Így alakultak át az erőviszonyok a fővárosban

2022. szeptember 19. 12:09

A Fidesz-KDNP az elmúlt vasárnap is folytatta a sikersorozatát a fővárosban. A baloldal csak két időközi önkormányzati választást tudott megnyerni április óta.

2022. szeptember 19. 12:09
null
Nagy Gábor

Alsórákoson, illetve Újbuda egyik körzetében is kormánypárti siker született a most vasárnapi időközi választásokon. A XIV. kerületben Juhász-Pintér Pál, a XI. kerületben Jankó István tudott győzni, de a fideszes Elekes Tamás eredménye is csak 4 százalékkal maradt el a baloldali összefogás jelöltjétől a másik újbudai körzetben.

Ezzel tovább folytatódott a Fidesz-KDNP sikersorozata az alapvetően baloldali beállítottságúnak titulált Budapesten.

A kormánypártok a tavaszi, országgyűlési választások óta kilenc önkormányzati képviselői helyet nyertek el, a szivárványkoalíció kettőt, pedig az ellenzéki jelöltek mellett igen intenzív kampányt folytattak a baloldal prominens politikusai, így például Karácsony Gergely főpolgármester; de olyan körzet is akadt, ahol a Fidesz-KDNP a baloldaltól vett vissza képviselői pozíciót. A kormánypártok a budapesti frakciója úgy értékelt: látható az időközik tendenciájából, hogy a fővárosiak „nem kérnek a dilettáns, korrupt politikából, amit nap mint nap tapasztalnak a baloldali kerületvezetésben! Ez egyértelmű jel a városvezetésnek is...”

Korábbi időközi választások eredményei:

V. kerület

A június 26-i időközi választáson Nagy Gergő (Fidesz-KDNP) a szavazatok 70,8 százalékát szerezte meg; a Momentum, a Demokratikus Koalíció, az LMP és az MSZP által támogatott Fábián Benjámin a voksok 27 százalékát.

VII. kerület
Ripka András
kormánypárti politikus ugyanezen a nap tudott győzni (a voksok 45,6 százalékát szerezte meg) Jenei Kevin Martinnal szemben, pedig utóbbi mögé a Jobbik is beállt.

VIII. kerület
Gondos Judit
(Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő szintén e nap nyert Pityó László (DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP) ellenében.

IV. kerület
Június 26-án az ellenzéki szivárványkoalíció egyik sikerét itt tudta aratni, Vasvári László 72 szavazattal kapott többet, mint a Fidesz-KDNP-s kihívója: Drabant Fruzsina.

XVI. kerület
Szűk egy hónapra rá, július 10-én Horváth Ádám kormánypárti jelölt a voksok 68 százalékát szerezte meg, Farkas Adrián és Kertész Edit ellenzéki politikusok együttesen 27,5 százalékon végeztek.

XXII. kerület
Krieger Krisztina
(Fidesz-KDNP) majd három évvel az őszi, 2019-es önkormányzati választások után tudta visszaszerezni körzetét a baloldaltól. Krieger 502, a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Jobbik által támogatott Kapitány Alexandra 492 szavazatot kapott.

III. kerület
Szeptember első hétvégéjén Csikósné Mányi Julia kormánypárti jelölt tudta legyőzni ellenzéki riválisát, Kappeller Zsuzsannát. Előbbi 750, utóbbi 574 voksot szerzett.

I. kerület
Szeptember 11-én pedig Fazekas Csilla (Fidesz-KDNP) a szavazatok több mint ötven százalékát szerezte meg, Korsós Borbála Erzsébet 45,6 százalékát.

A június 26-i időközi választáson (Fidesz-KDNP) a szavazatok 70,8 százalékát szerezte meg; a Momentum, a Demokratikus Koalíció, az LMP és az MSZP által támogatott a voksok 27 százalékát. kormánypárti politikus ugyanezen a nap tudott győzni (a voksok 45,6 százalékát szerezte meg) szemben, pedig utóbbi mögé a Jobbik is beállt. (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő szintén e nap nyert (DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP) ellenében. Június 26-án az ellenzéki szivárványkoalíció egyik sikerét itt tudta aratni, 72 szavazattal kapott többet, mint a Fidesz-KDNP-s kihívója: . Szűk egy hónapra rá, július 10-én kormánypárti jelölt a voksok 68 százalékát szerezte meg, és ellenzéki politikusok együttesen 27,5 százalékon végeztek. (Fidesz-KDNP) majd három évvel az őszi, 2019-es önkormányzati választások után tudta visszaszerezni körzetét a baloldaltól. Krieger 502, a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Jobbik által támogatott 492 szavazatot kapott. Szeptember első hétvégéjén kormánypárti jelölt tudta legyőzni ellenzéki riválisát, . Előbbi 750, utóbbi 574 voksot szerzett. Szeptember 11-én pedig (Fidesz-KDNP) a szavazatok több mint ötven százalékát szerezte meg, 45,6 százalékát.

Folytatódik a választási dömping

Legközelebb szeptember 25-én lesz időközi választás Budapesten. Itt ugyan egyre nagyobb a szakadék a DK és a Momentum között, Maholányi Zsolt mögé még fel tudott állni a szivárványkoalíció. Kormánypárti kihívója Jókay Attila lesz, de megméretteti magát Márkus Krisztián Zsolt (Mi Hazánk Mozgalom) és Fehérvári Zsolt István (Munkáspárt-ISZOMM) is. A választási dömping október 2-án zárul, a II. kerületben ugyanis haláleset miatt kell képviselőt választani. A körzetben a baloldal Nagy Eszter, a Fidesz-KDNP pedig Bálványkövi István mögé sorakozott fel, valamint immár a kutyapártos Hildebrand Krisztián Roland nyilvántartásba vétele is jogerős.

Nyitókép: Facebook

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2022. szeptember 20. 14:33
,,Lealább logikus lennél.” - Jé. Mintha el is olvasta volna, nem pusztán a szinonima könyvtárból másolta volna az extrementum szó változatait. De most egy nehéz feladat jön: indokolja, mi logikátlan a hsz-omban? (Tudom, minden, de azon kívül.)
amca
2022. szeptember 19. 18:45
Balgarszka Krava ne felejt. Jövöre Kari Getzy Bun Cohn is röpül. Bicajozni már tud.
ptrfarkas43
2022. szeptember 19. 17:56
Az árnyék kormánynak jól jött volna egy ellenzéki diadal vasárnap.
Zokni
2022. szeptember 19. 17:35
Kedves Mandi! Kerestem, hová írjam, hát ide jött ki. Hogy a p-ába van bőr a képén, h most hirtelen végiglapozva a hírfolyam címein (a véleményekig), 14 olyat találtam, amire ráfogható a semleges hírközlés, és 16 olyat, ami vagy a Fidesz-politikát ápolja, vagy az ellenzéki próbálkozásokat simfeli? Gondolom, nem tudja, hogy a pénzt, amiből élnek, jelentős többségében a semleges, vagy ellenzéki beállítódású állampolgárok fizetik, míg a maradék, az elenyésző kisebbséget képező Fidesz-pártiak adópénzéből származik. Remélem, hogy e tényt most, hogy megtudták tőlem, ehhez igazítják majd a továbbiakban a szerkesztési politikájukat..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!