Így bukott el a főváros kommunikációja Városháza-ügyben

2021. november 22. 19:48

A városvezetés eleinte próbált magyarázattal szolgálni, de az Anonymus-maszkos alak folyamatosan rácáfolt Karácsonyék állításaira. Mostanra a főpolgármester már hallgat az ügyben. Összefoglalónk.

2021. november 22. 19:48
null

November 4-én írta meg az Index, hogy vevőt keres a főváros vezetése a Városháza hatalmas értékű, műemléki védelem alatt álló épületegyüttesére. Az Index akkori információi szerint a fővárost vezető koalícióhoz közel álló üzleti körök már meg is tették, az első lépéseket a vásárlás kapcsán.

Az első információkról bővebben itt olvashatnak.

Karácsony azonnal tagadni kezdett

A főpolgármester a Facebook-oldalán egy bejegyzésben tagadta az ügy létezését. Kerek perec kijelentette, hogy „ma olvastam utoljára Indexet”, illetve – ami a folytatás ismeretében a legérdekesebb –, hogy 

Karácsony tagad, de a bizonyítékok rácáfolnak

Másnap, november 5-én, az Index napvilágra hozott egy szerződést, amelyben Karácsony előző napi állításainak a cáfolata látható: a dokumentum szerint a Városháza, és az alatta lévő telek eladásához, már meg is van a közvetítő cég. A megbízott a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft. lett, akiknek – a szerződés alapján – több mint 400 millió forint tanácsadói díj járna sikeres eladás esetén. Érdekes adalék, hogy a cég évekkel ezelőtt az MSZP székházát is értékesítette, ráadásul a cég megbízója azzal csábította a potenciális vevőt, hogy

segítenek majd a szükséges építési engedélyek beszerzésében, amelyekkel akár szállodát, irodaházat, vagy esetleg bankcentert alakítanának ki a Városháza helyén.

A szerződésről bővebben itt olvashatnak.

Karácsony visszavág

A budapesti főpolgármester újfent közösségi oldalán reagált a hírre. Posztjában kifejtette, hogy ingatlanközvetítőt a Fővárosi Önkormányzat nem alkalmaz ingatlanok értékesítésénél, „azokat a saját, 100%-os tulajdonú vagyonkezelője bonyolítja le”. Emellett megismételte korábbi állítását, miszerint sem döntés nem született a Városháza értékesítéséről, és mint fogalmazott, annak érdekében lépéseket sem tett a Fővárosi Önkormányzat, így arra megbízást sem adott. 

Karácsony Gergely bejegyzését azzal zárta: feljelentést tesz, „hogy kiderüljön: keltette-e valaki alaptalanul azt a látszatot, hogy árulhatja a Városházát”.

Az állítólagos feljelentés után, Niedermüller Péter, a VII. kerület DK-s polgármestere is szorgalmazta, hogy Karácsony indítson vizsgálatot az ügyben. „Meg vagyok róla győződve, hogy a főpolgármester nem tehet mást, mint hogy belső vizsgálatot indít. Ha ugyanis csalás miatt feljelentést tesz, ezt alaposan meg kell indokolnia, különben a nyomozó hatóság visszautasítja. Tehát biztos vagyok benne, hogy sokirányú vizsgálódás fog folyni, amit helyesnek is tartok, hiszen akármi is ennek a történetnek a végkifejlete, ez azért egy súlyos ügy” – nyilatkozta Niedermüller.

Az Anonymus visszatér

November 7-én újabb részletek láttak napvilágot a Városháza eladása kapcsán. Rejtélyes hangfelvétel jelent meg a fővárosi ingatlanügyekről. A videofelvételen ugyanaz az Anonymus-álarcos alak beszél, aki

a Cseh Katalin körül a nyáron kialakuló céges botrány kapcsán is megannyi információt hozott nyilvánosságra.

A videón szereplő alak ezúttal Berki Zsolt kapcsán játszott le egy hangfelvételt. Berki annak a Northern Rock Kft.-nek a tulajdonosa, amely az Index által nyilvánosságra hozott szerződés szerint megbízást adott a Városháza eladására. 

