Kedvező trendek: 4 százalék alá csökkenhet a munkanélküliség 

2024. július 26. 10:44

A foglalkoztatottak száma 26 ezer fővel nőtt az előző év azonos időszakához képest, miközben a közfoglalkoztatottak száma csökkent. A második negyedévben a 15–74 éves korosztály 68 százaléka volt aktív a munkaerőpiacon, a munkanélküliségi ráta pedig 4,3 százalékra mérséklődött, és várhatóan tovább csökkenhet – 3,7 százalékra – a követ

2024. július 26. 10:44

 

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

A foglalkoztatás bővülése teljes egészében a hazai elsődleges munkaerőpiacon ment végbe, itt a foglalkoztatottak száma az előző év azonos időszakához képest 26 ezer fővel nőtt, ami mögött a gazdasági teljesítmény fokozódása húzódik meg. Ezt mutatja az is, hogy ágazati bontásban is elsősorban a szolgáltató szektorban nőtt a foglalkoztatottak száma, amely terület az elmúlt időszakban leginkább támogatta a gazdasági növekedést. 

Kismértékben, statisztikai hibahatáron belül emelkedett a külföldi telephelyen dolgozó, de magyarországi háztartásban élő munkavállalók száma is, azonban a második negyedéves 106 ezer fős létszámuk továbbra is érdemben elmarad a koronavírus-járvány előtt tapasztalt szinttől. Jelentősen, több mint 12 ezer fővel, 60 ezerre csökkent a közfoglalkoztatás keretében dolgozók száma is. 

Emelkedett az aktivitás is: a második negyedévben a 1574 éves korosztálynak már a 68 százaléka megjelent a munkaerőpiacon foglalkoztatottként vagy álláskeresőként. Az aktívak számának növekedési üteme ugyanakkor fokozatosan lassul, aminek köszönhetően a munkanélküliségi ráta is már mérséklődésnek indult, a második negyedévben a munkaerőpiacon megjelenőknek csak a 4,3 százaléka nem rendelkezett álláshellyel. 

 A gazdasági növekedés fokozódásával várakozásaink szerint a foglalkoztatottak száma tovább emelkedhet.  

Ennek forrását egyrészről a munkanélküliek jelenthetik, aminek köszönhetően a munkanélküliségi ráta az idei év átlagában 4 százalék alá, majd jövőre 3,7 százalékra mérséklődhet. Ám az inaktívak között is még jelentős számban található a munkaerőpiacra bevonható munkaerő, a KSH több mint 300 ezer főt tart számon, mint potenciális munkaerő-tartalék. Körükben eltérő tényezők, például a képzettségi szint vagy a földrajzi elhelyezkedés jelenti a legnagyobb korlátot, az ő munkaerőpiaci integrációjukban jelentős segítséget jelenthetnek az elmúlt időszakban bejelentett kormányzati programok, mint a 30 év alattiak számára rendelkezésre álló Ifjúsági Garancia Plusz program. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó:dreamstime.com 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­É­r­­­t­­­é­­­k­­e­­­l­­­d­­­ ­­a­­ ­s­­z­­­e­x­­­i­­­ ­p­u­­­n­­­c­­­i­­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
funzagirl
2024. július 26. 12:45
Születések számáról jöttek ki adatok esetleg? Gyarapszik a Kárpát Medence? Bezzeg 2006 Gyurcsány Soros
Patika
2024. július 26. 11:36
Ennyi az országelhagyó szakember?---R e m e k.
RasPutin
2024. július 26. 11:13
Emelkedett az aktivitás is: a második negyedévben a 15–74 éves korosztálynak már a 68 százaléka megjelent a munkaerőpiacon foglalkoztatottként Remek szám ez a 74 éves.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!