Karácsony üvöltözik, a baloldal tagad, a rendőrség nyomoz – itt tart a Városháza-ügy

2021. december 28. 15:00

Amíg a városvezetés a nyilvánosság előtt a „főváros kivéreztetéséről” beszélt, a baloldalhoz álló üzleti körök a háttérben elkezdtek mozgolódni a budapesti ingóságok megszerzése érdekében.

2021. december 28. 15:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Karácsony Gergely főpolgármester októberben az újabb, ezúttal is kudarccal végződő miniszterelnök-jelölti kampánya után nem tudhatta, hogy novemberben és decemberben is a Városháza-ügy miatt kell majd magyarázkodnia. Az Index.hu november 4-én előállt egy olyan szerződéssel, amely szerint

a fővárost vezető baloldali koalícióhoz közel álló üzleti körök már meg is tették az első lépéseket a főváros minden bizonnyal legértékesebb ingatlanának eladása érdekében.

Az elmúlt hónapokban kiderült: a Városháza tervezett értékesítése csupán a jéghegy csúcsa. Közben a városvezetés a nyilvánosság előtt „kormányzati elvonásokról”, a „főváros kivéreztetéséről” értekezett.

A rendőrség nyomoz, korábbi tájékoztatásukban azt írták: „Az ügycsoportot érintően a rendőrségre több feljelentés is érkezett, amelyek alapján befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt eljárásokat folytatunk ismeretlen tettes ellen. A nyomozások érdekeire tekintettel ezekről nem adunk bővebb tájékoztatást.”

De nézzük, hogy kezdődött és hol tart most a Városháza-ügy! Egy hónappal Karácsony Gergely ellenzéki miniszterelnök-jelöltségtől való visszalépését követően az Index belebegtette: dokumentum igazolja, hogy a városvezetés lépéseket tett a Városháza értékesítése érdekében. November 5-én a portál nyilvánosságra is hozott egy kontraktust, amely szerint az ingatlanközvetítő Berki Zsolt-féle, mára felszámolás alatt álló Northern Rock Kft. a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-vel kötött megbízási szerződést a Fővárosi Önkormányzat épületének értékesítésére, későbbi hasznosítására.

A főpolgármester az ügy kirobbanásakor tagadó álláspontot vett fel. Mint fogalmazott,

„Mi így csinálnánk, de ugye van itt három kib***ott dátum”

Csakhogy november 7-én megjelent egy rejtélyes hangfelvétel, amelyen Gansperger Gyula, a Grébics Zrt. vezérigazgatója arról beszél, hogyan jutott hozzá (az üzletember korrupciógyanús ügyleteket emlegetett) Berki Zsolt közreműködésével a fővárosi önkormányzat egyik, XXII. kerületben található beépítetlen telkéhez.

Karácsony Gansperger felbukkanásakor Fidesz-szálakat kezdett el pedzegetni – jelezvén: az üzletember az első Orbán-kormány idején az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatója volt –, ám erre támogatója, az egykori balliberális kormányfő, Bajnai Gordon cáfolt rá, mikor egy későbbi Facebook-bejegyzésében azt írta: „Gyula régi harcostársam. Sokszor több, mint a barátság, mi együtt küzdöttünk a barikádokon.” Például a Wallisnál.

Egy két nappal később kiszivárgott anyagon pedig már a Városháza hasznosítása is szóba került, a felvételen Gansperger mellett Barts J. Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK) vezérigazgatója is feltűnik. „Amit bemutatnék [...] az a régi Városháza épülete. És az előtte lévő, tehát a telek teljes egészében, ami a projektben van. Ez 4,7 hektár, amiből 3,9 hektárt eladnánk, és nyolcezer négyzetmétert megtartanánk” – vázolja a főváros terveit a cégvezető, aki nemcsak arról beszél, hogy akár eladnák a Városházát, hanem arról is,

hogy az elképzelés megjárta a főpolgármester kabinetjét is.

Barts J. emellett a Városháza Park megvalósíthatóságáról is szót ejtett a felvételen. „Ha mi döntenénk, akkor így csinálnánk, de ugye van itt, van itt három kib***ott dátum. ’22-ben parlamenti választás, ’23-ban százötven éves lesz Budapest, és ’24-ben meg önkormányzati választás. Hát ki az a barom, aki megcsinálja a homlokzatot itt, aztán mélygarázst épít, aztán parkot csinál, aztán elkezd építeni? – fogalmaz Barts J., kérdésre válaszolva pedig kijelenti: – Azért csinálunk egy közparkot, mert megígértük, hogy csinálunk közparkot.”

