Egy ismeretlen, titkolózó, szakértelemmel nem rendelkező DK-s kapta meg a belügyi árnyéktárcát

2022. szeptember 23. 11:00

Mustó Géza kőbányai alpolgármester sem a civil, sem a közéletben nem alkotott eddig maradandót, még azt sem lehet tudni róla, hogy korábban hol és mivel foglalkozott.

2022. szeptember 23. 11:00
null
Almási B. Csaba

Mit keres egy művelődésszervező a belügyminiszteri székben?! A kérdés még akkor is jogos – és sokan fel is teszik hüledezve –, ha tudjuk, ez az ülőalkalmatosság egyelőre csupán „árnyék”. Dobrev Klára „kabinetjébe” ugyanis bekerült a 48 éves Mustó Géza Zoltán is, akiről a végzettségén kívül csak azt lehet tudni, hogy Kőbánya rendvédelemért és közbiztonságért felelős alpolgármestere. Persze ehhez a tisztségéhez elvileg már kötődik a belügyi feladat – bár a miniszterséghez illene jogi és/vagy közgazdasági diploma is –, de az is hatalmas meglepetést keltett, hogy a DK-s politikus tagja lett a X. kerületi városvezetésnek.

Tapicskol a langyos vízben

2019-ben Mustó az önkormányzati választáson több mint két és fél százalékponttal kikapott a fideszes ellenfelétől, Radványi Gábortól, így a Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd listájáról jutott be a képviselő-testületbe. Itt egyfős többségük van az ellenzékieknek, viszont a kormánypárté lett a polgármesteri cím, így a fideszes D. Kovács Róbert Antalnak meg kellett állapodnia az ellenzékkel, ők pedig a DK-s Mustót javasolták alpolgármesternek, holott a politikus csupán minimális önkormányzati tapasztalattal bírt: 2017-től külsős tag volt a kerület pénzügyi és gazdasági bizottságában.

A Mandiner információja szerint az alpolgármester eddig nagy nyomot nem hagyott a helyi közéletben, nincsenek látványos megmozdulásai, de különösebb botrányos ügyei sem, könnyedén eltapicskol a langyos vízben. Eddig nem foglalkozott komolyabban országos politikával, az alpolgármesteri portfóliójába tartozó ügyekben pedig nincs túl nagy vita a két politikai térfél között. Tevékenysége főleg abban merül ki, hogy időnként találkozik a helyi rendőrségi, katasztrófavédelmi és büntetésvégrehajtási vezetőkkel, szívesen fotózkodik velük.

A magát gazdasági szakemberként aposztrofáló

Mustó szakmai előéletéről, a korábbi munkahelyeiről gyakorlatilag semmit nem lehet tudni. Az árnyékkormány honlapjáról mindössze annyi derül ki, hogy „ismeri a munka világát, 20 éven át vállalkozóként dolgozott”. A Magyar Nemzet – miután Mustó nem válaszolt nekik, elküldte őket a DK sajtóosztályára – megpróbálta kinyomozni, mivel foglalatoskodott, mielőtt politizálásra adta a fejét. A lap forrásai azt a tájékoztatást adták, hogy egy amerikai–magyar kontaktlencsegyártó multinál volt vezető, mások azt mondták, egyéni vállalkozó volt, de a Magyar Nemzet azt is hallotta, hogy évekig volt munkanélküli. Egy munkahelyet azonban sikerült a lapnak beazonosítania, ez egy kutyás vállalkozás – a cég kölyökkutyákat exportált az Egyesült Államokba –, állítólag itt dolgozott a 2000-es évek második felében.

Új arcot szerettek volna látni

Attól, hogy a civil életben nem alkotott maradandót, persze még lehet politikus. A Mandiner információja szerint, mióta sikerült megszereznie a párt kőbányai választókerületének elnöki posztját, gyakran találkozik Gyurcsány Ferenccel, a pártelnök pedig nagyon elégedett a jó szervezőkészséggel megáldott, simulékony modorú, fegyelmezett emberével, aki minden parancsot gondolkodás nélkül azonnal végrehajt. S miután Dobrevék új arcokat is szerettek volna a tablójukon látni, kapóra jött nekik Mustó, aki azzal is piros pontot szerezhetett a pártvezetésnél, hogy a tizenötezredikként csatlakozó – a DK nagyon büszke arra, hogy már elérték ezt a számot – 21 éves Németh Balázs a kőbányai szervezet tagja. Egy nyári Facebook-bejegyzéséből az is megtudható Mustóról, hogy a két éve elhunyt MSZP-s Kósáné Kovács Magda egyengette az útját, biztatta, korholta, féltette, ezért ő szinte az anyjaként tekintett rá, és számára mindig Kósáné lesz a mérce.

Egyébként figyelemre méltó Mustó vagyonnyilatkozata. Ez alapján tulajdonosa egy 62 négyzetméteres kőbányai lakóháznak, valamint egy 200 négyzetméteres veresegyházi családi háznak, mindkettőt ajándékozás útján szerezte, az elsőt 2014-ben, a másodikat öt évvel később. Emellett van még négy értékesebb festménye, ezek közül három szintén ajándékozás útján került hozzá, egyet örökölt. S

nyolcmillió forint készpénzt vallott be.

Magyarán 48 éves kora ellenére sem értékes ingatlant, sem ingó tárgyat nem vásárolt.

Közösségi oldalán meglehetősen érdekesen és önbizalomtól telve adta tudtára a követőinek, ismerőseinek, hogy milyen nagy megtiszteltetés érte. Azt írta, „Eljött az ideje! Árnyék-belügyminiszter leszek Dobrev Klára árnyékkormányában! Az Árnyékkormány tagjaként a legjobb tudásom szerint azon fogok dolgozni, hogy bebizonyítsuk, van kormányzóképes alternatíva és van kiút a megélhetési válságból. Létre fogjuk hozni az európai Magyarországot!”

Nyitókép: Mustó Géza Facebook-oldala, a kép bal oldalán Arató Gergely kormányprogramért felelős árnyékminiszter látható

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szürkeSzarvas
2022. szeptember 23. 18:54
A Jákób Enikőjére hajaz a töltöttgalamb csaj a képen. A fickó-jelentéktelen.
Takagi
2022. szeptember 23. 18:33
Mindenhez is ért.
brekker
2022. szeptember 23. 18:31
MMT baszmeg ellenzék, mindenki neoliberális köcsög?
KBA98
2022. szeptember 23. 18:31
A magyar kormány, a magyar kémelhárítás már igazán akcióba léphetne! Nem szabad ezeket elengedni sehová! Elárulták a hazát nem egyszer, nem kétszer! Le...om a külföldi sajtót. Amerikában a CIA már régen kinyírta volna őket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!