Ausztria
ÉLŐ
Franciaország

Az ukrajnai háború mérlege – két éve gyűrik egymást az ukránok és az oroszok, íme a jelen állás

2024. április 29. 16:14

A két ország folyamatosan őrli fel a jövőjét a frontokon és a hátországokban egyaránt – utánanéztünk, hogy állnak az erőviszonyok. Ki fog győzni? Mi lesz a háború kifutása? Mikor van esély a békére?

2024. április 29. 16:14
Veress Csongor Balázs

Nyitókép: Belarusfilm/AFP

 

Az ukrajnai háború mérlege

Bő két éve zajlik a háború a szomszédságunkban, amely súlyos és tartós következményekkel jár mind Ukrajna, mind a nemzetközi közösség számára. A konfliktus mérlege folyamatosan változik, és pontos adatokat gyakran nehéz megállapítani a harcok folyamatos jellege miatt. Az emberi veszteség mind két oldalon magas, amibe nem csak a halálos áldozatok száma, hanem sebesültek és a sérültek száma is beletartozik. Katasztrofálisak mind a gazdasági hatások, mind a környezetiek, amelynél csak a tragikus társadalmi következmények nagyobbak.

Az ukrajnai háború mérlege. Fotó: Aris Messinis/AFP
Az ukrajnai háború mérlege. Fotó: Aris Messinis/AFP

Az ukrán ellentámadás 2023 nyarán kudarcot vallott, a közel 1000 kilométeres frontvonal nem sokat változott az elmúlt hónapokban. Az elmúlt években:

Ukrajna elvesztette a területének 20%-át és több mint 6 és félmillióan menekültek el az országból.

Ennek a területnek mintegy 7%-a már 2022 előtt is megszállt volt. Az áldozatok számát azonban nehéz megbecsülni, mivel ezek államtitoknak számítanak. De mindkét oldalon legkevesebb százezer-százezer katona halt meg és ennek a másfélszerese sérült meg. 

A félmillió kombattáns mellett meg kell említeni a több mint 30 ezer polgári áldozatot is, amiből 10 ezren az életüket vesztették és 20 ezren megsebesültek.

Mi az ukrajnai háború hatása Magyarország helyzetére?

Hazánk politikai, gazdasági és társadalmi helyzetére is jelentős hatással bír a szomszédunkban zajló konfliktus. A magyar kormány folyamatosan keresi az egyensúlyt a nemzetközi elvárások és a belső politikai, gazdasági realitások között. A következő próbatételekkel kell szembenéznünk:

  • Gazdasági kihívások: a konfliktus közvetlen hatással volt az inflációra, különösen az energiahordozók és élelmiszerek terén. Az európai gazdasági összekapcsolódásnak köszönhetően

Magyarországon is érezhető a háború által generált gazdasági bizonytalanság, ami befolyásolja a beruházásokat, a kereskedelmet és az árakat.

  • Energiabiztonság: az Ukrajnán áthaladó olaj– és gázvezetékek biztonsága nem garantált, illetve az orosz-ukrán konfliktus kiéleződése nyomán Európa több országával együtt Magyarországnak is újra gondolta energiaellátásának biztonságát, ami

növelte az energiahordozók árát és befolyásolta a magyar gazdasági stabilitást.

  • Biztonságpolitika: a háború rávilágított a régió biztonsági kihívásaira, amelyekre hazánknak is válaszolnia kell. Ez érinti a NATO-val való kapcsolatokat és a nemzeti védelmi stratégiák átgondolását is.
  • Menekültválság: a háború kitörése óta több százezer menekült érkezett az országba, ami társadalmi és gazdasági kihívásokat jelentett a kormány és a helyi közösségek számára.
  • Politikai hatás: a háború és az Ukrajna támogatásának témáját mind külföldön, mint belföldön politikai, sőt kampánytémának használják hazánk óvatos álláspontja ellen. Ez feszültséget okozott Magyarország és más Európai Uniós tagállam, illetve a NATO szövetségesek között.

Ezt is ajánljuk a témában

Egy Európára kiterjedő háború esélyei

Figyelembe véve több gátló tényezőt, egyelőre nincs okunk aggodalomra. Ezen tényezők között kiemelkedik a NATO kollektív védelmi mechanizmusa, amely az 5. cikkely alapján biztosítja a tagállamok közötti szolidaritást, jelentős elrettentő erőt képezve ezzel bármely agresszorral szemben. 

Az Európai Unió gazdasági és politikai integrációja szintén stabilizáló hatást gyakorol, a tagállamok közötti szoros együttműködés révén csökkenti a nagyméretű konfliktusok kialakulásának esélyét. 

