Orbán Viktornak sikerült elérnie, hogy a béke kerüljön a középpontba – Exkluzív interjú Rogel Köppellel! (VIDEÓ)

2024. július 09. 05:48

A legnagyobb tisztelettel vagyok Orbán Viktor iránt, mert sikerült neki egy közepes méretű ország vezetőjeként súlycsoportja felett játszani – mondja Roger Köppel. Hogy értékeli a magyar kormányfő békemisszióját? Mit szól a brüsszeli reakciókhoz? Mit látott Kijevben és Moszkvában? Exkluzív interjúnk a Die Weltwoche hetilap főszerkesztőjével.

2024. július 09. 05:48
Roger Köppel

Nyitókép forrása: Mandiner

 

A Die Weltwoche és a Mandiner együttműködésének jegyében podcast interjút készítettünk Roger Köppel publicistával, aki jelenleg a svájci hetilap főszerkesztője, korábban pedig a német a Die Welt főszerkesztője volt három éven keresztül. Köppel, aki a svájci Néppárt parlamenti képviselőjeként is tevékenykedett, most elkísérte Orbán Viktort a békemissziójára először Kijevbe, majd Moszkvába.

Szalai Zoltán, a Mandiner lapigazgató-főszerkesztője többek között az utazás kulisszatitkairól, Orbán Viktor motivációiról, a háború brüsszeli megítéléséről, valamint német nyilvánosságról is kérdezte Köppelt. Íme az öt legerősebb állítás a beszélgetésből:

Orbán Viktor szerepéről

„A legnagyobb tisztelettel vagyok Orbán Viktor iránt, mert sikerült neki egy közepes méretű ország miniszterelnökeként a saját súlycsoportja felett játszani. Ezt a politikai sikerének köszönheti, annak, hogy egy karizmatikus politikus, aki tartja magát az alapelveihez – akkor is, ha kritizálják. Mindig a jókat kritizálják az életben, a rosszakat nem, azok hamar eltűnnek.

Ez is mutatja, hogy nagy tisztelet övezi a magyar kormányfőt, az ellenfelei még félnek is tőle.”

Az Európai Unió békemisszióra adott reakciójáról

„Az Európai Uniót felkészületlenül érte az akció. Felbolydult méhkasként viselkednek a vezetői. Mert mit keres Orbán Zelenszkijnél és Putyinnál? A nárcisztikus sértettség is közrejátszik a viselkedésükben, hiszen bármelyik uniós politikus szívesen elhaladt volna a kamerák előtt a vörös szőnyegen.

Ebben a háborúban az Európai Unió sajnálatos módon láthatatlan tényező: utasításokat fogad el Washingtonból és Kijevből.”

A média reakciójáról

„Ami a hazámat illeti, nem várható el, hogy a konkurencia és más médiaorgánumok dicsérjék az embert, ha egyedülálló lehetőséget kap arra, hogy jelen legyen egy ilyen békemissziónál.

 Eleinte megpróbálták elhallgatni az utazást. A vasárnapi újságokban viszont megfordult a trend.

Néhány újságíró-kolléga gratulált, hogy nagyszerű, amit Orbán csinál – majd meglátjuk, hogy le merik-e ezt írni.

Az ilyen történelminek is mondható események ki fognak váltani valamit. A béke magja az, amit most elültettek. És elkerülhetetlenül hatást fog kifejteni.”

A német politikai helyzetről

„A német politikusok örülnének, ha a német nép nélkül kormányozhatnának. Igazából azt is teszik. A választásokkor mindent megígérnek, aztán sutba dobják azokat. Egyáltalán nem veszik komolyan a népet Németországban.”

Magyarország orosz-barátságáról

„Fontos, hogy ez a kezdeményezés egy olyan országból induljon ki, amely Németország és Oroszország között fekszik. Egy közepes vagy kisebb országból, amelyik annyit szenvedett az oroszoktól, mint Önök. Pimaszságnak tartom, hogy a magyarok és Orbán szemére vetik, hogy Putyin-barát.

Ha magyar lennék, dührohamot kapnék ettől.”

Az interjú írásos, szerkesztett változatát a csütörtökön megjelenő lapszámunkban olvashatják, amelyben Orbán Viktor békemissziójáról is részletes elemzéssel készülünk!

A beszélgetést, amelyet vasárnap vettünk fel, alább tekinthetik meg:

 

Összesen 186 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000030
2024. augusztus 22. 15:11
🍓 ️ ­É­r­­t­­­é­k­­­e­­l­d­ ­­a­­­ ­­s­­­z­­­e­­­x­­­i­­ ­­p­­­u­­­n­c­i­­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
catalina11
2024. július 09. 12:27
Mit szóInának a magyarok, ha négy megyénket megszáIIná az eIIenség?" már többet is megszállt Tommaso elvtárs, és Hatos elvtárs és Bauer elvtárs éppen mostanában bizonygatja, hogy milyen jól jártunk..
catalina11
2024. július 09. 12:25
Tommaso 2024. július 09. 11:43 Miután a Geci tárgyaIt PutyinnaI, az IeromboIt egy gyermekkórházat, megöIve sok ártatIan gyereket Brávó Órbán!" ....ez kb olyan, mint a régi viccben.. "Az amerikai vasutas szakszervezet meghívja a szovjet vasutasokat egy amerikai konferenciára. Szépen megvendégelik őket, aztán elviszik egy nagy pályaudvarra, ahol előadják, hogy ez a világ legnagyobb pályaudvara, óránként több száz vonat halad át, a váltók automatikusak stb. stb. A szovjetek udvariasan biztosítják az amerikaikat, hogy náluk még nagyobb pályaudvarok vannak, és szívesen látják őket majd a nagy Szovjetunióban. Telnek az évek, végül tényleg meghívják őket. Rendesen esznek isznak, ám az amerikaiak már szeretnének valami vasutat látni. A szovjetek hát kiviszik őket egy pályaudvarra. Pár vágány, pár rozsdás kocsi, semmi forgalom. Egyszer csak az egyik amerikai odamegy egy váltóhoz és átfordítaná, de az meg sem mozdul. mire az orosz: Maguknál meg verik a négereket."
Vasalo
2024. július 09. 09:37
Mandi már legalább azt nézzétek meg, hogy a föcimben nem legyen hiba. Már tényleg oda süllyedt a pesti értelmiség, hogy még az interjualany nevét sem képes hiba nélkül leirni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!