Visszafogta az Árfigyelő az élelmiszerárak emelkedését

2024. szeptember 04. 11:28

A Makronóm Intézet elemzése szerint érdemben mérsékelte egyes élelmiszerek árának növekedését az Árfigyelő rendszer működése, amely 21 kategóriából 14 esetben ellensúlyozta az átlagárak emelkedését. 1,11 százalékponttal fogta vissza az élelmiszerek drágulásának az ütemét, míg a teljes gazdaság inflációját 0,2 százalékponttal lassította.

2024. szeptember 04. 11:28

A 2022-es év időjárási viszontagságai miatti kedvezőtlen termés, az orosz–ukrán háború kitörése nyomán bevezetett uniós szankciók eredményeképp elszabaduló energiaárak, a forint gyengülése, valamint a profit húzta infláció következtében az élelmiszerárak is a korábban nem tapasztalt, gyors ütemben nőttek, majd 2022 végén az élelmiszer-infláció 45 százalék közelében tetőzött. Az élelmiszerár-emelkedést ugyanakkor azóta sikerült letörni, az idei év első 7 hónapjában az élelmiszer-infláció már nem érte el a 2 százalékot. Így pedig az élelmiszerek ellensúlyozni tudták a sok esetben a visszatekintő, inflációkövető árazás nyomán gyorsabb szolgáltatásinflációt

Az élelmiszer-infláció lassulásában több tényező is szerepet játszott: az erősebb és stabilabb forintárfolyam, az energiaárak normalizálódása, a kedvezőbb mezőgazdasági termés, illetve az olyan kormányzati intézkedések, mint az Árfigyelő rendszer. 

Az Árfigyelőt 2023. július elsejével vezette be a Gazdasági Versenyhivatal és a kormány azzal a céllal, hogy az élelmiszerárak összehasonlíthatóságán keresztül élénkítse a kiskereskedelmi láncok közti versenyt, így mérsékelve az árakat és segítve a fogyasztókat. A Makronóm Intézet a Gazdasági Versenyhivatallal együttműködésben megvizsgálta, hogy az Árfigyelő rendszer működése milyen hatást gyakorolt közvetlenül az élelmiszerárakra és a teljes inflációra. 

Az elemzés során a szintetikus kontroll módszert (SCM) alkalmaztuk. Az SCM lényege, hogy kontrolladatok felhasználásával egy olyan inflációs pályát vázolunk fel, ami az Árfigyelő rendszer bevezetése nélkül állt volna elő. A mutató előállításához a régiós országok (Szlovénia, Szlovákia, Románia, Ausztria, Horvátország, Csehország, Lengyelország) harmonizált fogyasztóiár-indexeit (2015=100%) használtuk fel az Eurostat adatbázisából 2019 januárja és 2024 februárja között. 

A 21 vizsgált élelmiszertípusból 14 esetén kimutatható, hogy az Árfigyelő hozzájárult az átlagárak mérséklődéséhez az ársapkák 2023. augusztusi kivezetését is figyelembe véve. 

A rendszer bevezetése előtti időszakot (2023. június) bázisul véve 2024 februárjára az élelmiszerárak 1,35 százalékkal mérséklődtek, míg az Árfigyelő nélkül ez mindössze 0,24 százalékra becsülhető, így a teljes hatás 1,11 százalékpontra tehető. Az elemzésbe bevont termékcsoportok közül az ESL zsírszegény tej, a tojás, a vaj, a friss gyümölcsök, valamint a kenyér esetén volt a legjelentősebb hatása a rendszernek. A teljes magyar gazdaság árdinamikáját tekintve, a fogyasztói kosáron belüli súlyokkal korrigálva az eredményeket, az élelmiszerárakon keresztül összesen 0,20 százalékpontos inflációcsökkenés tulajdonítható az Árfigyelőnek. 

Számításaink szerint a 2023 decembere és 2024 februárja közötti időszakban átlagosan 1,45 százalékponttal volt alacsonyabb az élelmiszer-infláció az Árfigyelő bevezetése nyomán. 

Így e rendszer segítségével a három hónap alatt 19,4 milliárd forint maradt a háztartásoknál,

 ennyivel kellett volna többet fizetniük ugyanazon megvásárolt élelmiszer-mennyiségért. Ez egy háztartásra vetítve mintegy 4800 forint megtakarítást jelent. 

Meglátásunk szerint szükség van az online Árfigyelő rendszer fenntartására és további bővítésére, hiszen számos alapvető élelmiszer, úgymint a kristálycukor, a sertéshúsok, a zsíros ESL- és UHT-tejek, valamint a friss zöldségek esetén a kötelező akciózás és a beszerzési áron való értékesítés kivezetésével ismét jelentős áremelkedés volt megfigyelhető. Továbbá annak érdekében, hogy a jövedelmek emelkedése nyomán várhatóan élénkülő keresletre válaszul a vállalatok ne kezdjenek ismét agresszívebb árazási gyakorlatba, szükség van a kereskedelmi láncok közötti verseny fenntartására, erősítésére, és az elmúlt időszakban ennek hatékony eszköze volt az Árfigyelő rendszer. Emellett annak adatai a szabályozó hatóságok számára is segítséget nyújtanak úgy a piacellenes viselkedések, mint az összejátszások felderítése érdekében. 

A teljes kutatás itt érhető el

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Pixabay

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mi-egy-nagy-vibralo-tojast-hasznalunk-2
2024. szeptember 04. 13:12
Meg a faszom, az fogta vissza. A kereslet csokkenese es persze a pazarlas csokkenese, az fogta vissza. Az emberek tudatosabban vasarolnak es sokan a kevesbe feldolgozott elelmiszerekre mennek ra.
lipsiboy
2024. szeptember 04. 12:08
Lófaszt a ppotokba hazug gecik😄😄😄
tipowes
2024. szeptember 04. 12:05
Kell egy magyar élelmiszer-áruházlánc, aminek ez a feladata és abban az állammal együttműködik, amiben pedig az támogatja.
2024. szeptember 04. 12:04 Szerkesztve
Azt megfékezni az árfigyelő rendszeren túl csak úgy lehet, ha mi irányítjuk és diktáljuk az árakat. Úgy, ha van egy magyar tulajdonban lévő áruházlánc, ami ha nem is dominál a többi külföldi áruházlánc fölött, de a nemzeti érdeknek megfelelően legalább a alapvető élelmiszerek árának alacsonyan tartásával diktálja az árakat azoknak is, hisz másképp nem tudnának versenyképesek maradni vele. Azonkívül a magyar termelők és feldolgozóipar áruinak felvásárlásával és abból a külföldi áruházláncokat kiszorítva a gazdaságot is pörgetné és a magyar gazdákat is támogatná, egy sokkal biztonságosabb felvevőpiacot és elosztórendszert teremtve számukra, ami nem csak kihasználja őket, hanem támogatja a fejlődésüket is. Az inflációleszorító hatása pedig felbecsülhetetlen lenne, ami rengeteg megtakarítást jelentene, mind az államnak és a gazdaságnak, mind a lakosságnak. A külföldi áruházláncok árszabását ilyen közvetett módon befolyásolva és kontrollálva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!