Derrick felügyelő, autóskabát és az elmaradhatatlan Converse – Gyurcsány Ferenc stílusa szakértői szemmel

2022. október 06. 09:00

Kifutó kisrovatunkban első alkalommal Orbán Viktor nyári viseleteit elemeztük, most pedig a hazai politikai élet másik meghatározó szereplőjének stílusa kerül fókuszba: nézzük, hogyan öltözködik Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, a Demokratikus Koalíció elnöke!

2022. október 06. 09:00
null
Szalai Laura
Szalai Laura

„Gyurcsány Ferenc ereje nem az öltözködésében, hanem a meggyőző retorikai képességében rejlik” – szögezi le mindenek előtt Kovásznai Andrea stílustanácsadó, akivel korábban Orbán Viktor nyári szettjét is elemeztük. Hozzáteszi, a korábbi kormányfő miniszterelnöki hivatala kezdetén előszeretettel szerepelt bulvárlapokban, és erősen koncentrált a „politikus mint átlagember” imázs kiépítésére. A szakember emlékeztet: Gyurcsány Ferenc akkoriban családi és magánéletét is többször kirakatba tette, elég felidézni, amikor

táncolt, énekelt, a Margitszigeten futott, vagy éppen Szulák Andrea műsorában vallott korábbi betegségéről és felépüléséről.

„Az újfajta imázsépítés nagyon egyedinek számított, a szokatlan lépéseivel felkeltette az érdeklődést –  és ne felejtsük el, hogy akkoriban még a social média sem állt rendelkezésre. Gyurcsány Ferenc ezzel elérhetővé vált az emberek számára, akik egyre többet akartak tudni róla” – mutat rá Kovásznai Andrea.

Horst Tappert és póló-ing kombó

Ami a stílust illeti: a szakember szerint miniszterelnöksége alatt sokkal konzervatívabb öltözködés jellemezte a DK-elnököt, és bár néha még most is ez az irányvonal a domináns, összességében egy lazább stílusra váltott. „Ha a konzervatívabb szettjeit vesszük, akkor Gyurcsány Ferencről nekem a Horst Tappert által megtestesített Derrick rendőr-főfelügyelő jut az eszembe: csíkos vagy egyszínű ing, ráhúzva a szigorúan csónaknyakú cérnapulcsi, arra felvéve egy autóskabát. Látszik, hogy próbál a színekkel valamelyest kísérletezni, például nemcsak föld-, hanem sárga színű pulóverben is láthattunk rajta, valamint a színes nadrágok viselése sem áll távol tőle.

– mutat rá a szakember.

Mint fogalmaz, kétségtelen, hogy Gyurcsány a Parlamentben mindig zakóban jelenik meg, ám nem szeret nyakkendőt viselni, amivel lazaságot igyekszik üzenni. „Sokat hord egyszerű, fehér pólót is, amire rávesz egy inget, utóbbit nem gombolja be, és még fel is gyűri könyékig. Ám azzal, hogy minden lóg rajta, és már-már hanyag stílust képvisel, nem lesz hitelesebb” – hívja fel a figyelmet, hozzátéve: egy politikusnál nagyon fontos, hogy irányt mutasson az embereknek, Ilyen öltözködéssel azonban nem megy.

Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes és Molnár Csaba az MSZP-vel kezdődő egyeztetésre, a szocialisták Jókai utcai székházába 2013. szeptember 2-án (MTI/Máthé Zoltán)

Converse a nagyköveti találkozón

Ha már lazaság, Kovásznai Andrea emlékeztet, néhány éve az izraeli nagykövet hivatalában fogadta Gyurcsány Ferencet, és nagy port kavart, hogy az audiencián egy koszos Converse cipőt viselt. „Súlyos mellényúlás volt. Ha egy politikus ápolatlanul, rendetlenül, koszos cipőben jelenik meg egy ilyen találkozón, az egyértelmű üzenet: nemhogy a másikat, még saját magát sem tiszteli. Márpedig csak az az ember vehető komolyan, aki megtiszteli önmagát” – hangsúlyozza.