Arról, hogyan jutottunk el pár nap alatt Karácsonyék teljes tagadásától odáig, hogy csak „tanulmányt” készítettek, amikor a Városháza tárgyalásáról tárgyaltak, IDE kattintva olvashat.

kattintva olvashat.

„Meglepő módon a legjobban ez tetszett a döntéshozóknak”

Egy november 12-én nyilvánosságra hozott felvételen ismét szóba került, hogy a politikai döntéshozók is belementek a Városháza értékesítésébe. Ez a beszélgetés pedig már nem tavaly ősszel, hanem idén tavasszal zajlott a BFVK Attila úti épületében.

„És a reakció az volt meglepő módon, hogy a legjobban ez tetszett a döntéshozóknak. Hogy ne menjünk el innen, mert ez egy túl nagy támadás, hogy kimegyünk a központból. Ez számomra nyilvánvalóan most a legjobb telke, legjobb beépíthető telke a fővárosnak. (...) És ha van érdeklődő, akkor adjuk el az egész épületet, (...). Azt akarom csupán mondani, hogy amit a Gyula mondott, hogy a politikusok itt tartanak” – számolt be Barts J., akit mindezek ellenére nem menesztett a városvezetés.

Négy napra rá újabb hanganyag jutott el egyes szerkesztőségekhez, amelyen egy október 6-i egyeztetés hallható, és amelyen Gansperger azt ecseteli, hogyan történnek a fővárosnál az ingatlaneladások, miként is működik a jutalékos rendszer. Szó esik Berki Zsoltról, aki „frontól”. Az ingatlanközvetítő testvéréről, Berki Józsefről, aki a néhai Kiss Péter minisztériumába járt be rendszeresen, és ahol táskahordozóként Kiss Ambrus jelenlegi általános főpolgármester-helyettes is feltűnt.

„Szerintük jövő április előtt, választások előtt nem lehetne döntés”

Miután az egykori miniszterelnök beismerte, hogy részt vett egy a Városháza eladásáról szóló egyeztetésen, november 19-én ismét nyilvánosságra hoztak egy hangfelvételt, amelyen Bajnai beszél. A volt kormányfő úgy fogalmaz, olyan emberrel egyeztetett az ügyben, aki „jóval Barts J. felett áll. (…) Anyagilag is látják, hogy az önkormányzatnak ez érdemi bevételi forrás lehetne. És érdemi kiadáscsökkentés lehetne. Ha abból a már-már számukra nagy épületből össze tudnának húzódni egy modern, kisebb helyre. Ez az általános szándék. A politikai realitásra meg azt mondták – folytatja a volt miniszterelnök –, hogy szerintük április előtt, jövő április előtt, választások előtt nem lehetne döntés, mert bármilyen döntés van, azt egyszerűen csak a választások miatt mindenki meg fogja támadni, akár a saját koalíciójukból, de mindenképpen a másik oldalról is.”

Arról, hogyan bukott el a főváros kommunikációja a Városháza-ügyben, bővebben IDE kattintva olvashat. Arról pedig, miként kezelte az ellenzék a Városháza-ügyet, ITT olvashat részletesebben.

kattintva olvashat. Arról pedig, miként kezelte az ellenzék a Városháza-ügyet, olvashat részletesebben.

Öt nappal a legutóbbi felvétel megjelenése után összeült a Fővárosi Közgyűlés. (Ugyan a Fidesz-KDNP fővárosi frakciója ezt megelőzően rendkívüli közgyűlést kezdeményezett, a főpolgármester erre nem volt hajlandó.) Karácsony itt úgy fogalmazott, „a főváros vezetése tavaly év végén foglalkozott a fejlesztéssel, de kizárta a privatizáció lehetőségét. Sőt, elindultunk abba az irányba, hogy a Városháza a városlakóké legyen.” A politikai csatározások ellenére a képviselők egyhangúlag

amelynek üléseit azonban korlátok közé szorította a városvezetés.

„Én vagy mi szerződünk veled, te szerződsz a Berki Zsolttal”

November utolsó napján ismét napvilágot látott egy hangfelvétel, ezen arról esett szó, hogy személyre szabottan írhatták ki a pályázatokat a főváros által áruba bocsátott ingatlanokhoz. Gansperger saját esetére utalva elmondja: Berki Zsolt „abszolút” segítségére volt, „átnézte, amit csináltunk, ellenőrizte, egyeztette, várták a másik oldalon a cuccost, a portán, amikor bevittem. A Zsolt már ott volt bent, végigvitte, tájékoztatott arról, hogy beadott-e valaki más pályázatot, milyen számot írt bele.” Bajnai harcostársa azt is kifejti a felvételen, hogy „házon belül is zajlik valami küzdelem”, amit viszont „nem lát át”.

Arról hogy milyen ingatlanokkal is házaltak a főváros ingatlanügynökei, ITT olvashat összeállítást. Arról, hogy Berki Zsolt ingatlanközvetítőnek sem jogszerűen működő, sem ingatlanközvetítéssel foglalkozása nem volt akkor, amikor személyes hangvételű levelekkel keresték meg a BFVK-tól, IDE kattintva olvashat részletesebben.

olvashat összeállítást. Arról, hogy Berki Zsolt ingatlanközvetítőnek sem jogszerűen működő, sem ingatlanközvetítéssel foglalkozása nem volt akkor, amikor személyes hangvételű levelekkel keresték meg a BFVK-tól, kattintva olvashat részletesebben.

„Az ellenzék mozgása mögött külföldi erők és finanszírozók állnak”

Miután a Magyar Nemzet beszámolt arról, hogy olasz befektetői köröknek is felajánlhatták a Városházát, egy december 6-i hangfelvételen Gansperger arról értekezik, hogy „Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött, ugye én azt gondolom, a külföldi erők és finanszírozók állnak. (…) Ugye, egyik része a Soros birodalom, fogalmazzunk így. A másik része, azok a nagytőkés csoportok, Németország, Egyesült Államok főleg, akik itt szeretnék, hogyha befolyással rendelkeznének. Én azt gondolom, hogy ezeknek az embere a Gordon.” Három napra rá pedig Karácsony párbeszédes párttársának, Szabó Tímea feltételezett CIA-s kapcsolatai kerültek szóba.

Ugyanezen a napon ült össze a fővárosi vizsgálóbizottság, ahol kiderült: valóban semmi esélye sem volt annak, hogy a testület (Kovács Péter elnök, Láng Zsolt és Soproni Tamás alelnökök, Bagdy Gábor, Horváth Csaba, Szaniszló Sándor és V. Naszályi Márta tagok) eredményesen fejezi be a munkáját és jelentést tegyen a december 15-i fővárosi közgyűlés elé. A grémium mandátumát a januári közgyűlési hosszabbították meg. A folyamatokat egyébként nagyban hátráltatja, hogy a felvételeken szereplők – így Berki, Gansperger Gyula vagy Bajnai – vonakodnak eljönni a bizottsági meghallgatásokra. A december 15-i ülésen viszont megjelent Barts J., aki amellett, hogy részletesen beszámolt a BFVK ügymenetéről. Kifejtette, hogyan, hol és mikor találkozott a felvételen szereplő beszélgetőpartnerekkel.

És beismerte azt is, hibázott, amikor a Városháza értékesítéséről értekezett.

A wallisos Bodnár Dezső lehet a koronatanú a Városháza-ügyben

Egy nappal a vizsgálóbizottság ülését követően egy ingatlanfejlesztő közjegyző előtt tett nyilatkozatot arról, hogy a fővárosi vagyonkezelő a főpolgármester tudtával, kiajánlotta értékesítésre a Városházát. Később kiderült, Bodnár Dezső (Bajnai és Gansperger korábbi üzlettársa) volt a levél szerzője. A dokumentumban az áll, a fővárosi ingatlanok eladásából 10 százaléknyi jutalékot kell fizeni Berkinek, aki a szokatlanul magas jutalékot pedig azzal indokolta, hogy abból magasabb körök is részesülnek a fővárosnál. Bodnárt 2021 májusában keresték meg, jómaga is részt vett ezen a találkozón, ahol befektetőket kerestek fővárosi ingatlanokra, így a Városházára is.

