Új trend alakult ki Magyarországon a Covid óta – már az éttermekbe is beférkőzött

2025. december 04. 21:31

Immár a legkülönlegesebb, legtradicionálisabb hazai csárdák kínálatába is bekerült a hamburger, a csirkeszárny és a street food. Matusz Balázs szerint a Covid óta megváltoztak a fogyasztói szokások, átalakult a szakma itthon, így jöttek képbe az úgynevezett kényszerkényelmi termékek.

2025. december 04. 21:31
null

„Viccesen azt szokták mondani a kollégák, hogy nálunk csak egy biztos, a változás. Ez egyébként a piacunkra is igaz: a Covid óta megváltoztak a fogyasztási szokások, az új generáció tagjai a megszokott ételeiket akarják elfogyasztani éttermi környezetben. Ez azt jelenti, hogy a legkülönlegesebb, legtradicionálisabb hazai csárdák kínálatába is bekerült a hamburger, a csirkeszárny és a street food. Erre van igény jelenleg” – mondta a változásokról Matusz Balázs, a Matusz-Vad Zrt. elnök-vezérigazgatója a Mandinernek.

Covid, hamburger, street food
A Covid óta megváltoztak a fogyasztási szokások itthon: egyre több étteremben van hamburger, csirkeszárny és street food / Fotó: MTA/ MTI/ Allison Dinner

A Coviddal jött a home office

Nem szabad azt sem elfelejteni – tette hozzá –, hogy a koronavírus-járvány idején átalakult a szakma: nemcsak 

Miközben Ön ezt olvassa, valaki máshol már kattintott erre:

Hoppá: a Tisza legszűkebb vezetése olyan információhoz jutott, ami nagy hatással lesz az áprilisi választásokra

Hoppá: a Tisza legszűkebb vezetése olyan információhoz jutott, ami nagy hatással lesz az áprilisi választásokra
Tovább a cikkhezchevron
  • a vendégek, hanem 
  • a vendéglátósok is lemorzsolódtak. 

Az ő cégük az úgynevezett kényszerkényelmi termékek felé nyitott, amelyeket a legkisebb szakértelemmel a legprofibb módon lehet gyorsan elkészíteni. „Ezt nem jó kedvükből, meggyőződésükből gondolják jó iránynak a legtöbben, egyszerűen így hozta a sors, és ehhez a trendhez csapódott hozzá a street food is.” Utóbbival kapcsolatban úgy fogalmazott Matusz, hogy 

az ilyen típusú ételek nem generációhoz, hanem sokkal inkább a felgyorsult világhoz és a home office elterjedéséhez is köthetők. 

Az ünnepek közeledtével érdekes tendenciára mutatott rá a 11. Bizalom Gála és Leader of The Year díjátadó show nagyvállalati kategória győztese. „Ez az időszak mindig lehetőséget nyújt az embereknek, hogy egy kicsit mélyebben belenyúljanak a pénztárcájukba. A különlegességek ilyenkor jobban fogynak. A világ minden tájáról hozzunk be marhahústermékeket, és azt tapasztaljuk, hogy a különböző vágású steakek és speciális technológiával előállított áruk ebben a periódusban jobban mennek, mint máskor szoktak. Talán az is a magyarázat erre, hogy többen úgy érzik, szeretnének olyan ételeket az asztalra tenni, amiket hétköznap nem szoktak” – közölte Matusz Balázs.

Azzal folytatta, hogy az éttermi vendéglátásra nem feltétlenül jellemző az az ünnepi menü, ami az otthonokban, de tény, hogy több hely halászlé-forgalma jelentősen megnő karácsony előtt. 

A Matusz-Vad Zrt. elnök-vezérigazgatója is az egyéni vállalkozók táborát erősítette egykor, szakácsnak készült, hogy egyszer saját étterme lehessen. 21 éves korára ő volt az ország legfiatalabb vendéglőse, de hiába ment jól a győri Pierot, a harmincöt asztallal korlátozottak voltak a lehetőségei, és amikor megduplázták a bérleti díját, inkább a nagykereskedelem felé fordult. Az egyszemélyes vadhúsfeldolgozóból zrt. lett, a kézműves termékei hamar találkoztak a piaci igényekkel, gyorsan meg is alapozták a cég jövőjét. 

A társaság kínálatából idővel kikopott a vadhús, maradt viszont minden más. Olyan különlegességeket is forgalmaznak, mint a szuvidolt, vagy éppen zebra-, teve-, láma- és bölényhús. Kifejezetten a vendéglátásra fókuszálnak, a büfészegmenstől a topgasztronómiáig, de elsősorban a közép- és felső kategóriában vannak jelen.

Két út van általában: az ember elmegy dolgozni valahova vagy vállalkozik. Én a második típusba, azok közé tartozom, aki teremteni szeretne, létrehozni. Ezért érdemes a leginkább ma Magyarországon vállalkozni”

– zárta gondolatait a cégvezető. 

Az év legkiválóbb vezetőit díjazták

A tizenegyedik alkalommal megrendezett Bizalom Gálán olyan vezetők munkáját ismerték el, akik hivatásuk során nem csak értéket teremtenek, de folyamatosan inspirálnak másokat. Az üzleti élet kiemelkedő szereplőit hét kategóriában, két különdíjjal kiegészítve díjazták. A Leader of The Year kitüntetést 2025-ben Szabó Zoltán, a Ghibli Kft. vezetője nyerte el. 

A díjazottak névsora:

  • Az év fiatal cégvezetője: Szalczinger Fanni, Allegro Cafe Kft.
  • Az év női cégvezetője: Dr. Szántó Linda, Silurus Software Kft.
  • Digitalizációs különdíj: Egerszegi Krisztián, MiniCRM Zrt.
  • Mikrovállalati kategória: Bánfi Beáta, B.K. Unió Kft.
  • Kisvállalati kategória: Nagy Dániel, Component Kft.
  • Középvállalati kategória: Bukor Dániel PIREX-98 Kft.
  • Nagyvállalatai kategória: Matusz Balázs, MATUSZ-VAD Zrt.
  • Hosszútávú perspektíva különdíj: Nagy Martin, RGM Solution Kft.
  • Leader of The Year ’25, az abszolút nyertes: Szabó Zoltán, Ghibli Kft.

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nuevoreynuevaley
2025. december 05. 09:55
A coviddal nem jott se hamburger, se home ofisz se gazdasagi csod Hanem a lockdown hozta ezeket, amit teljesen feleslegesen rendelt el Szarban. Ezert kulon hadbirosag ele kellene allitani, a kulfoldi tettestarsaival egyutt
Válasz erre
0
3
ördöngös pepecselés
2025. december 05. 06:40
a street food szerintem egyetlen piaci szegmensben győztes: idegen országban jól akar lakni az ember és nem akar hoppon maradni ezért nem kísérletezget hanem jól ismert szart rendel. az, hogy a 20as évekre beférkőzött az éttermekbe, az a plázagenerációnak és a "hazájában idegen"-nek nevelt nemzedék felcseperedésének köszönhető
Válasz erre
3
0
kőbaltás
2025. december 05. 05:44
Az nem baj,hogy bekerültek a kínálatba ezek az ételek. A magyar vendéglátással az a baj,hogy szakmai analfabéták tömege dolgozik benne. Üzletvezető,és pincér szakmában jó,ha a 20% szakképzett. Az már a trágyadomb legalja,hogy például egy négycsillagos szállodában filippínókat alkalmaznak felszolgálónak akik nem is beszélnek magyarul. Mindez csak azért,mert nem hajlandóak tisztességesen megfizetni a szakképzett magyar pincért. Milyen vendéglátás ez,ami egyébként húzóágazat,a turizmus részeként.
Válasz erre
3
0
astra04
2025. december 05. 00:07
Igénytelen suttyók.
Válasz erre
3
0
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!