Orbán Viktor nem áll le kávézni, ha a béke megteremtéséről van szó

2024. július 09. 15:02

Kedden már az Egyesült Államokban tartózkodik Orbán Viktor, Washingtonban pedig részt vesz a NATO-csúcson, hogy hangot adjon Magyarország békepárti álláspontjának.

2024. július 09. 15:02
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Nyitókép forrása: Facebook

 

Elstartolt Washingtonban a NATO-csúcs, amelynek egyik, ha nem inkább kiemelt témája Oroszország ukrajnai agressziója. Magyarországot, a magyar békepárti álláspontot Orbán Viktor képviseli az Egyesült Államokban; Magyarország az Európai Unió soros elnökeként pedig különösképpen fontos szerepet tölt be.

A magyar elnökség egyik prioritása az európai védelmi politika megerősítése, ehhez viszont szorosan kapcsolódik az a törekvés, hogy a szembenálló felek – az ukrajnai háború esetében Volodimir Zelenszkij ukrán, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnök – tárgyalóasztalhoz üljenek.

A budapesti kabinet a kezdetektől fogva következetes álláspontot képviselt ebben a konfliktusban,

elítélte az orosz agressziót, kiállt Ukrajna területi integritása mellett – tűzszünetet, párbeszédet, béketárgyalásokat sürgetett.

A kárpátaljai magyar kisebbség veszélyeztetettsége miatt különösképpen.

Orbán Viktor miniszterelnök június utolsó napjai óta láthatóan azon dolgozik, hogy az ukrajnai vérontást minél hamarabb beszüntessék a felek. Még az uniós staféta átvétele előtt egyeztetett Olaf Scholz német kancellárral, Giorgia Meloni olasz kormányfővel, valamint Emmanuel Macron francia államfővel – vagyis az európai csúcsvezetőkkel. Stratégiai uniós kérdések, diplomáciai, gazdasági kapcsolatok mind-mind előkerültek ezeken a tárgyalásokon, épp úgy, mint az ukrán kérdés.

Majd jött a brüsszeli uniós csúcs, mint az utóbb kiderült, itt konkretizálódott a kormányfő békemissziójának első állomása: Kijev.

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán Viktornak sikerült elérnie, hogy a béke kerüljön a középpontba – Exkluzív interjú Rogel Köppellel! (VIDEÓ)

Videó

A legnagyobb tisztelettel vagyok Orbán Viktor iránt, mert sikerült neki egy közepes méretű ország vezetőjeként súlycsoportja felett játszani – mondja Roger Köppel. Hogy értékeli a magyar kormányfő békemisszióját? Mit szól a brüsszeli reakciókhoz? Mit látott Kijevben és Moszkvában? Exkluzív interjúnk a Die Weltwoche hetilap főszerkesztőjével.

KIJEV

Orbán útja a belga fővárosból Bécsen át Debrecenbe, majd innen az ukrán fővárosba vezetett, ahol hosszasan egyeztetett Zelenszkij elnökkel. Közös sajtótájékoztatójukon a miniszterelnök jelezte, nem meggyőzni kívánja Ukrajna vezetőjét, épp ezért konkrét javaslatokat sem állt szándékában tenni.

Feladatául azt tűzte ki, hogy a békét célzó egyeztetés során jobban megismerje az ukrán elnök álláspontját és annak határait. A soros EU-elnökséget betöltő ország kormányfőjeként célja egy jelentés elkészítése az Európai Tanács részére a béke lehetőségeiről.

Ám, hogy mihamarabb béke szülessen,

Orbán arra kérte Zelenszkijt, először gondolkodjanak egy tűzszünet megkötésében, és utána következhetnek a tárgyalások a békefolyamatról.

A miniszterelnökkel tartott a Die Weltwoche nevű svájci lap főszerkesztője, Roger Köppel, akinek több interjút is adott a kormányfő. Az elsőben így fogalmazott: „Mindent egybevetve azt gondolom, ma tettünk egy lépést előre, holnap pedig teszünk egy újabbat.”