Továbbá, a nemzetközi jogi keretek és a diplomáciai erőfeszítések, valamint az Oroszország elleni gazdasági szankciók és politikai nyomás is korlátozzák annak lehetőségét, hogy a konfliktus továbbterjedjen. 

Az orosz-ukrán háború egész kontinensünkre történő kiterjedésének esélye jelenleg alacsonynak tekinthető, bár a geopolitikai helyzetek gyorsan változhatnak.

A béke esélyei Ukrajnában

A béke elérése Ukrajnában összetett és változékony geopolitikai és társadalmi tényezők függvénye. A konfliktus lezárásának legvalószínűbb útja a diplomáciai tárgyalások újraindítása lehet, amely magában foglalja a nemzetközi közvetítők bevonását és a felek közötti egyezmények kialakítását. Ezen tárgyalásoknak célul kell kitűzniük a tűzszüneti egyezményeket, a fegyveres erők visszavonását és a politikai kompromisszumokat. A fenntartható béke megteremtéséhez szükséges biztonsági garanciák, politikai és területi koncessziók, valamint a gazdasági és társadalmi újjáépítés is. A békefolyamat sikerének kulcsa a konfliktusban érintett felek politikai akarata és a nemzetközi szintű aktív részvétel.

Ezt is ajánljuk a témában

Ez itt már az új hidegháború? 

Divatos új hidegháborúnak nevezi a jelenlegi geopolitikai helyzetet, különösen az Oroszország és a Nyugat, valamint Kína és az Egyesült Államok közötti feszültségek kapcsán. Léteznek bizonyos analógiák és geopolitikai dinamikák, mégis a jelenlegi nemzetközi helyzet számos szempontból eltér a 20. századi hidegháborútól. A globális összefonódás, a többpólusú világrend és a technológiai változások új kihívásokat és lehetőségeket teremtenek a nemzetközi kapcsolatokban.

Azonban Ukrajnát támogató segélyek és az Oroszország elleni szankciók egy blokkosodó világot vetítenek elő. 

 2024. február elején az Európai Unió új, 50 milliárd eurós csomagot hagyott jóvá Ukrajna számára. Az Egyesült Államok múlt héten megszavazott 61 milliárd dolláros segélyével együtt ez már több, mint 200 milliárd euró támogatás a háború kitörése óta.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. április 29. 20:35
Ki fog győzni? --- mindig az aki a verekedésből kimarad... (a nevető 3.-ik)
Patika
2024. április 29. 20:11
Ha eddig nem gyűlölték, most már biztosan fogják... Ez annyit tesz, hogy az ukránok vezetője zehát egy CIA szarkeverte büdös zsidójuk vitte az országukat szélsőségesebb orosz gyűlöletbe. Innentől kezdve a tisztogatás Ukrániában elkerülhetetlen lesz, mert a Cion bölcsője és bölcsei most CIA-val együtt húzhatnak föld alá és a retkesbe.
enidecsakfeljarok
2024. április 29. 19:56
Érdekes kis írás ez, gondolom a hivatalos adatok alapján vannak benne számadatok is. Szerintem a mérleg nyelve továbbra is vehemensen Oroszország felé húz. Aki azt írja, hogy Ukrajnával nem bírnak 2 éve, az elfelejti egyrészt, hogy Ukrajnának létszámban az egyik legnagyobb hadserege volt a háború előtt, másrészt az apró pici tényt, hogy majdnem 40 ország tömi mindenféle támogatással. A másik dolog pedig: 1.Háborúban nem állunk, csak fegyvereket, katonákat küldünk. 2.Az energetikai infrastruktúra bármikor felrobbantható. 3.Aki most a szövetségesed, az is megtámadhat. Ezt mind a nyugat bizonyította a nagyvilágnak és a jövőben ez nagyon vissza fog ütni, azzal együtt, ha most még vagyonokat foglalnak le és visszatoloncolnak háborús menekülteket más országokból. Ki tudja azt mondani ezek után, hogy a Nyugat morálisan bárki felett is áll? A teljes Nyugati kép lebontása zajlik, miközben az Oroszok a világháború óta az agresszor képében vannak így is, úgy is. Ők elbírják, a Nyugat nem.
kakukk_madar
2024. április 29. 19:28
Ennek a háborúnak NEM SZABADOTT VOLNA kirobbania. Ezért a nagyhatalmak a felelősnek, kimondottan a bárgyú európai politikusok. Ha nem húznának magukkal, akkor ideje lenne, hogy szívjanak ők is. A migráncsokkal, azonban bevették keresztbe!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!