Ralph Lauren, aviator napszemüveg és Converse a Vogue címlapon – így öltözik az USA két vezetője

2022. október 20. 21:00

Itt a Kifutó! John F. Kennedyhez hasonlóan Joe Biden is a legdivatosabb öltönyöket hordja és „ezerwattos mosolyát” is előszeretettel megvillantja, míg jobbkeze, Kamala Harris igyekszik a lazaságot is hangsúlyozni, bár ez nem mindig sül el jól. Kovásznai Andreával az USA elnökének és alelnökének stílusát elemeztük.

2022. október 20. 21:00
null
Szalai Laura
Szalai Laura

„Az Egyesült Államokban az öltözködés üzenetközvetítő szereppel bír, és a politikusi stratégia része. Ez nem meglepő, hiszen az amerikai elnökök öltözködési szokásait széles körben figyelik és elemzik világszerte, a sajtó és a közösségi média előszeretettel foglalkozik a megjelenésükkel. Minden esetben komoly imázsépítő-tanácsadó stáb dolgozik mögöttük, semmit nem bíznak a véletlenre” – mondja lapunknak Kovásznai Andrea, hozzátéve, hogy nincs könnyű dolguk: az elnöki dresscode elég szűk mozgásteret szab, hiszen egyidejűleg elvárás a megfelelő öltözködés, valamint az, hogy nagyhatalmi vezetőként erőt sugározzanak és igazodjanak a diplomáciai protokollhoz.

A stílustanácsadó szerint már a beiktatási ceremónia fontos alkalom a megjelenés szempontjából, mivel milliók figyelik, hogy az elnök és az alelnök mit visel, amikor átveszi a nemzete kormányázását.

Joe Biden támogatóival készít szelfit Wes Moore demokrata párti kormányzójelölt kampányrendezvényén a Maryland állambeli Rockville-ben 2022. augusztus 25-én (MTI/EPA/Abaca/Pool/Yuri Gripas)

Szimbolikus színek

A szakértő emlékeztet: a legutóbbi, 2021 januári beiktatáson egyértelműen kihasználták a ruhák nonverbális kommunikációs erejét; több tucat vendég öltözéke volt megkomponálva egy stáb által. A jelenlévők előnyben részesítették a lila, bíbor és ibolya színeket, amivel egyfajta összetartást kívántak szimbolizálni. 

„A piros a republikánusok, a kék a demokraták színe, s ha a kettőt összekeverjük, megkapjuk a lila színt. Ennek szimbolikus jelentőséget akartak tulajdonítani, jelezve, hogy véget ér a széthúzás időszaka” – mutat rá, felidézve, hogy Kamala Harris egy amerikai tervező királybíbor színű ruháját viselte,

Hillary Clintont egy padlizsánlila szettben láthattuk Ralph Laurentől, Michelle Obama pedig egy szilvalila színű monokróm öltözékben jelent meg.

Érdekességként megemlíti, a Pantone Intézet színszakértői tavaly decemberben a 2022-es év hivatalos trendszínévé nem a meglévő színskáláról választottak egyet, hanem teljesen új, lila árnyalatot alkottak, amivel a pandémia jelentette elszigeteltségből való kilépést akarták szimbolizálni.

Kovásznai Andrea szerint Joe Biden és felesége, Jill Biden is a klasszikus amerikai stílus megtestesítői. „Autentikus, visszafogott elegancia jellemzi az elnököt, időtlen és hagyománytisztelő a stílusa. Makulátlanul szabott öltönyöket hord, ami éles kontraszt elődjéhez képest. Míg Donald Trump megjelenését a ’80-as évek divatja, a nem feltétlenül jól szabott öltönyök és a pipacspiros nyakkendők jellemezték, Biden egy laza, klasszikus stílust képvisel” – mutat rá szakértőnk. 

Smart casual és Ray Ban pilótanapszemüveg

Felhívja a figyelmet, hogy az elnök és felesége, valamint Kamala Harris alelnök is küldetésének tekinti, hogy hazai tervezők kreációit viselje.

Egyébként több amerikai dizájner méltatta a stílusát, például Tom Ford úgy fogalmazott: ő a tökéletes amerikai elnök jelenleg, az igazi elegancia ugyanis nem a stílusról szól, hanem arról, ahogyan az ember másokkal bánik – ez pedig vonatkoztatható Bidenre” – mondja a stílustanácsadó, hozzátéve, ez a megjegyzés nyilvánvalóan Trump felé volt egy fricska.

Összességében Kovásznai Andrea úgy látja, hogy Biden szereti a casual, utcai stílust is, és elkötelezetten viseli a már-már védjegyévé vált Ray-Ban aviator napszemüveget. „A kampány során végig egy egysoros sötétkék öltönyt viselt, és mindig nála volt a pilóta napszemüveg. Nekem egyébként kicsit Kennedy-szerű a stílusa, aki szintén előnyben részesítette a cérnapulcsi-nadrág outfitet, ő is gyakran hordott Ralph Laurent és a Ray-Ban-féle aviatort. A korábbi amerikai elnök is jól viselte a smart casual stílust, amit kifejezetten szeretnek az amerikaiak” – hangsúlyozza a szakértő, hozzátéve, John F. Kennedyhez hasonlóan a mostani elnök is a legdivatosabb öltönyökben jelenik meg és az „ezerwattos mosolyát” is előszeretettel megvillantja.

