Nézőpont: Visszaerősödött a Fidesz, jelenleg csak a DK jutna be a baloldali pártok közül a parlamentbe

2022. október 21. 09:12

A Jobbik két százalékonáll, míg Jakab Péter Nép Pártján mozgalma elérte az egyszázalékos határt.

2022. október 21. 09:12
null

A nyár végi hét százalékpontos gyengülése után októberre öt százalékponttal erősödött a kormánypárt – derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából. A baloldali ellenzék térfelén csak a Demokratikus Koalíció tudott erősödni, 9 százalékpontra emelve támogatottságát, a Momentum népszerűsége ugyanakkor a bejutási küszöb alá került.

Ismert: a közvélemény-kutató intézet nyár végén készített és szeptemberben megjelent felmérése szerint vesztett támogatottságából a kormánypárt, ennek a nagyobb részét sikerült most visszaszerezni.

Az október 17. és 19. között készült kutatás alapján a Fideszre az aktív magyaroknak ismét 52 százaléka adná voksát, amely az áprilisi választási eredményhez hasonló szintet jelent.

„A kormánypártok növekedéséhez hozzájárult a miniszterelnök elégedettségi-indexének javulása, amely mostanra elérte az 53 százalékos szintet. Szintén a magyarázó okok közé tartozik az, hogy a nyár folyamán bejelentett rezsicsökkentés-módosítás csak kevesebb, mint a társadalom negyedét (24 százalék) érintette jelentős mértékben, míg a magyarok kétharmadának (67 százalék) rezsiköltségei csak kis mértékben, vagy egyáltalán nem változtak” – jegyzik meg a kutatás értékelésében.

Ami az ellenzéket illeti: csak a Demokratikus Koalíció tudott növekedni, 9 százalékon áll. A felhajtóerőt vélhetően az árnyékkormány megalakítása adja, vagy legalábbis az, hogy a párt cselekvőképességet mutat – értékelik a Gyurcsány-pártot.

Érdekes, hogy a Nézőpont kutatása alapján egy most vasárnapi parlamenti választáson nagy esély lenne egy kétpárti – Fidesz, DK – parlamentre, ugyanis míg korábban három másik párt is a bejutási küszöb feletti népszerűséggel bírt, mostanra a Mi Hazánk 4, a Momentum és az MKKP támogatottsága pedig 3 százalékra csökkent.

A Jobbik (2 százalék), az MSZP (2 százalék), és az LMP (1 százalék) viszont már régóta küszöb alatti támogatottsággal rendelkeznek, a Párbeszédnek (0 százalék) pedig gyakorlatilag nem létezik kimutatható választói közönsége. Új szereplő az ellenzéki pártok hosszú sorában

Jakab Péter mozgalma, a Nép Pártján, amely októberben először elérte az 1 százalékos támogattottsági szintet.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
No kecmec 66
2022. október 21. 17:36
Jakab Péter pártja egy százalékon...ebben benne van az összes vietnami szavazó?
fatman
2022. október 21. 14:56
aha... még mindig túl sok az ellenzéki szavazó... ki az az idióta, aki ilyen barmokra szavazna???
Reszelő Aladár
2022. október 21. 13:17
Ennyi.
CirmoS
2022. október 21. 11:00
Teljesen reális ez a mérés! Elég csak látni, hogy mit művel az áprilisban rommá vert ellenzéki csürhe! Ezek továbbra sem tanulnak! 4.2/3 után sem! Így mitől is lennének szimpatikusak?! Kabul ribancának majd folyamatosan fel kell hívni a figyelmét a maga 0%-ára! :-))))))))))))) Jakab az 1%-ával fog erőt mutatni!... :-))))) Máris van esélye leváltani Orbánt.. :-))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!