Szerződés bizonyítja, hogy eladnák a Városházát

2021. november 05. 09:20

Az Index birtokában lévő dokumentumok szerint mintegy negyvenmilliárd forintért kínálják eladásra az ingatlant.

2021. november 05. 09:20
null

Budapest egyik legértékesebb telkére a rajta lévő műemléki védelem alatt álló épülettel együtt az a cég igyekszik vevőt találni, amely évekkel ezelőtt az MSZP székházát is értékesítette. A megbízó ráadásul azzal csábítja a potenciális vevőt, hogy segítenek majd a szükséges építési engedélyek beszerzésében, amelyekkel akár szállodát, irodaházat, vagy esetleg bankcentert alakítanának ki a városháza helyén – olvasható az Index cikkében.

A lap csütörtöki cikkére – amelyben megírták, hogy információik szerint a Városháza eladására készülhetnek – Karácsony Gergely tegnap még úgy reagált: „Az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született, arra nem keres vevőt a Fővárosi Önkormányzat”

– olvasható a portálon.

A lap által bemutatott dokumentum szerint a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft. az a cég, amelyet megbíztak az ügylet lebonyolításával. A szerződésben rögzítették: 1 millió 150 ezer euró, azaz több, mint 400 millió forint tanácsadói díj járna az ingatlanközvetítésért annak a cégnek, amelynek tulajdonosa Beák Attila Endre, aki elismert név az ingatlanközvetítői szakmában és a Magyar Ingatlanszövetség (Maisz) elnökségének is tagja. Beák Attila onnan is ismert, hogy még 2009-ben

az ő közreműködésével adták el az MSZP II. János Pál Pápa téren található székházát.

A szerződés szerint a városháza vételára 100 millió euró plusz áfa lenne, ami meghaladja a 40 milliárd forintot. Ebből a hatalmas összegből fizetnék ki a sikeres értékesítés esetén a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft. részére a közvetítői díjat.

Mélygarázs és bankcenter

A kontraktus melléklete arra vonatkozóan is tartalmaz részleteket, hogy milyen hasznosítási lehetőségekkel kecsegtetheti a potenciális vevőt az ingatlanos cég. Az iratokban egyebek mellett kitérnek arra, hogy 

a beruházónak lehetősége nyílna egy 1500 férőhelyes, három szintes mélygarázs építésére, valamint a már meglévő óriási épületet közel 30 ezer négyzetméterrel ki is bővíthetné.

„Megvalósítható a beruházás keretében vegyes rendeltetésű komplex elképzelés, tekintettel a terület kimagaslóan kiváló lokációjára, egyedi adottságára” – szerepel a melléklet szövegében, amelyben példákat is felsoroltak a hasznosítási lehetőségekre vonatkozóan. Ezek szerint – többek között – irodák, üzletek, bankcenter és szálláshely is kialakítható lenne a jelenlegi városháza helyén.

Az Index azt is írja: a főváros hozzáállását a projekthez talán az érzékelteti a leginkább, hogy – a szerződés szövege szerint – azzal csábítják a potenciális vevőt, hogy „lehetőség lesz az új tulajdonosnak, befektetőnek arra, hogy az adásvétel után igénybe vegyen olyan lehetőséget, ami az elképzelésének megfelelő építési engedélyek megszerzésében segítségére lehet”.

Mindezt egy műemlékvédelem alatt álló épület átalakításával valósítanák meg, egy olyan területen Budapest belvárosának szívében, amely világörökségi övezetben fekszik, és egy kiemelten védett régészeti lelőhely, a régi városfal húzódik keresztül rajta.

A megbízó beható ismeretekkel rendelkezik az ingatlan paramétereiről

A szerződésben megbízóként a Berki Zsolt tulajdonában lévő Northern Rock Kft. szerepel, amely úgy kínálja eladásra az ingatlant, hogy láthatóan beható ismeretekkel rendelkezik annak paramétereiről, valamint az értékesítéshez az önkormányzatnál meglévő jó kapcsolataira való célozgatással igyekszik megnyerni a majdani befektetőt. 

A hivatalosan üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalkozó Northern Rock Kft.-t 2019 szeptemberében – nem sokkal Karácsony Gergely budapesti választási győzelme előtt – alapították, 3 millió forint jegyzett tőkével. Az Index információi szerint idén júliusban a cégbíróság eltiltotta a Kft.-t a további működéstől, így az hivatalból törlési eljárás alatt áll. 

A Northern Rock Kft. tulajdonosa, az ingatlanközvetítővel kötött szerződést is aláíró Berki Zsolt neve sem először kerül elő a sajtóban. A férfi az Infopark-ügyként ismert üzletben volt érintett.

Ő volt az, aki a társaival közösen feljelentette Leisztinger Tamást, azzal vádolva meg a baloldali üzletembert, hogy megzsarolta őket.

A lap szerint a birtokukban lévő szerződés minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a budapesti Városháza épületét és a környező telekegyüttest értékesítésre kínálják az ingatlanpiacon. A negyven milliárd forintos összeg –  mint az a dokumentumból szintén kiderül – nem közcélra, hanem akár kereskedelmi célra is hasznosulhat a jövőben.

„Mivel az még nem látszik, hogy a Northern Rock Kft. számára ki adott megbízást egy ilyen tranzakció elindítására a Városháza vezetéséből, az Index helyt ad az ezzel kapcsolatos dokumentumoknak, fejleményeknek, akár a Városháza részéről is” – olvasható a cikkben.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik