmegoldással. Ez ugyan némileg több, mint az EU-s átlag, ám így is mindössze az európai középmezőnyben foglalunk helyet.

2023.08.27 10:40

Hiába csökken a GDP, mégis többen dolgoznak

Sokan dolgoznak ma Magyarországon: a gazdasági visszaesés ezen a téren nem érezteti a hatását. A friss statisztikai adatok kedvező képet mutatnak a munka világáról.

2023.08.25 11:53