Komoly ügyek helyett zoknidiplomácia – a liberális Trudeau új elemet hozott a politikusi öltözködésbe

2022. november 17. 21:00

Szívtipró imázsa miatt rajonganak érte a kanadai nők, ám politikai ellenfelei szerint egy magával túl sokat foglalkozó ficsúr. Elsősorban a zoknijairól híresült el, amelyekkel a pride-tól kezdve a NATO csúcstalálkozón át a nemzetközi Star Wars napon is üzen. Kovásznai Andreával Justin Trudeau kormányfő stílusát vizsgáltuk meg a Kifutóban!

2022. november 17. 21:00
null

Kovásznai Andrea és Szalai Laura írása

A szakértő emlékeztet, hogy  a kanadai miniszterelnök igazi politikus családból származik; édesapja, Pierre Trudeau az ország leghosszabb ideig regnáló miniszterelnöke volt, és Justin már egészen korán elkezdte magába szívni a nyilvánosságot, ezért is lett rutinos a kapcsolata a nagyközönséggel. A politikus aktívan használja a közösségi médiát, jól alakítja vizuálisan a kormányzási stílusát, felhasználva a magánéletét is, nincs tabu számára. Amerikai  és brit kollégáihoz hasonlóan a kanadai kormányfő is szerepelt a Vogue-ban a feleségével; hatalmas brand- és imázsépítés folyik körülötte is.

A rocksztár

„Trudeau Kanada legnagyobb szívtiprója, egy rocksztár, akiért odáig vannak a hazájában – ez nem meglepő, hiszen a megjelenése kifogástalan, imázsa gondosan ápolt, mindig mosolyog és nagyon közvetlen az emberekkel, simán otthagyja a biztonsági stábját is, hogy a rajongóival szelfizzen” – fogalmaz lapunknak Kovásznai Andrea. A Liberális Pártot vezető Trudeau-t ugyanakkor sokan támadják is: az ellenzéki konzervatívok gyakran a szemére vetik,

hogy sokkal jobban el van foglalva a közösségi médiában való megjelenésével és a szelfizgetéssel, mint Kanada ügyeivel,

igyekeznek őt egy ficsúrnak beállítani.

Justin Trudeau a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozóján Brüsszelben 2021. június 14-én (MTI/EPA/Pool/Stephanie Lecocq)

 

Pride, ramadán és nemzeti zászló

Justin Trudeau stílusának kétségkívül legjellegzetesebb eleme a zokni, amelyből komoly gyűjteményre tett szert, egyfajta szimbólum és üzenetközvetítő számára. „A csúcstalálkozókat megelőző előkészületeket is befolyásoló jelenségről van szó, egy-egy nyilvános esemény előtt találgatások tárgya, hogy a kanadai miniszterelnök milyen tematikus zoknit fog viselni, ezáltal milyen politikai vagy társadalmi kérdésre kívánja felhívni a figyelmet.

– hívja fel a figyelmet. A miniszterelnök és csapata tudatosan a zokniviselés útján is kommunikál a nyilvánosság felé, „ezáltal nemcsak politikai tőkét akarnak kovácsolni neki, hanem azok figyelmét is felkeltik, akik alapból nem foglalkoznak a közélettel. Az egyik legemlékezetesebb húzás volt, amikor Trudeau 2017-ben a torontói Pride-on két legyet ütött egy csapásra: a szivárványos és Eid Mubarak feliratú zoknival nemcsak az lmbtqi-közösség, hanem a ramadán végét ünneplő muszlimok felé is gesztust kívánt tenni” – idézi fel Kovásznai Andrea.

Hozzáteszi, a kormányfő gyakran hordja a kanadai zászlós motívumokkal ellátott zoknijait, ezeket sokszor viszi magával a diplomáciai eseményekre. Sőt, van, hogy tárgyalópartnerei is követik: néhány éve Írország miniszterelnöke, Leo Varadkar is mintás zoknit húzott a tárgyalásukon,

a juharfalevelekkel díszített lábravalója egyértelmű baráti gesztus volt a részéről.

Trudeau egy NATO találkozón NATO logós, a davosi Világgazdasági Fórumon pedig kacsás zoknit villantott, de olyanra is volt példa, hogy a nemzetközi Star Wars napon Chewbacca mintás zoknit viselt, jelezve a Csillagok Háborúja iránti rajongását. Mint megtudjuk, a zoknik egyébként nem márkás darabok, kizárólag hazai gyártmányok: egy torontói székhelyű cég, a Halal Socks gyártja őket, és nem egészen 15 dollárba kerül egy pár zokni.

Fontosabb a mondanivaló

A szakértő ugyanakkor megjegyzi, hogy a protokoll írott szabályai szerint a mintás zokni viselése alapvetően nem elfogadható. „A politikai elit korábban fekete vagy egyszínű zoknit hordott, ám Trudeau példája azt mutatja, hogy a szigorú öltözködési szabályok némi kreativitással megszeghetők. A kormányfő imázscsapata jól választott, hiszen olyan ruhadarabról van szó, amely alig látható eleme az öltözéknek. Nem hivalkodó, hiszen nincs annyira szem előtt – más lenne, ha például egy ananászmintás öltönyt adnának rá. Nem vágja ki tehát a biztosítékot, mégis olyan látványos stíluselemmé  vált, mint máson egy jól szabott öltöny” – hangsúlyozza.

Persze vannak, akiknek inkább „kihívást” jelent Trudeau megjelenése egy eseményen, mondván: a komoly kérdések nem kerülhetnek asztalra, mert a kanadai kormányfő elviszi a showt a zoknijaival. „Erre oda kell figyelnie Trudeau-nak, a megjelenése nem terelheti el a mondanivalójáról a figyelmet. Amennyiben a stílus felülmúlja az üzenetet, az komoly kommunikációs kudarc lehet” –hangsúlyozza a stílustanácsadó.

 

Nyitókép: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök (b) és lengyel hivatali partnere, Mateusz Morawiecki megbeszélést folytat Varsóban 2022. március 10-én (MTI/EPA/PAP/Marcin Obara)

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ma is bukik a Zorbán...
2022. november 18. 13:58
Gyurcsány, kicsit sikeresebb kiadásban...
dezilluzionista
2022. november 18. 12:27
Felpezsdítő.
Szilágyi Miklós
2022. november 18. 08:04
Szánalmas pozőr, háttérhatalmi báb.
bettiblue
2022. november 18. 07:22
A bohócok is ilyet viselnek a cirkuszban; váltaniuk kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!