Ezt is ajánljuk a témában

MOSZKVA

Orbán ugyanis ekkor már Moszkvába tartott, hogy az orosz fővárosban Putyinnal egyeztessen. Az utat, amíg csak lehetett, titokban kívánták tartani a felek. Ugyanakkora meglepetés volt ez a látogatás sokak számára, mint a miniszterelnök kijevi vizitje. A cél azonban változatlan maradt: a békemisszió kiterjesztése.

Moszkvában Magyarország közvetítő szerepét emelte ki Orbán, mert mint mondta: mi vagyunk az egyetlen olyan ország ma Európában, akivel mindenki le tud egy asztalhoz ülni. Habár Putyin jelezte, jelenleg nem támogatja a tűzszünetet mint első lépést, hanem a háború teljes és végleges lezárását szorgalmazza; a kormányfő leszögezte, Európának nagy szüksége van a békére, ez a legfontosabb.

A magyar elnökség a következő félévet békemissziónak tekinti – tette hozzá.

Alig telt el pár nap a kijevi egyeztetés óta, de már özönlöttek a különböző vélemények, értékelések Orbán útjairól. Az unió jelenlegi külügyi főképviselője, Josep Borell nemtetszését nyilvánította ki a kormányfő békemissziójáról. Ursula von de Leyen európai bizottsági elnök hangsúlyozta: „A megbékélés nem fogja megállítani Putyint.”


 

Viszont voltak olyanok is, akik már a kezdetektől fogva látták: ahhoz, hogy a kontinensen ismét béke legyen, párbeszédet kell folytatni. Nicolas Sarkozy épp a Mandinernek fejtette ki, hogy helyesen cselekszik a magyar miniszterelnök a békemissziójával, útjaival. A korábbi francia államfő szerint a békéhez vezető út első lépése, hogy helyre kell állítani a kommunikációs csatornákat.


 

Hasonlóképpen Robert Fico szlovák kormányfő, illetőleg Sebastian Kurz egykori osztrák kancellár; utóbbi ugyancsak portálunknak fejtette ki, hogy Orbán erőfeszítései lehetőséget kínálnak arra, hogy elindulhassunk egy jó irányba. Kurz sem győzte eléggé hangsúlyozni: meg kell állítani a vérontást, tárgyalóasztalhoz kell ülni.


 

És ugyanezen a szólamon szólalt meg a német baloldal sztárja is: Sahra Wagenknecht teljes mértékben egyetért a béke fontosságáról a magyar miniszterelnökkel.

PEKING

Visszatérve Orbán békemissziójára, annak következő állomása a világ egyik, ha nem a legnagyobb birodalmának vezetőjéhez, Hszi Csin-ping kínai elnökhöz vezetett. A kormányfő a kínai fővárosban kijelentette, a magyaroknak fontos, hogy Kína szorgalmazza a békét a világban. „A magyar békeszerető nép. Békére, egyensúlyra és harmóniára törekszik, ezért mindig a béke oldalán vagyunk, és sohasem a háború oldalán” – mondta a miniszterelnök. A hétfő reggeli vizit után pedig kedden már az Egyesült Államokban tartózkodik Orbán Viktor.

Ezt is ajánljuk a témában


 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000030
2024. augusztus 22. 15:11
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­é­­­k­­­e­­­l­­d­­­ ­­a­­ ­­s­­­z­­­e­­­x­­i­­­ ­p­­u­n­c­i­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­𝐗­𝟏­𝟖­­.­𝐅­𝐔­𝐍
bagira002
2024. július 09. 19:11 Szerkesztve
Ukránok 3x támadták meg Dombasban a gyerekkórházat senki se háborodott fel . Amerika hallgatott Érdekes aki fegyvert kínál Zelenszkij rögtön kezét nyújtja ,ha valaki békejobbot közvetítsen háború felett azt Zelenszkij rögtön elutasítja . Zelenszkij usa eu Brüsszel tömeggyilkosok.
salátás
2024. július 09. 17:36
retteg ám a szutyok szélsőbal, hogy kiderül, hogy amit eddig szélsőjobbnak hazudtak, az csak egy sima jobboldal. ami pedig ma jobboldalnak hazudja magát a drága epdben, az a baloldal seggeluka. igen, a néppártra gondolok
Tárkány Álmos
2024. július 09. 17:36
Orbán Viktor nem áll le kávézni. Majd a washingtoni NATO-csúcson küldik ki az asztaltól kávézni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!