Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Putyin a háború végleges lezárását szorgalmazza

2024. július 05. 17:26

Az orosz elnök időszerűnek és hasznosnak nevezte az Orbánnal folytatott tárgyalásokat. Moszkva a vizitet a párbeszéd helyreállítására tett kísérletként fogja fel.

2024. július 05. 17:26

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Mandiner pénteken beszámolt róla, hogy az ukrajnai rendezésről és a kétoldalú kapcsolatokról kezdett eszmecserét a Kremlben pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

A magyar miniszterelnök a tárgyalás előtt, a sajtó jelenlétében mondott köszöntőjében emlékeztetett, hogy 2009 óta ez a tizennegyedik kétoldalú találkozójuk az orosz elnökkel.

Ugyanakkor hozzátette, hogy ez most különlegesebb, mint a korábbiak.

Azt is felidézte, hogy legutóbb 2022 februárjában járt Moszkvában, még a háború előtt. Orbán Viktor emlékeztetett, hogy július elsejével Magyarország adja az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

A kormányfő megköszönte az orosz elnöknek, hogy „ilyen nehéz körülmények között” is fogadja. Hangsúlyozta:

lassan elfogynak azok az országok, amelyek mind a két háborúban álló féllel tudnak beszélni, lassan Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, aki mindenkivel tud beszélni”.

A magyar miniszterelnök moszkvai látogatása alaposan elhúzódott. Orbán Viktor a jelek szerint minden részletre kiterjedően tárgyalt az orosz elnökkel az ukrajnai békéről – írta meg a Világgazdaság.

A lap közölte, hogy magyar idő szerint délután fél négykor hivatalosan is bejelentették, hogy véget ért az orosz elnök és a magyar miniszterelnök moszkvai tárgyalása. Erről Vlagyimir Putyin sajtótitkára, Dmitrij Peszkov tájékoztatta a helyszínen, a Kremlben az újságírókat. „Véget ért a tárgyalás Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök között” – közölte. Egyúttal azt is elárulta, hogy

Putyin és Orbán találkozója összesen körülbelül három óráig tartott.

A lap közölte, hogy az orosz elnök nem támogatja a tűzszünetet, mint első lépést, hanem a háború teljes és végleges lezárását szorgalmazza. Ugyanakkor időszerűnek és hasznosnak nevezte az Orbánnal folytatott tárgyalásokat és megköszönte a kormányfőnek, hogy Oroszországba látogatott. A magyar kormányfő ismertette a nyugati álláspontot az ukrán helyzet kapcsán is. Moszkva a vizitet a párbeszéd helyreállítására tett kísérletként fogja fel, az unióval való kapcsolatok ugyanis mély ponton vannak. Beszéltek a jövőbeni lehetséges biztonsági szerződésekről is.

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán Viktor véleménye

Orbán Viktor kiemelte, hogy tizennegyedjére tárgyalt Putyinnal, a mai egyeztetésnek különös jelentőséget adott, hogy háborús helyzetben jött létre.

Európának nagy szüksége van a békére, ez a legfontosabb.

A magyar elnökség a következő félévet békemissziónak tekinti.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-123
2024. július 08. 14:45
🍓 ️ ­É­­r­t­­é­­­k­­e­l­d­­­ ­a­­­ ­s­­z­­e­­x­­­i­­ ­­p­­u­­n­­c­­i­­m­­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
konfucius
2024. július 06. 07:51
A nácimentesítés és a teljes lefegyverzés nélkül fél munka lesz, és kezdődik elölről. Be kell fejezni, de rendesen. Kárpátalja pedig szabaduljon meg a retek Ukrajnától.
lajajakab11
2024. július 05. 21:04
******************************************************************* ******************************************************************* ** ** MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! ** ** Körönként prémium VODKA " KREMLin Special Metanol " grátisz! ** ** ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! ** ** Haladóknak noviCSOKI ! ** ** ** »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« ** ** ** A mű-cár üzenete: VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK! ** ** ** !!! Kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak !!! ** ** ******************************************************************* *******************************************************************
erdeymarton89
2024. július 05. 18:56
háború vége ..jöhet a szopatás másik fele ..indul a covid variáns ..ami nagyon veszélyes lesz ... faszom már
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!