Nőttek a bérek, de a külső kereslet visszafogja a növekedést

2024. július 30. 13:28

A második negyedévben lassult a gazdaság teljesítménye: negyedéves alapon a szezonálisan kiigazított adatok szerint 0,2 százalékkal lassult, éves szinten pedig 1,3 százalékra mérséklődött a növekedés üteme.

2024. július 30. 13:28

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

A Központi Statisztikai Hivatal az első becslés keretében még nem közöl részletes adatokat, csak annyit, hogy termelési oldalról az építőipar és az ingatlanügyletek támogatták a gazdasági növekedést, miközben az ipar érdemben visszafogta azt. 

Az építőipar teljesítménye hullámzóan, de növekszik 

Az építőiparban a havi adatok alapján már hónapok óta látható egy felívelő trend, azzal együtt is, hogy az ágazat teljesítménye hónapról hónapra továbbra is jelentős volatilitást mutat. Itt a részletes adatok azt mutatják, hogy  

elsősorban a vállalati szférához köthető beruházások húzzák az ágazat teljesítményét, azonban a növekedés ezen szegmensben is fokozatos. 

A béremelkedés nem tudja ellensúlyozni a külső kereslet hiányát 

Az ipar esetében a legnagyobb problémát a külső kereslet alakulása jelenti.  

Legfontosabb külpiacunk, Németország gyengélkedése a hazai exportot is visszafogja, és ez erőteljesen kihat az exportorientált ipari termelésre és a kapcsolódó ágazatokra. 

A külső kereslet gyengélkedését ugyanakkor a jelenlegi adatok szerint a belső kereslet alakulása nem tudja ellensúlyozni. A bérek ugyan két számjegyű ütemben nőnek, ami a hónapok óta a jegybanki toleranciasávon belül alakuló inflációval együtt jelentős reálbér-növekedést eredményez, azonban ennek hatása a fogyasztásban csak mérsékelten jelenik meg. A háztartások körében változatlanul erős az óvatossági motívum, a többletjövedelem érdemi része megtakarításokban csapódik le, mivel feltehetően fokozatosan építik vissza a korábbi időszakban felélt tartalékaikat. Ez pedig visszatükröződik a kiskereskedelmi adatokban, valamint a belföldi turizmus korábban vártnál lassabb bővülésében, miközben a külföldre történő utazások is élénkültek. 

Mit sugallnak a jelenlegi adatok? 

A mai GDP-adat alapjaiban írja át a korábbi előrejelzéseket.  

A külső kereslet gyengélkedésére az év elején is számítottunk, azonban a jelenlegi adatok azt mutatják, hogy a korábban vártnál később következhet be fordulat.  

Ezenfelül a fogyasztói bizalom is a korábban becsültnél lassabban áll helyre, vagyis a belső tényezők sokkal kevésbé tudják ellensúlyozni a külső kereslet lassulását a bérek emelkedése ellenére is. A kedvezőtlen második negyedéves adat nyomán az idei gazdasági növekedés várhatóan leginkább csak 2 százalék körül alakulhat, miközben tovább nőtt a jövő évi kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanság.    

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kastellorizo
2024. július 30. 17:44
BartSimpson 2024. július 30. 16:16 A liberálnáci propagandátok azon örvendezik, hogy q/q alapon összejött 0,3% növekedés a szovjEUt rezsimeteknek. Az olaszok + 0,2%-a, a franciak +0,3%-a és a spanyolok +0,8%-a miatt. 🤡🤣🤣🤣🤣🤣🤣
BartSimpson
2024. július 30. 16:16
Európa motorja, jósolt 4%-os GDP növekedés 2024-ben, gyorsnaszád, kanyarban előzünk és a többi agyament lózung...hajrá Marci & a csipetcsapat hátha valami csirkefarhátas vidéki nyugdíjas beveszi... Ja beveszik, Viktor Alavju 😅🤣😂
llnnhegyi
2024. július 30. 16:06
Kéri Laci bácsi bejelentkezett az ATV Egyenes Beszéd című műsorába. Velőtrázó nyilatkozatot tesz a NER szárnyalásáról : " NEM ÉRTEM!"
kastellorizo
2024. július 30. 15:32
recipdoki 2024. július 30. 13:39 73% államadósság nem számít magasnak az EU-ban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!