Az álarcos által vasárnap bemutatott hanganyagon két férfi beszélget, az nem derült ki, hogy kik ők pontosan. Egyikük azonban egyértelműen, jól hallhatóan megnevezte Berki Zsoltot, és részletesen elmondta, hogy Berki közreműködésével hogyan jutott hozzá korrupciógyanús körülmények között a fővárosi önkormányzat egyik ingatlanához. Az esetet elmesélő férfi világossá tette azt is, hogy

az ingatlanvétel 2019 után, már Karácsony Gergely főpolgármestersége idején történt.

Az álarcos alak az állítások súlyát tovább erősítve megadta a szóban forgó ingatlan helyrajzi számát.

Az első videóról itt olvashatnak bővebben.

Karácsony ismét tagadni kezdett

A polgármester másnap – újfent Facebook-oldalán – kezdett tagadásba. Szerinte „egészen szánalmas, hogy a Városháza nem létező eladása után, most egy olyan ingatlanértékesítésen pörög a lakájmédia, ami Tarlós István ideje alatt indult, ahol a vevő a NER-hez ezer szállal kötődik, amelyet a fideszes bizottsági tagok és a budafoki fideszes városvezetés is támogatott – teljes joggal, hiszen minden szempontból átlátható és korrekt volt”.

Főpolgármesterek háborúja

A korábbi főpolgármester, Tarlós István azonban a Hír TV műsorában világossá tette: „amit Karácsony Gergely mondott [...] ez hazugság.” Mint Tarlós István fogalmazott: „egy eladási folyamat akkor indul el, amikor az illető ingatlant vagy bármilyen értéket megpályáztatják, kiírják a pályázatot.

Itt Karácsony megint úgy hazudott, hogy megpróbált úgy csinálni, mintha nem hazudna”

– szögezte le Tarlós, hozzátéve, hogy távozása után fél évvel írták ki a XXII. kerületi ingatlan értékesítésére a pályázatot: „gondolom, senki nem akarja állítani, hogy a távozásom után 6 hónappal én írtam ki a pályázatot az ingatlanra”.

Egy park története

Karácsony Gergely a fővárosi ingatlanügyek botrányának közepette felidézte, hogy főpolgármesteri kampányának „fontos ígérete” volt, hogy felújítják a Városháza Parkot. A főpolgármester közösségi oldalán úgy fogalmazott: a beruházás „hamarosan meg is valósulhat”. Karácsony a Népszava szerint a park felújításával kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta, nem indít belső vizsgálatot és

nem tesz feljelentést, mert „hülyeség miatt nem tud feljelentést tenni”.

Kilencedikén újabb felvétel szivárgott ki az Anonymus-maszkos ismeretlen jóvoltából: a szereplők beazonosítása után szóba került Karácsony egyik fő választási ígérete, a Városháza elé tervezett közpark is: létrehoznák ugyan, de rövid időn belül szét is rombolnák. „Ha mi döntenénk, akkor így csinálnánk, de ugye van itt, van itt három kib***ott dátum. ’22-ben parlamenti választás, ’23-ban százötven éves lesz Budapest, és ’24-ben meg önkormányzati választás. Hát ki az a barom, aki megcsinálja a homlokzatot itt, aztán mélygarázst épít, aztán parkot csinál, aztán elkezd építeni?” – halljuk Barts J. Balázs hangját. Mire a beszélgetés negyedik, meg nem nevezett szereplője – aki feltehetően a potenciális vevőt képviseli – visszakérdez: „Azért csinálunk egy közparkot, hogy egy év múlva szétromboljuk?”

Nem. Azért csinálunk egy közparkot, mert megígértük, hogy csinálunk közparkot”

– hangzik a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója válasza.

A hangfelvételről részletesebben itt olvashatnak.

Karácsonyék beáldoznák a fővárosi vagyonkezelőt

Másnap a főpolgármester felszólította Barts J. Balázst, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. elnök-vezérigazgatóját, hogy „írásban adjon magyarázatot arra, miért, kikkel és kinek a megbízásából tárgyal egy kiszivárgott hangfelvételen a budapesti Városháza esetleges értékesítésének lehetőségéről”. Eközben, a helyettese azt bizonygatta az ATV-ben, hogy „nem volt tervben és most sem tervezi a városvezetés, hogy a Főpolgármesteri Hivatal és a Fővárosi Önkormányzat otthonául szolgáló belvárosi ingatlant értékesítse” – hangsúlyozta az Egyenes Beszédben Kiss Ambrus.

