Klasszikus gyöngysor, párducmintás dizájnercipő és pink nadrágkosztüm – íme a konzervatív brit női miniszterelnökök kedvencei

2022. október 13. 16:02

Egy ízig-vérig konzervatív nő, akinek a megjelenésén egy komplett stáb dolgozott – ő volt Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök, aki október 13-án ünnepelné 97. születésnapját. Most a Vaslady, valamint az őt követő két női brit kormányfő, Theresa May és Liz Truss stílusát elemezzük szakértőnkkel, Kovásznai Andreával.

2022. október 13. 16:02
null
Szalai Laura
Szalai Laura

„A nőknek sok szerepük lehet, mellyel szolgálhatnak – némelyikünk még országot is vezet. De általában jobban áll nekünk a kézitáska, mint a bajonett” – Margaret Thatcher egyik legemlékezetesebb mondata, és nem az egyetlen megnyilvánulása, amikor a nők vezetői képességét kérdőjelezte meg.

Ennek kapcsán Kovásznai Andrea (akivel korábban már Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc öltözködését is górcső alá vettük) lapunknak rámutat: bár kétségtelenül egy rendkívüli politikus, egyúttal megosztó személyiség is volt az első brit női miniszterelnök. „Nem a népszerűség volt a célja, hanem hogy minden áron megvalósítsa az elveit. A férfiak uralta brit politikában kellett konzervatív nőként helytállnia – ehhez a tehetségén és a rátermettségén kívül szükség volt a tudatos imázsépítésre is.

– mondja a stílustanácsadó. Hozzáteszi, miniszterelnökké választását követően egy óriási stáb kezdett el dolgozni a Vaslady imázsán: többek között stílustanácsadója volt, fodrásza megálmodta neki a jellegzetes „thatcheri”, vagyis a búbos, feltupírozott hajviseletet, ami aztán a védjegyévé vált.

Emellett mesterségesen mélyítették a hangját. „Thatcher jól beszélő politikus volt, ám még miniszterelnöksége előtt készült egy közvéleménykutatás, amely alapján a választóknak nem tetszett a magas, sipítozó hangja. Ezért Thatcher fogszabályzót kapott, és beszédtanára, a színész Laurence Olivier foglalkozott vele, hogy ki tudja iktatni beszédéből azokat a fejhangokat, amelyek visszatetszést keltettek hallgatóiban” – mutat rá a szakértő.

Gyöngysor, selyemblúzok és kosztümök

Kovásznai Andrea hangsúlyozza, hűen az általa képviselt konzervativizmushoz, Margaret Thatcher stílusának alapja a hagyománytisztelet volt. „A konzervatívok színét, a kéket részesítette előnyben, és számos attribútum volt fellehető az öltözködésben – például a különböző selyemblúzok, amelyeket nagy masnira kötött a nyak részen. A megjelenéséhez hozzá tartozott a férjétől kapott dupla soros gyöngysor, amelytől sosem volt hajlandó megválni, egyfajta kabalaként tekintett rá. Jellegzetesek voltak a szoknyás kosztümjei is, összességében pedig egy konzekvens öltözködés jellemezte. Ez nagy előny, hiszen a kiszámítható megjelenés a választók felé fontos üzenet, biztonságot sugároz” – fogalmaz Kovásznai Andrea, hozzátéve: bár itthon még kevésbé ismerték fel a politikusaink, a jól megválasztott stílus óriási fegyver, komoly politikai tőkét lehet kovácsolni belőle.

Theresa May brit miniszterelnök érkezik az Európai Unióból történő brit kiválás ügyéről rendezett rendkívüli európai uniós csúcstalálkozóra Brüsszelben 2019. április 10-én. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Jimmy Choo és Vogue

A Vaslady tehát stílust teremtett, az pedig egyértelmű volt, hogy a második brit női kormányfő, a brexitet 2016 és 2019 között levezénylő Theresa May a nyomdokaiba kívánt lépni. „Leginkább a cipőmániájáról híresült el, nagy rajongója a feltűnő lábbeliknek. Ebből lett is „baj”: a szakszervezetek arra kérték a miniszterelnök asszonyt, hogy ne hordjon ilyen cipőket, mivel ők éppen azért küzdenek, hogy a cégek ne kötelezhessék a női alkalmazottakat a magas sarkú viselésére” – idézi fel a szakértő, hozzátéve, a választók egy része is azon a véleménye volt, hogy egy erős nőnek nincs szüksége ilyen külsőségekre ahhoz, hogy érvényesüljön a férfiak között. Mint megtudjuk,

May kedvencei a Jimmy Choo kreációk voltak, és különösen a párducmintás lábbelikért rajongott,

amiért sok kritikát kapott, ugyanakkor Kovásznai Andrea leszögezi: egyáltalán nincs azzal probléma, ha egy kormányfő ilyen attraktív cipőket visel.

