Így működik a fővárosi jutalékos rendszer

2021. november 24. 14:56

A Városháza eladásának ügyében Bajnai Gordon konkrét tárgyalásokat folytatott, Karácsony Gergely szerepe egyelőre nem tisztázott, de a volt miniszterelnök utalt arra, hogy fontos emberrel egyeztetett.

2021. november 24. 14:56
null

A Városháza-gate-ről beszámoló Anonymus videóiból az is kiderül, hogyan működik a fővárosi önkormányzatban a jutalékos rendszer. A Magyar Nemzet a megjelent cikkek, hanganyagok alapján készített összeállítást a szisztémáról!

A lap azt írja, hogy Berki Zsolt nevét először az Index hozta összefüggésbe a Városháza tervezett eladásának ügyével. A portál birtokába jutott szerződés szerint Berki Zsolt cége, a Northern Rock Kft. bízta meg a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-t, hogy találjon vevőt a majdnem öthektáros ingatlanra.

Kért kétmillió forint előleget

Berki Zsolt tevékenységéről az Anonymus által nyilvánosságra hozott egyik felvételen Gansperger Gyula beszélt részletesen. A baloldali üzletember így fogalmazott: „Megválasztották Karácsonyt 2019 októberé­ben, s nekem a Guszti áprilisban mondta, hogy összeismertették egy figurával, aki a fővárosi önkormányzat vagyonkezelőjének intézi az ügyeit. Találkoztam Berki Zsolttal […] és mondtam, hogy én néztem pár ingatlant. […] Én kinéztem ezt a telket. Leültünk a tabáni teniszklub büféjében, megállapodtunk. Utána elmentünk a fővárosi vagyonkezelőhöz, összehozott az ügyintézővel. És akkor megvolt a biznisz. […] 

Annyit kért, hogy kössek vele egy megbízási szerződést. Kért kétmillió forint előleget, azt kifizettem neki. Utána, amikor ő megnyerte a pályázatot, ami ki volt írva július közepére, amiben megállapodtunk,

[…] És két hét múlva mondták, hogy meg van nyerve. Jóváhagyta a fővárosi önkormányzat, bementünk az ügyvéddel, megírta a szerződést. […] Én kifizettem a Zsoltit.”

Gansperger egy másik alkalommal még részletesebben ismertette a jutalékos rendszert, Berki neve ekkor is többször elhangzott. „Tehát a következőképpen áll fel ez a csapat, amit én megismertem. A Zsolt frontol” – kezdett bele Gansperger, majd kitért rá, hogy Berki Zsolt családtagja, Berki Józsi is benne van a „buliban”. Berki József – Gansperger elmondása szerint – a néhai Kiss Péter szocialista miniszter mellett dolgozott, csakúgy, mint Kiss Ambrus – jelenlegi főpolgármester-helyettes –, ő a tárcavezető titkárságvezetője volt.

Kiss Ambrus és Tordai Csaba dolga

Az üzletember Tordai Csabáról, a főpolgármester jogi főtanácsadórál is beszélt. „A Tordai Csaba nem pénzezik. Tehát ő nincs bent ebbe a jutalékos rendszerben. Legalábbis…” – mondta Gansperger, majd nyomatékosította: „A jutalékos rendszerben, amit nekem a Zsoltnak kell fizetnem. […] Az csak a Kiss Ambrus felé van.” Gansperger hozzátette: „Ha valamelyik bele akar túrni, a Tüttő [Tüttő Kata főpolgármester-helyettes] vagy bármelyik, az a Kiss Ambrusnak a dolga meg a Tordai dolga… […]

Tordai Csaba szerepe tehát annak ellenére fontos, hogy „nem pénzezik”. Gansperger ezt megmagyarázta: „Tehát nincs úgymond hivatali tisztsége. De minden olyan szerződés, rendelkezés, tervezet, ami kimegy a főpolgármestertől, azt ő készíti elő és ő vizsgálja meg, hogy működőképes-e. Tehát mielőtt ez kimegy a nyilvánosságra, hogy aláírja a Gergő a szerződést, azt a Tordai Csaba láttamozza.”

Ketten működtetik a Városházát

Tordairól Bajnai Gordon volt is említést tett. A volt miniszterelnök szerint gyakorlatilag két ember üzemelteti ma a Városházát, ő az egyik.

Fontos szereplője a rendszernek Barts J. Balázs, a vagyonkezelő vezetője is. Saját befolyását szemléltetve Barts egyszer arról beszélt: „Villámgyorsan csináltatok velük egy tervet, amit villámgyorsan megközbeszereztetek, hogy mire parkot kell itt építeni, addigra már alatta legyen 250 parkoló. […] És akkor jutunk el ahhoz a pozícióhoz, hogy a park kiírása úgy szól, hogy a két elképzelt szárny helyére ne kerüljön se fa, se semmi.” Bajnai egyébként arról is beszélt, hogy ő azzal tárgyalt a Városháza eladásáról,

aki jóval Barts felett áll.

Ez a személy vagy a főpolgármester, Karácsony Gergely, vagy a legfontosabb helyettese Kiss Ambrus lehet.

A Városháza-gate ügyével összefüggésben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda azt közölte: „Az ügycsoportot érintően a rendőrségre több feljelentés is érkezett, amelyek alapján befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt eljárásokat folytatunk ismeretlen tettes ellen.”

(Magyar Nemzet – Mandiner)

(Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán)

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2021. november 25. 07:44
Kérdés hogy kik készítették a felvételeket, és milyen eszközökkel. Mert ha a titkos szolgálatok, a megfelelő engedélyekkel, akkor kötőszáron lehet az összes tetvet elvezetni azonnal, és megvalósúlt az annyira várt korrupció ellenes harc, mivel a legálisan készűlt felvételeket fel lehet használni büntető ügyben. Ha viszont csak önszorgalomból készítette valaki, akkor szart sem ér.
Prominet
2021. november 25. 07:17
Attól tartok a fideszelleneseket ez nem zavarja. "Orbán kergette szegényeket bele" a szokásos bizniszükbe. Ha ezeket a xar alakokat megválasztanák és borulna a bili, akkor sem térnének észre. Ha megint lenullázzák az országot és buknak akkor legfeljebb nem mennek el szavazni. Van valami megmagyarázhatatlan kötődése ennek a tömegnek a baloldali gengszterizmushoz. Nem tudom mi, de félelmetes. Ettől kellene egy 50 évre megszabadulni vagy örökre és sokkal jobban élhetnénk...
Most80
2021. november 25. 04:23
Keressük a jót a történtekben: legalább valami működik a fővárosban.
nyugalom
2021. november 24. 18:35
A galicuai libas es a magas proli!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!