Pár nappal később bejelentették, hogy nem rúgják ki Barts J. Balázst, csupán enyhe megrovást kap, holott addig azzal védekezett Karácsony csapata, hogy a vagyonkezelő vezetője politikai felhatalmazás nélkül tárgyalt az ingatlan eladásáról.

A beáldozásról itt, az enyhe megrovásról pedig itt olvashatnak részletesebben.

Bajnai színre lép

November 16-án újabb felvétel került elő a Városháza-gate kapcsán, illetve Bajnai Gordon neve is felmerült. A nyilvánosságra hozott információk szerint „jutaléki rendszer” működhet a fővárosi önkormányzatnál, melyet Bajnai Gordon emberei üzemeltethetnek.

A felvételen Gansperger Gyula nem másról beszél, mint arról, hogy Kiss Ambrus és Tordai Csaba a volt miniszterelnök, Bajnai Gordon emberei, akiket Bajnai ajánlott be Karácsony Gergelynél, és hatalmas befolyással bírnak a fővárosnál. Mint ismert, Bajnai Gordon, akit Gansperger jól ismer, hiszen kollégák voltak a Wallisnál, a kezdetektől segíti Karácsony Gergelyt, akit az elsők között biztosított nyilvánosan is támogatásáról, amikor az elindult a miniszterelnök-jelöltségért az előválasztáson.

Ami ennél is érdekesebb, hogy Gansperger Gyula „jutaléki rendszerről” beszél, amelyben Kiss Ambrus is érintett, méghozzá Berki Zsolton keresztül, akinek a pénzt ki kell fizetni a beszélgetés szerint.

A felvételről itt olvashatnak részletesebben.

Pár napra rá – miután egy kép is kiszivárgott, melyen Bajnai és Gansperger Gyula együtt látható –, a volt miniszterelnök beismerte, hogy részt vett a Városháza eladásáról szóló egyeztetésen. „A találkozó második részében véleményemet kérték egy, a budapesti Városházával kapcsolatos fejlesztési elképzelésük politikai megvalósíthatóságáról, esélyeiről – írta a politikus a Facebook-oldalán – Először világossá tettem, hogy ebben az ügyben nincs befolyásom, közvetítői szerepem. A beszélgetés során azt is kifejtettem, hogy az én helyzetértékelésem szerint

egy ilyen szimbolikus jelentőségű épületet érintő beruházás a jelenlegi irracionális politikai környezetben mindenképpen politikai támadások kereszttüzébe kerülne.

Végezetül hangsúlyoztam, hogy függetlenül az aktuális helyzettől egy ilyen fejlesztés csak átfogó politikai konszenzus mellett és teljesen átlátható folyamatban lehetne egyáltalán megfontolás tárgya a döntéshozók részéről.”

A beismerésről itt olvashatnak részletesebben.

Bajnai színvallása

Az Anonymus-maszkos alak újra jelentkezett a Városháza-gate ügyében. Azt mondta, csütörtökön csak kíváncsi volt, van-e bárki, aki beismerést tesz az épületegyüttes eladásával kapcsolatban. „És milyen meglepő, ki is ugrott a nyuszi a bokorból, ugyanis maga Bajnai vallotta be, hogy részt vett egy olyan egyeztetésen, ahol az eladás volt a téma” – fogalmazott az álarcos figura. Na persze nem mindenben mondott teljesen igazat, folytatta. Az egész ötlet ugyanis nem a külföldi befektetők fejéből pattant ki, hanem a főváros vezetése készült egy jó nagy dobásra. A hangfelvételen Bajnai arról beszélt, hogy azzal egyeztetett a Városháza eladásáról, aki jóval Barts felett áll.

A hangfelvételről itt olvashatnak bővebben.

Itt a vége?

A legutóbbi hangfelvétel óta nem született újabb felvonás a Városháza-gate kapcsán, Karácsonyék már nem nyilatkoznak az ügyben.

 

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. november 23. 20:18
Egy vérfidióta bármit IS elhisz! Bármit!
certus
2021. november 23. 10:28
Lehetne frissíteni a cikket.
zakar zoltán béla
2021. november 23. 09:38
Tocsik
nyugalom
2021. november 23. 09:29
Ez a barom bukjon, zavarjuk mar el!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!