Theresa May egyébként nemcsak cipő-, hanem divatmániás is volt. „Ő is tudatosan használta a ruhatárát, és extravagánsan öltözködött: mintás, élénk színes, rojtos darabokat hordott, olykor szőrös cipőkben és fényes, lakk combcsizmában is megjelent. Egyértelmű volt, hogy stílusikonná akart válni” – hívja fel a figyelmet a szakértő, és felidézi: amikor egy interjú során megkérdezték, hogy mit vinne magával egy lakatlan szigetre, Theresa May azt válaszolta, hogy egy életre szóló Vogue-előfizetést (egyébként ő maga is szerepelt az ikonikus divatlapban).

Fotó forrás: DANIEL JANIN, ANTONIO BRONIC / AFP

Thatcher, vagányabb kivitelben

A stílusosság Liz Trusstól, a jelenleg regnáló miniszterelnöktől sem áll távol, sőt. Kovásznai Andrea elmondja, a kampány során a stábja igyekezett az új Margaret Thatcherként láttatni őt, tudatosan alakították ki az öltözködését, hogy az a Vaslady stílusát idézze. „Amikor Margaret Thatcher fontos diplomáciai útra ment, különös gondossággal választotta ki az alkalomnak megfelelő ruhadarabokat, ezzel tisztelegve az adott ország hagyományai, jellemzői előtt. Így volt ez akkor is, amikor 1987-ben Moszkvába utazott, és a látogatás során egy prémgalléros szövetkabátot viselt prémes kalappal. Emlékezetes,

Ám szerencsétlenségére aznap igencsak meleg volt az orosz fővárosban, ezért inkább nevetség tárgyává vált, egy rossz stílusdöntést hozott a nagy bundával és szőrmesapkával” – hívja fel a figyelmet.

Ezt a bakit leszámítva Kovásznai Andrea kiváló stílusérzékről beszél: szerinte Truss a legaktuálisabb brit trendek szerint öltözik, és kifejezetten jellemző rá a vagányság. „A miniszterelnökké választását követő győzelmi beszédét egy lila szettben mondta el, ami tökéletesen passzolt a helyszín lila üléseihez, ez tudatosságra vall” – mutat rá, hozzátéve, egyik legemlékezetesebb outfitje egy élénk pink nadrágkosztüm, hozzá illő kabáttal és táskával volt, amelyet egy kormányülésen viselt 2019-ben. A szakértő összességében úgy látja, Liz Truss a legapróbb részletekig újrahangolta Thatcher stílusát, így

a Vasladynek várhatóan még sok szettje fog visszaköszönni rajta – természetesen a mai trendekhez igazodva.

Nyitókép: Antall József miniszterelnök fogadta Margaret Thatcher brit miniszterelnököt a Parlamentben 1990. szeptember 19-én. A politikus a kormányfő meghívására érkezett Magyarországra (MTI/Kovács Attila)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jóember
2022. október 13. 20:33
"ezt az outfitet akarta Liz Truss lemásolni, amikor idén februárban Moszkvába ment még külügyminiszterként. Ám szerencsétlenségére aznap igencsak meleg volt az orosz fővárosban, ezért inkább nevetség tárgyává vált" Ha csak ez lett volna, de volt ott más is, amivel bebizonyította totális alkalmatlanságát. A nagyvilág inkább erre kapta fel a fejét és nem a rosszul kiválasztott outfitre. És ez a nő most Anglia miniszterelnöke.
emesealma
2022. október 13. 19:44
Képek nélkül egy ilyen cikk nem sokat ér. A Gyurcsány-Orbán cikknél az összes szettet megjelenítették képen is, amiről Andrea szót ejtett... És ez így volt helyes.
villogókékfog
2022. október 13. 19:43
Köszönjük Laura, már csak a nőt hiányolom a díszítés mögül. Remélem Liz nem fog táncolni.
Tidal_wave
2022. október 13. 18:06
Az ott nem Princz Gábor az 1990-es kép bal szélén a hattérben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!