December 20-án ismét összeült a fővárosi vizsgálóbizottság és a grémium előtt megjelent Bodnár. Az üzletember megismételte a levele állításait, és kijelentette, a titkos hangfelvételek csak részben tükrözik az általa elmondottakat, a különböző részek össze vannak vágva, néhány helyen manipuláltak. Bodnár elmondása szerint a májusi tárgyaláson, amelyen a Városháza mellett a Tétényi úti, a Rimaszombat utcai és a Bécsi úti ingatlanok értékesítése is szóba került, Barts úgy beszélt a Városháza ügyéről, hogy többféle hasznosítás jöhet szóba, beleértve az eladást is, és a vezérigazgató szavaiból azt szűrte le, hogy a városvezetés beleegyezésével folyik a tárgyalás. Egy másik egyeztetésen pedig

ismét szóba került a jutalékos rendszer,

de ezen már nem vett részt a fővárosi vagyonkezelő vezetője.

„Én elmondtam, ez egy határátlépés, ordítoztam a belügyminiszterrel”

Azt követően, hogy a rendőrség házkutatásokat tartott több fővárosi tisztségviselőnél, többek között az általános főpolgármester-helyettesnél, Karácsony arról beszélt a Partizánban, hogy ordítozott Pintér Sándor belügyminiszterrel. „Elküldtük őket a büdös francba, Marci! (…) Én elmondtam, hogy ez egy határátlépés, én ordítoztam a belügyminiszterrel. (...) Nem vagyok egy ordítozós típus, tényleg tíz évente egyszer, de ez most volt” – fogalmazott a polgármester.

December 21-én a rendőrség megkapta a fővárosi ingatlan-értékesítésekről szóló 7 tárgyalás 10 órányi vágatlan hangfelvételét, és csupán ezt követően szólalt meg Berki Zsolt – tagadva a fentebb tett állításokat.

Nyitókép: Ficsor Márton

Összesen 186 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2021. december 31. 02:00
Radnóti András cikke (https://www.es.hu/cikk/2021-06-25/radnoti-andras/amikor-a-gyozelem-is-vereseg.html) - hasonlóan a magukat ellenzékinek tartó megmondókhoz - fekete-fehérben lát. Képtelen a pozitív tartalmakat, az Orbán Viktor vezette kormány szakpolitikai pozitívumait, leleményességét és sikereit látni. Elismerni pedig soha nem fogja mert politikusnak alkalmatlan. A jelenlegi ellenzéki garnitúra teljesen alkalmatlan az ország vezetésére, a politizálásra, legfeljebb álproblémákat tud gyártani vagy hiszterizálni képes. Az ellenzék, akkor indul el a fejlődés útján, ha olyan politikusai lesznek, akik ELISMERIK politikustársuk eredményeit, az ország vezetésében és a nemzetközi politikában szerzett tekintélyét, tehetségét és mindazt amiben az adott vezető csapat jó, kiváló, s ezt ki is tudják mondani (az tud dicsérni, aki magabiztos és erős). Ekkor fogják meglátni azokat a kérdéseket, amelyek az Orbán Viktor vezette országban nem működnek jól, hátrányosak, s a választók többsége megváltoztatná. Pech, ha ezek a "megváltoztatandó" kérdések számszerint eltörpülnek a pozitívumok mellet (úgy gondolom ma ez a helyzet) így reálpolitikai szempontból az a végeredmény születik, hogy az "orbáni rendszer" egyszerűen jó a választóknak, tehát Orbánék maradnak. Ebben az esetben sem lehet legitim cél a közélet hiszterizálása, a kormány valós indok nélküli lejáratása (külföldön is), mert nem vezet sehová, ráadásul az egész Országnak árt. Mi a megoldás? Nyugodtan dolgozni kell és elfogadni a magyar választók akaratát, hiszen ha a férj mercedes járműben hisz a feleség pedig skodát szeretne, s a család megveszi a mercedest, akkor az nem megoldás, hogy elkérjük a gyűlölt járművet és totálkárosra törjük, hogy "jöhessen" a skoda. Az ellenzék valami ilyesmit művel. Nem logikus, sehová nem vezet és effektív kárt okoz.
confitür
2021. december 30. 08:12
Nem csak a városházát,hanem a parlamentet, és István Király koronáját is el fogják adni bagóért, ha nem hÍvják vissza őket azok akik bizalmat szavaztak nekik.
Krupp Skya
2021. december 29. 06:01
A diszlájkokból kiszámítható hogy jelenleg három ÁVH-s tartózkodik az oldalon. Nevezetten: Antilop, szájelcicák és Akit kizártak mert félnek tőle. :))))
Marcus Gravius
2021. december 28. 21:53
A baloldal miért akarja tönkretenni a magyarokat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!