Centrális erőtér, baloldali összefogás, és most valami új: receptek az ellenzéknek

2022. október 25. 06:00

Gyurcsánnyal vagy Gyurcsány nélkül? Míg a DK hosszútávra építkezik, Dobrev Klára épp főpolgármester-jelölt lehet; addig a többi ellenzéki párt jelen állás szerint külön vagy koordináltan indulna. Elemzésünk.

2022. október 25. 06:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Hat hónappal a parlamenti választásokat követően, majd másfél évvel az európai parlamenti és az önkormányzati voksolásokat megelőzően „új politikai aréna állhat” fel Magyarországon. 2010-ig az úgynevezett kétblokkrendszer jellemezte pártrendszerünket. A „fülkeforradalom” után háromosztatú struktúrát vázoltak fel a politikatudósok, ez volt a centrális erőtér. 2018-at követően azonban lényegében ismét „csak” két oldal versengett a szavazatokért. A tizenkét éve fennálló pártstruktúrát bár „domináns” jelzővel illetik a szakirodalomban; jelen társadalmi és politikai folyamatok viszont azt igazolják vissza: három-, esetleg több pólus vághat neki a következő megmérettetéseknek.

Lezajlottak ugyanis a tisztújítások. Először a Jobbik futott neki a parlamenti választások értékelésének. Nehezen, de Jakab Péter távozásával, Gyöngyösi Márton érkezésével véget ért a Demokratikus Koalícióval való „kényszerházasság”. Hasonlóképp a Párbeszéd, amely Szabó Rebekával és Tordai Bencével készül elsősorban az EP-választásokra. De a háttérben ott lesz Jávor Benedek, valamint Karácsony Gergely főpolgármester. Utóbbi a helyhatósági voksolások koordinációjáért felel. Kunhalmi Ágnes maradt a Magyar Szocialista Párt társelnöke, mellé érkezett Komjáthi Imre. Az eddigi kommünikék alapján itt is önálló irány körvonalazódik. A Momentum Gelencsér Ferencet választotta magának, aki ugyan eddig nem sokat tett le az asztalra – igaz, sok múlik azon, végül milyen pozíciót vesz fel pártja. Egyelőre úgy tűnik: Gyurcsánymenteset. Kakukktojás csupán az LMP.

Miként jutottunk ide?

A legnyilvánvalóbb ok az áprilisi parlamenti voksolások eredménye. Nem vált be az ellenzéki összefogás receptje. Ehhez Márki-Zay Péter volt baloldali miniszterelnök-jelölt mellett „némiképpen” Gyurcsány Ferencnek is köze lehetett, miután nem felesége, Dobrev Klára EP-képviselő mérkőzhetett meg Orbán Viktorral. Az őszi politikai nyitány pedig majdhogynem azzal kezdődött, hogy az egykori kormányfőjelölt és az őt interjúkkal, az előválasztást médiafelülettel segítő Gulyás Márton külföldi támogatókat emlegetett. Márki-Zay a főpolgármester emberéhez, Korányi Dávidhoz köthető Action for Democracyt, a Partizán alapítója a tengerentúli pénzek adományozóit nevesítette meg. Közös szálként bukkant fel a korábbi balliberális miniszterelnök, Bajnai Gordon személye és érdekeltsége: a DatAdat, illetve Soros György nemzetközi hálózata.

 

Ezért buktatta el Gyurcsány Márki-Zay Pétert

„Kedves Robi, mi lenne, ha előbb a "balliberális értelmiséget" felejtenénk el végre? Azokat, akik az összefüggés-keresőket gond nélkül összeesküvéselmélet-hívőknek bélyegzik, a globális kapitalizmus piszkos játszmáinak leleplezését pedig féknyúznak." (Schiffer András reakciója Puzsér Róbert publicisztikájára, 2022. április 23-án) * Rég nem látott politikai tűzijátéknak vetett véget az április harmadikai országgyűlési választás.

 

Portálunk több forrásból is úgy értesült, az ellenzék azt a sugalmazást kapta a tengerentúlról: Gyurcsánnyal nem lehet nyerni. Ezért előbb a kormányfőaspiránsi szerepet az egészet a „háta közepére kívánó” Karácsony kapta meg. Ám a főpolgármester nem vált be. Így következett Hódmezővásárhely első embere, csakhogy Márki-Zay kommunikációs „paneljei” a kezdeti sikerek után visszájára fordították a folyamatot. Hogy az üzenet eljutott a DK-elnökig, nincs kétség, és tovább erősíti azon értesüléseket, hogy szinte mindvégig a vásárhelyi polgármester ellenében dolgozott. Gyurcsány pártja azonban a legszervezettebb ellenzéki formáció; hogy érvényesülni tudjon az egy az egy ellenében felállás a választásokon, szükség van az egykori kormányfőre. Hiába rossz a renoméja mind a nemzetközi donorok szemében és idehaza.

De mi történik akkor, ha

ha az ellenzék ezúttal máshogy vágna neki a választásoknak?

Míg a DK előre megy, egészen a falig: Gyurcsányék felállították árnyékkormányukat, amellyel egyrészt kormányzóképességet mutatnak és felújítják nemzetközi kapcsolataikat. Addig a Párbeszéd, az MSZP, a Jobbik, valamint a Momentum megpróbálja lerázni magáról a béklyót: önállóan vagy laza szövetségben futnak neki először 2024-nek. Így állhat fel akkor egy „új aréna”: a Fidesz-KDNP ellenében az egyénileg induló Jobbik és Mi Hazánk, az MSZP és a Párbeszéd, a Momentum, illetve a DK és az LMP „együttműködése”.

Fontos leszögezni azt is, azáltal, hogy az ellenzéki pártok képviselői felvették mandátumaikat, esküt tettek az Alaptörvényre, hiteltelenné, illegitimmé válnak a a „jogállam ellenében jogállamot építeni” típusú felvetések.

Az elsődlegesen megoldandó képlet tehát az ellenzék számára: hogyan sikerül megállapodni a fővárosi polgármesterjelöltek személyeiben? Nem véletlen, hogy Budapesten kezdődtek el leglátványosabban a politikai viták.

Gyurcsány a 18. kerületben
Gyurcsány a 18. kerületben

Mint arról lapunk beszámolt, elindultak, de meg nem erősített információink szerint meg is akadtak a Budapest felosztásáról szóló egyeztetések a DK és a Momentum között. Ha létre is jönne az alku és ezáltal a Párbeszéd, az MSZP, valamint az LMP csupán alpolgármesteri pozíciókat kaphatna, értelemszerűen nem nyerné el olyan regnáló városvezetők tetszését, mint Horváth Csaba, Gajda Péter vagy Őrsi Gergely.

Kérdéses, kit „igazol még le” a Gyurcsány-párt? Ki követi például Szaniszló Sándort, Kiss Lászlót és részben Déri Tibort? Újpest polgármesterének lépése akár mintateremtő is lehet, mert bár Déri formálisan nem csatlakozott a DK-hoz, de beül a fővárosi frakciójukba, így rá vonatkozni fog a „frakciófegyelem”. A főpolgármester pozíciója ugyancsak ingatag. Egyre többen pedzegetik, hogy

Dobrev Budapest élén jöhet vissza a magyar belpolitikába.

Ez kísértetiesen hasonlít Karácsony estére, aki a város vezetőjeként célozta meg 2021-ben a miniszterelnöki bársonyszéket.

Eközben sok múlik a Jobbik megújulásán: úgy értesültünk, nem csak 2018-ban felfüggesztett néppárti irány térhet vissza, hanem Vona Gábor egykori pártelnök. A Párbeszéd önállósodásán és az MSZP társelnökein szintén sok múlhat. Ugyan a szocialisták pártkongresszusán nem történt programújragondolás, de egyértelművé akarják tenni, hogy „markánsan szociáldemokrata, egyúttal nemzeti alapon szerveződő politikát kívánnak folytatni a jövőben”. Létfontosságú döntés előtt a Momentum vezetése. Erőt viszont nem a pártelnök, hanem Donáth Anna képes felmutatni; a párton belüli közhangulat pedig inkább nem preferálja a DK-t. Az LMP hintapolitikája pedig az egyik legérdekesebb jelenség. Nyilvános szakítás nem történt a DK-val, azonban önálló témakijelölések is észrevehetőek. Mindez annak fényében érdekes, hogy Kanász-Nagy Máté 2018 őszén még úgy nyilatkozott: „Aki a baloldallal keresi a kapcsolatot, megy a levesbe”.