A Kifutó! rovat korábbi cikkeit ITT, ITT és ITT érheti el!

Kamala Harris versus Vogue

Kovásznai Andrea szerint Kamala Harris ruhái sosem nem keltenek nagyobb figyelmet, mint maga a politikus; az alelnök a maga egyszerűségében is hatásos tud lenni, és személyiségét nem nyomja el a ruha. Az Egyesült Államok első női alelnöke is eltökélten hordja a hazai tervezők ruháit, és stílusát tudatosan használja arra, hogy azzal megerősítse karakterét, politikai mondanivalóját. „Kamala Harris öltözködéséről sokan szólnak elismerően, nagyon csinosan tud felöltözni. A legtöbbször nadrágkosztümöket visel, amivel egyfajta maszkulin energiát kíván sugározni” – mutat rá. Ugyanakkor, mint mondja, nem mindig jól szabott kosztümökben jelenik meg, hanem igazi amerikai nőként előkerül nála a farmer is, sima pólóval és blézerrel párosítva, hozzá pedig Converse cipőt húz – ami mindig tiszta.

Volt azonban olyan eset is, amikor inkább megrökönyödést keltett ez a fajta lazaság. Emlékezetes,

nagy port kavart az amerikai Vogue 2021 februári, a beiktatást követően megjelent kiadványa, amelynek címlapján Harris fekete nadrágot és blézert, fehér pólót, valamint fekete tornacipőt viselt, zokni nélkül.

Kamala Harris amerikai alelnök és férje, Douglas Emhoff az Orion amerikai Hold-űrhajó fellövésére érkezik a Kennedy Űrközpontban a floridai Cape Canaveralben 2022. augusztus 29-én. MTI/EPA/Sipa USA pool/Alex G Perez

„Harris kommunikációs csapata úgy tudta, hogy egy világoskék nadrágkosztümös szettben készült fotó lesz a címlapon, arany háttérrel. A végső döntésről már nem értesültek. A fénykép felháborodást váltott ki a közösségi médiában, mondván, azon rosszul megvilágítottan, előnytelenül jelenítették meg az alelnököt. A kritikusok szerint pont ennél a lapszámnál nem jelentek meg a Vogue-ra jellemző esztétikai stílusjegyek, holott tudjuk, hogy egy Vogue-címlapon mindenki a legjobbnál is jobb formájában látszik. Kétségtelen, hogy nem stílusos képet közöltek róla, Harris kifejezetten alulöltözött volt, nem volt kifinomult. A magazin részéről azzal védekeztek, hogy az alelnök maga választotta az outfiteket a fotózáshoz, és végül úgy ítélték meg, leginkább az a hiteles, ha hétköznapi emberként mutatják meg” – mondja Kovásznai Andrea. Úgy véli, ha ez a fotó a kampány elején jelenik meg, akkor nem valószínű, hogy sokak számára pozitív lett volna a „hétköznapi alelnök-jelölt” üzenet.

A Vogue-címlap egyébként, mint Kovásznai Andrea elmondja, ugyancsak fricska volt az előző elnöki adminisztráció felé, a leköszönő elnök felesége,

Melania Trump mindig neheztelt amiatt, hogy őt soha nem kérte fel a legendás divatmagazin egy fotósorozatra.

„Melania Trumpba sokszor belekötöttek amiatt is, hogy ő az amerikai tervezők helyett inkább nagy európai divatházak ruháit viseli, így például gyakran láttuk őt Chanel, Dolce & Gabbana, Armani kreációkban” – idézi fel a stílustanácsadó.

A már említett tudatosság kapcsán kitér arra is, amikor Kamala Harris a Pride-on szivárványos dzsekiben jelent meg. „A meglehetősen liberális felfogású Amerikában sok embert meg tudnak szólítani a politikusok az elfogadásuk kifejezésével. Az alelnök tisztában van azzal, hogy az öltözködésével lehetősége nyílik a személyisége, az identitása kifejezésére; viselete egyfajta üzenethordozóvá válik, és erre használta a szivárványos dzsekit is” – mutat rá. Kovásznai Andrea megjegyzi, bár Harris tagadhatatlanul tud stílust diktálni, ő kijelentette, azt szeretné, hogy emberek jobban figyeljenek a tetteire, mint az öltözékére.

 

Nyitókép: Joe Biden amerikai elnök helikopterre készül szállni a washingtoni Fehér Ház kertjében 2022. július 20-án. Másnap Biden koronavírus-vizsgálata pozitív eredményt hozott, ezért az elnök karanténba vonult. MTI/EPA/Abaca pool/Yuri Gripas

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kozmosz
2022. október 21. 02:23
Ennek a picsája is ilyen eres, mint a bal keze? Szép látvány lehet.
huda
2022. október 21. 02:19
És a pelenka milyen márkájú ????
Palmimi85
2022. október 20. 22:23
Biden bácsi ádámkosztümben valóbb képet adna magáról, mint ezekben a kreált cuccokban! Alig várom! Bár biztos nagyon sokkoló lehet egy fonnyadt kolbász két 100 éve tojás között!
Palmimi85
2022. október 20. 22:23
Biden bácsi ádámkosztümben valóbb képet adna magáról, mint ezekben a kreált cuccokban! Alig várom! Bár biztos nagyon sokkoló lehet egy fonnyadt kolbász két 100 éve tojás között!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!