Bemutatjuk a fővárosi ingatlanügyek egyik fontos szereplőjét, Gansperger Gyulát

2021. november 09. 10:57

Rövid portré az okleveles közgazdászról, aki a Magyar Nemzet szerint még ma is kapcsolatban állhat Bajnai Gordon, korábbi szocialista miniszterelnökkel.

2021. november 09. 10:57
null

Mint arról korábban írtunk, az Index szerint Grébics Zrt. vezérigazgatója, Gansperger Gyula lehet az Anonymus által küldött titokzatos hangfelvétel egyik szereplője.

Emlékezetes, az Anonymusként emlegetett álarcos alak vasárnap egy korábban rögzített rejtélyes beszélgetés felvételét juttatta el több szerkesztőségnek. A felvétel ismeretlen résztvevőinek egyike elmondta, hogyan szerezte meg a Fővárosi Önkormányzat egyik ingatlanát, az interneten fellelhető dokumentumok alapján a hivatalos eljárást követve, ugyanakkor Berki Zsolt közbenjárásával. Bővebben is érdekel...

több szerkesztőségnek. A felvétel ismeretlen résztvevőinek egyike elmondta, hogyan szerezte meg a Fővárosi Önkormányzat egyik ingatlanát, az interneten fellelhető dokumentumok alapján a hivatalos eljárást követve, ugyanakkor Berki Zsolt közbenjárásával.

De vajon kicsoda Gansperger Gyula?

Gansperger Gyula okleveles közgazdász, a kilencvenes években előbb a Fidesz delegáltja az ÁPV Rt. felügyelőbizottságába, majd 1998 és 2001 nyara között az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatója – derül ki a Magyar Nemzet hétfői cikkéből. Mint a portál fogalmaz:  „mivel a privatizáció legnagyobb része a Horn-kormány időszakára lezajlott, Gansperger vezetői időszakára inkább az állami vagyon megóvásának feladata jutott. Ugyanakkor a fent említett Bajnai-interjúban Nagy József – aki ma a 24.hu munkatársa – már arról beszélt, hogy Gansperger addigra eltávolodott Simicska Lajostól” (Simicska akkor még egyértelműen a jobbközép oldalon foglalt helyet, és a baloldali kormány bukásában volt érdekelt – a szerk.).

Gansperger eltávolodásában a jobboldaltól komoly szerepe lehetett annak, hogy a hagyományosan balliberális kötődésű Wallis Zrt.-hez került”

– fogalmaz a Magyar Nemzet. Mint írják: Gansperger előbb a Wallis Ingatlannál helyezkedett el 2002-ben, majd 2005 novemberében a Wallis Zrt.-nél lett vezérigazgató. Hozzáteszik: „az is nagyon árulkodó Gansperger balratolódásáról, hogy a Heti Válasz 2007. február 22-én Szervezett felvilág címmel közölt cikket a Wallis-birodalomról, amelynek több állításával összefüggésben a cégcsoport nevében éppen Gansperger kért helyreigazítást a jobboldali hetilaptól, egyébként sikertelenül” – idézi fel a Magyar Nemzet.

A Bajnai-kapcsolat

Miután Bajnai Gordon miniszter lett, az ekkor még Gansperger vezette Wallis kiváló pozícióba került az állammal való üzletelésben” – idézi fel a Magyar Nemzet. Mint írják: „ezt bizonyítja a Magyar Nemzet 2006. november 30-i írása is, amely szerint Kincstári Vagyoni Igazgatóság múlt héten jelentette be, hogy a Wallis-csoporthoz kerülhet a korábban állami tulajdonban lévő Millennium Média Kft. Ez a cég kapott megbízást az új tévészékház megépítésére, felszerelésére és üzemeltetésére. Azzal, hogy a Wallis-csoport birtokába került a Millennium Média Kft., a tévészékház-beruházást is elnyerte.

A Wallis-csoport szoros szocialista kötődésekkel rendelkezik. Korábban vezetője volt Bajnai Gordon, de Wallis-érdekeltségbe tartozott Kóka János több cége is”.

– írják. Az új tévészékházat végül valóban a Wallis-kör építhette meg, az ügyet 2009 decemberében erősen támadta a Fidesz – teszi hozzá a portál.

A Magyar Nemzet hozzáteszi: forrásuk szerint „a 2019 ősze óta a Városháza ügyeiben kifejezetten befolyásosnak mondott Bajnai Gordon és Gansperger Gyula” ma is kapcsolatban állhat. Mint írják: „kettejük pályája ugyanis 2007 után is érintette egymást, hiszen kormánybiztosként, majd miniszterként Bajnai indította el azt a Jeremie nevű vállalkozásfejlesztési programot, amelyen a Gansperger által vezetett Morando Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. is sikeresen szerepelt, és 6,5 milliárd forint vállalati kihelyezésére kapott lehetőséget”.

Ő lehet az Anonymus által küldött videó egyik szereplője

A Grébics Zrt. vezérigazgatója az ismert üzletember, Gansperger Gyula. Ezen körülmény, illetve a közzétett felvételen hallható férfi hanghordozása alapján feltételezni lehet, hogy a beszélgetés egyik résztvevője Gansperger Gyula”

írja hétfői cikkében az Index.

Mint a portál fogalmaz: „az üzletemberről köztudott, hogy 1998-ban, az első Orbán-kormány idején az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. elnök-vezérigazgatója volt. A 2001-es megalakulásától 2002-ig pedig a Budapest Airport elnökeként tevékenykedett. A 2002-es kormányváltást követően a Wallis Ingatlannál helyezkedett el vezető pozícióban. 2004-től pedig már a központi Wallis gazdasági vezérigazgató-helyettese lett, és 2006-ban Bajnai Gordont váltotta a Wallis vezérigazgatói székében. Gansperger Gyula mindemellett számos gazdasági társaságban vállalt vezető tisztséget”.

A nyilvánosságra került hangfelvételt teljes egészében az alábbi videóban hallgathatja meg:

 

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2021. november 14. 10:19
A nyerészkedő üzletember alaptípusa az elvtelen, hitetlen, hűtlen, cinikus, kegyetlen, mohó, "profitorientált" figura, akinél nincs adott szó, elkötelezettség, barát, család, társ, csapat, munkatárs, szövetség, nemzet, haza, mert mindig, mindent, mindenkit elárul, becsap, átver, kifoszt, tönkretesz, a profit a haszon érdekében. Nem tud másképpen cselekedni!
kbs_real
2021. november 09. 21:01
Bayer már a kilencvenes évek közepén megírta, hogy a Simicska-Gransperger-Tóth Béla trió nagy mellényúlás volt a Fidesztől.
nempolitizálok
2021. november 09. 14:40
Ez az a típus, aki nem nagyon szereti a fényt.
JMoflicheque
2021. november 09. 14:03
Ez egy meleg, ferdehajlamú buzeráns, aki kicsit homokos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!