 

Dobrev vagy Donáth? - már építik a hazug narratívát a baloldalon

A gesztesi vár ódon, romos tömbje ül az ezerszínű őszi táj felett - kezdődök a Magyar Narancs összefoglalója a Momentum kihelyezett tanácskozásáról. A felütés festői, a hangnem baráti, a címlapról pedig Donáth Anna mosolyog az olvasóra. Visszatérhet az EP-képviselő, hogy segítsen gatyába rázni a pártot - üzeni a cikk, jelezve, hamarosan kommunikációs hadműveletbe fognak a lilák, visszatérnének a 2016-ban „kitűzött rendszer- és ellenzékváltáshoz".

 

A másodlagosan megoldandó képlet az ellenzék számára a népszerűségi holtpontokról való elugrás lehet. Legutóbb a Nézőpont Intézet mért csekély támogatottságot a Jobbiknak, az MSZP-nek, a Momentumnak vagy épp az LMP-nek. Csupán a DK tudott erősödni.

Azonban mindannyiuk előnyére vállhat, hogy

a háború, a brüsszeli szankciók miatt inflációs környezet, recesszió tört be,

amelynek végét nemigen lehet látni. Az viszont összességében nehezíti a szakpolitika, így a kampányüzenetek kialakítását a baloldal számára, hogy egy időben lesznek az EP- és az önkormányzati voksolások. Globális, lokális üzeneteket kell tömöríteni, szegmentálni például. Ha jól sikerül a tömörítés, az képes lehet alternatívát nyújtani a válságokkal küzdő kormánypártoknak. Az esetleges „új politikai aréna” ellenére a választási matek továbbra is érvényes: a kormánypártoknak minimum háromosztatú erőteret kell kialakítaniuk a helyhatósági választásokon (a Mi Hazánk biztosra vehető önálló indulása ellenére is, a párt ugyanis lokális bázisokkal bír).

Ám a baloldal egy az egy ellenben érdekelt, magyarán vagy koordinált indulás, vagy laza szövetségek (a két listás ellenzék) felállítása lehet a cél. A Gyurcsány-faktor mindezen felül továbbra is áll, és ez a legnehezebben megoldandó képlet.

Cikkünk megjelenése után reagált a sajtóban megjelent cikkekre a DatAdat és Bajnai Gordon kisebbségi tulajdonos is. Állításuk szerint tisztességesen működik a cég, nem csaltak adót, minden jogszabályt betartottak. Nyilatkozatukat itt és itt olvashatják.

és kisebbségi tulajdonos is. Állításuk szerint tisztességesen működik a cég, nem csaltak adót, minden jogszabályt betartottak. Nyilatkozatukat és olvashatják.

Képek forrása: Facebook

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2022. október 25. 16:39
Hol van dobreva anyja, piri? Allitolag meg él!
llnnhegyi
2022. október 25. 13:44
2010 óta nyilvánvaló minden okos és oktalan politikus előtt: DK/MSZP ( Gyurcsány házaspár, Kunhalmi Ágnes és tébolyult tsai.) részvételével soha nem lesz már kormány Magyarországon! A Fidesz/Kdnp idejében rájött erre. Nyer is sorozatban. Soha többé Gyurcsányista hatalmat Magyarországon!
mokány
2022. október 25. 11:52
Az APRÓ KLÁN IFJÚ GÁRDISTÁI ?
chief Bromden
2022. október 25. 10:39
Szolga tekintete mindent elárul. Sok boldogságot nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!