Kovásznai Andrea megjegyzi: természetesen

a magánéletében nincs probléma a tornacipővel, viszont Gyurcsány Ferenc láthatóan egyfajta attribútumnak kezdte el használni azt.

„Ezzel nyilvánvalóan a fiatalabb korosztályt kívánja megszólítani. A politikusok sokszor próbálnak ilyen módon üzenni, itthon talán nála érződik a leginkább, hogy azt akarja kifejezni: egy vagyok közületek. Ugyanakkor kontraproduktív, ha egy vezető az alapján formálja az imázsát, hogy kihez akar szólni, ezzel fennáll a veszélye, hogy hiteltelenné válik” – fogalmaz a stílustanácsadó, hozzátéve: ráadásul a nagyon laza, kinyúlt ruhadarabokat előnybe részesítő, hányavetett viselet nem méltó egy politikushoz, pláne nem egy évek óta meghatározó, karizmatikus vezetőhöz.

Gyurcsány Ferenc és Neupor Zsolt, a párt polgármesterjelöltje a DK győri lakossági fóruma előtt tartott sajtótájékoztatón 2014. szeptember 24-én (MTI/Krizsán Csaba)

Miért baj, ha márkás?

Kovásznai Andrea kitér arra az Instagram-fotóra is, amelyen Gyurcsány Ferenc az Yves Saint Laurent luxusmárka egyik üzletének kirakata előtt áll, „meglehetősen igénytelenül”, a kabátját ujjával hátravetve, a kép alatt pedig cinkos mosollyal üzeni, hogy az a kormánypártiak üzlete, de ő nem ezt a színvonalat képviseli.

„Ez egy értelmetlen hadviselés. Sokszor elmondom, hogy tőlünk nyugatra, de keletre is szeretik a választópolgárok, ha a politikusok adnak az öltözködésükre, és kifejezetten negatív jelenségnek tartják, ha ez nem fontos a vezetőik számára. Amerikában ha egy politikus el akar érni valamit, akkor úgymond „eggyel a szintje fölé öltözködik. Nálunk ez sajnos fordítva működik, a sikeresség a legtöbb esetben nem párosul a igényes öltözködéssel a közéletben” – mutat rá.

Nyitókép: Gyurcsány Ferenc lemezlovasként vesz részt egy rendezvényen a budapesti Terminál Étteremben 2014. december 29-ről 30-ra virradó éjjel (MTI/Mohai Balázs)

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bettiblue
2022. október 06. 17:03
Laura bammeg! Egyetlen egy megírt cikk sincs a netes sajtóban amiben ne lenne helyesírási hiba; nyelvtan, ragozás, birtokos szerkezet hiánya, akármi nem tudtok írni; vagy hol voltatok magyarórán? Bocsánat én a 70 es 80 as években voltam általános iskolás, minket kőkeményen megtanítottak még a magyar nyelvtanra és az irodalomra.
tapir32
2022. október 06. 12:41
Szánalmas a szocializálatlanság.
Örzsike
2022. október 06. 11:25
Kedves Mandiner! Most komolyan az a legnagyobb kérdés, hogy hogy öltözködik a politikai süllyesztőbe való öszödi böszme? Nem lehetne inkább arról olvasni elemzést, hogy normálisnak ismert emberek miért mennek ki a pedagógustüntetésre?! Önök miért csinálnak reklámot annak, aki fegyverrel támadt a népére? Elnézést a párhuzamért, de Haynau öltözéke sem érdekel. Önöket miért érdekli a tornacipős? Nincs érdemesebb ember ebben az országban, akit be lehetne mutatni akár példaképként?
Ehetős Odó
2022. október 06. 10:36
Aki proli, az is marad. Ha sok pénze lesz, akkor is legfeljebb proligarcha.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!