Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Így tesszük naggyá Európát: itt vannak a soros magyar elnökség legfontosabb célkitűzései

2024. június 28. 21:15

Magyarország, az EU soros elnökségét betöltő többi tagállamhoz hasonlóan, mottót és logót választott, amely az elnökség prioritásait jelképezi

2024. június 28. 21:15
EU and Hungarian flags

Nyitókép: Richard Sharrocks / Getty images

Július elsejétől Magyarország veszi át az Európai Unió Tanácsának elnökségét, irányítva a következő hat hónapban a tagállamok közötti együttműködést és megállapodásokat. A Világgazdaság összefoglalta, hogy milyen tervekkel készül az ország, mi lesz a hivatalos logó, és melyek a legfontosabb témák, amelyekre az elnökség alatt összpontosítani kell.

Magyarország, az EU soros elnökségét betöltő többi tagállamhoz hasonlóan, mottót és logót választott, amely az elnökség prioritásait jelképezi. Az elnökség mottója: 

»Tegyük újra naggyá Európát« (Make Europe Great Again)”.

Bóka János szerint ez a mottó az aktív és proaktív elnökségre utal, valamint arra, hogy a tagállamok együtt erősebbek, mint külön-külön, szimbolizálva Európa független globális szereplővé válásának vágyát. A magyar elnökség logója a híres Rubik-kocka, amely a magyar találékonyságot és problémamegoldó készséget, valamint az európai ügyek összetettségét jelképezi. A kocka 27 elemből áll, ugyanannyi, mint az EU-tagállamok száma. Amikor a kocka megoldódik, az európai egységet és a tagállamok érdekeinek összehangolását mutatja.

A magyar program hét fő prioritása a következő: egy új európai versenyképességi megállapodás elfogadása; az európai védelmi politika megerősítése; egy következetes és érdemeken alapuló bővítési politika; az illegális migráció megfékezése; a kohéziós politika jövőjének alakítása; gazdálkodó-orientált uniós agrárpolitika; valamint a demográfiai kihívások kezelése.

Ezek lesznek a kiemelt témák az elnökség ideje alatt

A csütörtöki maratoni EU-csúcs éjjelén az Európa Tanács ezeket a következtetéseket fogadta el a négy legfontosabb témában:

  • Ukrajna: Az EU fokozza Ukrajnának nyújtott katonai támogatását, különös tekintettel légvédelmi rendszerekre, lőszerekre és rakétákra.
  • Versenyképesség fejlesztése: Az Európai Tanács gyors és határozott előrehaladást vár az új európai versenyképességi megállapodás területén az év végére.
  • Biztonság és védelem: A tagállamok, a Bizottság és a főképviselő folytatják a munkát a kritikus képességek területén tapasztalható hiányosságok feltárása, az európai védelmi ipari stratégia és program kidolgozása érdekében.
  • Közel-Kelet: Az EU aktívan hozzájárul a Gáza újjáépítésére irányuló nemzetközi erőfeszítésekhez, támogatva a Palesztin Hatóságot a szükséges reformok végrehajtásában és intézményi kapacitások építésében, miközben felszólítja Izraelt a visszatartott bevételek felszabadítására

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nebulo15
2024. június 29. 14:10
Hat hónapig ugrálni ennek a gittegyletnek, nyugati tolvajoknak -számos cég elrablását elég közelről éltem meg a rendszerváltás környékén- teljesen fölösleges. Ha ott sem lennénk az ún. nagy döntéseknél az nem sokat számítana, Én mindenesetre a miniszterelnökség egyik portását küldeném a jövőben el Brüsszelbe "le vagytok szarva jeligére". Nem a hathónapos, hazánk szempontjából haszontalan elnökség teendőivel foglakoznék, nem keresném a kapcsolatot a "szuverenista" pártokkal -nem sokat különböznek a bal oldaliaktól-, hanem építeném az utat a tagság felcserélésével egy lazább társult viszonyra. Pénz ezektől nem nagyon jön, a legutóbbi büntetéssel a szaldó még romlott is...
453682
2024. június 29. 08:18
Dogmák, szlogenek, üres marketing ennyit tud a fidesz. A szart megpróbálni eladni aranyként.
sexykitty-101
2024. június 29. 08:01
🍓 ️ ­­É­­r­­t­é­­­k­e­l­­d­ ­­a­­­ ­­s­­­z­­e­x­i­­­ ­p­­­u­­­n­c­i­­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
sexykitty-101
2024. június 29. 08:00
🍓 ️ ­­É­r­­t­é­­k­­e­­l­­­d­­ ­a­­­ ­s­­­z­e­x­­i­ ­­­p­­­u­­n­­­c­­­i­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!