Falánk a Momentum a fővárosban, és ez nem tetszik Gyurcsányéknak

2022. szeptember 23. 17:57

Elindultak, de meg nem erősített információink szerint már meg is akadtak a Budapest felosztásáról szóló egyeztetések a Momentum és a DK között. Karácsony Gergely pártja, a Párbeszéd és a társadalmi támogatottsággal szintén alig bíró MSZP, valamint az LMP csak alpolgármesteri pozíciókat kaphatnának.

2022. szeptember 23. 17:57
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

A Mandiner.hu több forrásból is úgy értesült: a DK és a Momentum egyeztetésbe kezdtek, hogy felosszák egymás között Budapestet, már ami a polgármesterjelölti pozíciókat illeti a 2024-es tavaszi, helyhatósági választásokra.

Ez annak fényében meglepő, hogy a nyár elején még arról lehetett hallani, hogy a két párt komoly rivalizálásba kezdett. Nem tudtak megegyezni, ki érkezhet a Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes helyére, aki április után azért mondott le fővárosi tisztségéről, hogy felvehesse a listán szerzett országgyűlési mandátumát. De a fővárosi időközi választások jelöltjeinek személyében sem jutottak dűlőre a felek. Információink szerint a Gyurcsány-párton belül több jelölt is versenyzett Gy. Németh helyére, szóba került például Élő Norbert (aki végül „csupán” a helyét vette át a Fővárosi Közgyűlésben), ám a minap árnyékbelügyminiszternek kinevezett kőbányai alpolgármestert, Mustó Gézát is ambicionálta a főpolgármester-helyettesi szék.

ám a Momentum első körben betartott a már említett időközi választások miatt, nem támogatták a DK jelöltjét, a vita miatt pedig Karácsony Gergely be is rekesztette a közgyűlést. Gelencsér Ferenc pártja nehezményezte, Gyurcsány Ferencék Újbudán – ahol Orosz Anna és Bedő Dávid képviselők ugyancsak parlamenti mandátumszerzése miatt kellett kiírni voksolásokat – rá akartak indítani a momentumos jelöltekre.

Míg a Momentum abban volt érdekelt, hogy megtartsa a 2019-ben kiharcolt pozícióit, addig a DK azzal érvelt, hogy mint azt az országgyűlési választások eredményei is mutatták, ők a legerősebb ellenzéki formáció, illetve a XI. kerületben is erős pozícióval bírnak, lévén DK-s a polgármester. Második körben a Momentum már szabad utat adott Bősz posztjának, és az időköziken sem indítottak a felek egymásra jelölteket, az egyezség tehát megszületett.

Legutóbb augusztus közepén lehetett arról hallani, hogy Gelencsérék Gyurcsánnyal tárgyalnak. Mint akkor a Magyar Hírlap írta, a felek azért ültek le egy asztalhoz, hogy 2024-ben érvényesülni tudjon a két párt dominanciája. A budapesti polgármesteri pozíciókat a DK és a Momentum adná, a baloldali összefogás többi pártjának, így a szerény társadalmi támogatottsággal bíró MSZP-nek, LMP-nek és Párbeszédnek csak alpolgármesteri pozíciók jutnának. 

Az alku alól kivételt csupán Tóth József angyalföldi polgármesterjelölti státusza jelentene, vagyis Horváth Csaba zuglói és Gajda Péter kispesti polgármester sem újrázhatna 2024-ben. Őrsi Gergely II. kerületi vezető is csupán akkor maradhatna, ha átlépne vagy a Momentumba, vagy a Gyurcsány-pártba. Tesszük hozzá, ez nem lenne meglepő, Szaniszló Sándor XVIII. kerületi és Kiss László óbudai polgármester megválasztását követően döntött úgy, hogy inkább Gyurcsánnyal folytatják a munkát.

Csakhogy időközben megrekedtek a Momentum és a DK közötti tárgyalások,

értesült portálunk. Előbbi fél ugyanis bemondta, hogy az összes budai kerületet magának vindikálja, tehát például Újbudát elvesztené a Gyurcsány-párt, a pesti kerületeket viszont vihetné, de itt is lenne egy kivétel: a momentumos Soproni Tamás megtarthatná a terézvárosi polgármesteri pozíciót.

Ez a lépés információink szerint nemigen nyerte el a DK tetszését, ezért kivonultak a „tárgyalóteremből”. Lapunk még csütörtökön érdeklődött a feleknél, igazak-e értesüléseink, hogy tárgyalóasztalhoz ültek és hogy az egyeztetések megakadtak a momentumos „ajánlat” miatt. Írásunk megjelenéséig nem kaptunk sem visszajelzést, sem válaszokat.

Kérdéses ugyancsak, mit szól a „baloldali összefogáson belüli összefogáshoz” Karácsony Gergely párbeszédes főpolgármester – pozíciója nincs veszélyben –, de például pártja és párttársa, V. Naszályi Márta budavári posztja mind a két alkulehetőség fényében megkérdőjeleződik. Ráadásul a Párbeszéd, de egyébként a teljes ellenzék helyzetét rontja az a tény is, hogy az áprilisi parlamenti választásokat követően kiírt fővárosi időköziket sorra húzza be a Fidesz, hiába az erőfeszítéseik. A baloldal csupán Újpesten és Újbudán tudott nyerni.

Nyitókép: Facebook

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. szeptember 23. 19:56
Mint a patkányok..
chief Bromden
2022. szeptember 23. 19:55
Ezt nevezik demokráciának, alkudoznak az emberek feje felett. Majd választhatnak az étlapból. :)
nanemáne
2022. szeptember 23. 18:43
Az éhes disznók mikor megrohanják a vályút, jut erről eszembe.
Csubszi
2022. szeptember 23. 18:33
Falánkok ezek mindannyian a bal(fasz) oldalon! Egymást kezdik fölzabálni:) Hajrá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!