Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Josep Borrellnek nem tetszik Orbán Viktor békemissziója

2024. július 05. 12:24

Az unió külügyi főképviselője szerint a magyar kormányfő nem kapott felhatalmazást a tárgyalásra.

2024. július 05. 12:24
EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell in Beirut

Nyitókép: Houssam Shbaro/Anadolu via Getty Images

Orbán Viktor miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, a magyar miniszterelnök semmilyen formában sem képviseli az EU-t – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pénteken.

Josep Borrell brüsszeli közleményében arra reagált, hogy július másodikai kijevi látogatását követően Orbán Viktor információk szerint pénteken Moszkvába látogatott.

Ezt is ajánljuk a témában

Az uniós főképviselő hangsúlyozta: Magyarország jelenleg uniós tagállamként december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez nem vonja maga után az unió külső képviseletét, amely állam-, illetve kormányfői szinten az Európai Tanács elnökének, miniszteri szinten pedig az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének felelőssége. „Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson” – húzta alá. 

Emlékeztetett: az Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatos uniós álláspontot a tagállami vezetőkből álló Európai Tanács számos következtetése tükrözi. Ez az álláspont – mint írta – kizárja az EU és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti hivatalos kapcsolatfelvételt. A magyar miniszterelnök tehát semmilyen formában nem képviseli az EU-t. A magyar kormányfő moszkvai látogatására kizárólag a magyar-orosz kétoldalú kapcsolatok keretében kerül sor – emelte ki.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
..--..
2024. július 05. 19:05
-zsoltkom- Akitlosz részére 2024. július 05. 13:28 ""Az unió külügyi főképviselője szerint a magyar kormányfő nem kapott felhatalmazást a tárgyalásra. " Nem is kért. Saját jogon van felhatalmazása tárgyalni." Ha Orbán nem lenne éppen a soron következő EU-elnökség vezetője, igaz lenne az állításod. Ebben a tisztségben civilként is az Uniót képviseli. Vagy tudatlan-műveletlen Orbán , aki nem képes a diplomáciát komolyan venni, vagy egy bunkó troll, aki szándékosan tesz keresztbe az Uniónak. Tehát akkor is képviseli a vállalt szerepet-felelősséget ha egyéb felhatalmazása is van. Egy betöltött tisztségnek szimbolikus jelentése is van. Másrészt maga Putyin mondta, hogy ő milyen szerepben látja Orbánt Moszkvában... " Putyin: Orbán nemcsak partnerünkként jött, hanem mint az EU-elnökségének képviselője " www.startlap.hu/kiemelt-hirek/orban-putyin-talalkozo/
Málaga21
2024. július 05. 16:59
És zselé mandátumával mi van?
bagoly-29
2024. július 05. 16:41
Franco hibája, hogy a "La Passionaria" korcsok ma is vezethetik Spanyolországot és fontos poziciókat kapnak az EU-ban! Ha egy feladat nincs befejezve, az mindig megbosszulja magát! Láss számos hasonló példát!
figyelő4322
2024. július 05. 16:13
Borrell Josip/ Jóska...? Hát ez meg ki a bánat? A neve ismerősen hangzik, de semmi pozitív teljesítményt nem lehet találni róla. Ha már ilyen bürokratikus és anális hozzáállású, akkor miért nem ő próbál tárgyalni mindkét féllel? Csak nem arról van szó, hogy ő is pánikol, mint a többi libernyák EU bürokrata, hogy esetleg kitörhet a béke? Amellett még féltékeny is, hogy Orbán Viktor ellopta a lehetőséget, amit persze ö maga adott fel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!