Újpesten is feltűnt a fővárosi ingatlanbotrány egyik kulcsfigurája

2021. december 01. 07:00

Nemcsak a Városháza esetleges eladása kapcsán, hanem az egykori Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda telkének privatizációs kísérletében is előkerült Berki Zsolt neve.

2021. december 01. 07:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

– Amikor Berki Zsolt levelet kapott a fővárosi vagyonkezelőtől, nem volt sem jogszerűen működő, sem ingatlanközvetítéssel foglalkozó vállalkozása

– Az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóság nyilvántartása szerint Berkinek ingatlanközvetítői képesítése és engedélye sincs

***

Nem csak a Városháza-ügy és a háttértárgyalásokról kiszivárgott felvételeken szóba kerülő fővárosi tulajdonban lévő ingóságok eladása,

A XXII. kerületi Nagytétényi úti telek, a III. kerületi Bécsi úti ingatlan értékesítése, illetve a XI. kerületi Rimaszombati út tervezett eladása ügyében Budai Gyula kormánypárti politikus tett büntetőfeljelentést. Ezekről bővebben ITT és ITT olvashat. Ha pedig térképen is látni szeretné a többi, eladásra szánt fővárosi ingatlant, telket, kattintson IDE!

Visszatérve a fővárosi (pontosabban a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei [BGYH] Zrt.) tulajdonában lévő IV. kerületi telekre: itt eredetileg a helyi Fidesz kezdeményezésére (a kerületi baloldali képviselőkkel egyetértésében) parkot alakítottak volna ki.

A szeptember 1-i Fővárosi Közgyűlésen viszont már egy olyan előterjesztés került elfogadásra, amelyben az szerepel: a BGYH részére nyújtott 1,5 milliárd forintos, a főváros által biztosított kölcsön visszafizetése részben az Árpád út 114-120 szám alatt található terület vételárából történne. A fővárosi javaslatot megszavazta Déri Tibor momentumos kerületi polgármester, így szembement az újpesti grémium másfél évvel korábbi határozatával.

Színre lép Újpesten Berki Zsolt

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Karácsony Gergely-féle baloldali városvezetés, valamint a momentumos polgármester visszavonulót fújt az ügyben. Viszont egy, a Mandiner birtokába jutott e-mail alapján az újpesti telek eladási kísérletében érdekelt lehetett Berki Zsolt is.

– olvasható a személyes hangvételű levélben, amelyet a Barts. J. Balázs-vezette Budapest Főváros Vagyonkezelő [BFVK] Zrt. munkatársa küldött 2021. október 25-én az Anonymus által kiszivárogtatott felvételeken több alkalommal említett, a fővárosban jelenleg működő jutalékos rendszer állítólagos frontemberének.

Erre az „érdekeltségre” mutat rá az a tegnap nyilvánosságra került hanganyag, amelyen szintén szó esik az Árpád út 114-120 szám alatt található területről; Berki Zsolt személyéről; arról, hogy is működik pontosan a „főváros ingatlanügynökeinek” közbenjárása.

Mit keres Berki Zsolt a BFVK-nál?

Amikor a Városháza eladásával hírbe hozott Northern Rock [NR] Kft. tulajdonosa, Berki Zsolt kézhez kapta a levelet, nem volt jogszerűen működő vállalkozása. Az NR most is kényszertörlés alatt áll, adószámának törlése pedig augusztus 5-én emelkedett jogerőre. Ebből az is következik, hogy amikor BFVK Berki Zsoltnak kikküldték az e-mailt, ingatlanközvetítéssel foglalkozó cége sem volt a „frontoló” vállalkozónak. De az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóság nyilvántartása szerint az NR tulajdonosának ingatlanközvetítői képesítése és engedélye sincs.

Idézzük a hatályos jogszabályt, amely szerint „az üzletszerű ingatlanközvetítői tevékenység folytatásához az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatósághoz történő bejelentés szükséges. (…) Az üzletszerű ingatlanközvetítői tevékenység folytatását az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóság annak veszi nyilvántartásba, aki rendelkezik az ingatlanközvetítői OKJ-s szakmai képesítéssel és megfelel a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben vagy a felhatalmazása alapján kiadott a társasházkezelő, az ingatlankezelő, az ingatlanközvetítő, valamint az ingatlanvagyon-értékelő és -közvetítő szolgáltatói tevékenység üzletszerűen történő végzésének feltételeiről és a nyilvántartásba vétel részletes szabályairól szóló 499/2017. (XII. 29.) Korm. rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek.”

Egyáltalán nincs kizárva, hogy az NR némely alkalmazottja rendelkezett a jogszabályokban megnevezett képesítéssel, bár jellemzően a cégeknek alkalmazottja sem volt.

Az üzletszerű ingatlankezelői tevékenységet végzők nyilvántartásában nem szerepel Berki Zsolt, Berki Ernő, Csuka Zoltán és Horváth Krisztián és a hozzájuk köthető cégek neve.

Érdeklődtünk a BFVK-nál,

szerződésben állnak, álltak-e Berki Zsolttal (vagy vállalkozásaival);

ellenőrizték-e a nyilvántartásokban Berki Zsolt cégeit, képesítését;

– ha nem, milyen alapon kap információkat a cégtől;

miként kommentálnák a sajtóban eddig megjelenteket?

Válaszokat cikkünk megjelenéséig nem kaptunk. Amint ez módosul, frissítjük írásunkat.

– – –  – Válaszokat cikkünk megjelenéséig nem kaptunk. Amint ez módosul, frissítjük írásunkat.

Mindenesetre Barts. J. Balázs állítása szerint Berki Zsolt feltűnése a fővárosi vagyonkezelő környékén 2017-re datálható. Idézzük: ekkor „jelentkezett befektetői kapcsolattartóként a BFKV-nál, a Ráday utcában található két telek iránt érdeklődve. Az értékesítésre – nyilvános pályázat és anonim licit alapján – sor került, amely 3 milliárd forint bevételt eredményezett a Fővárosi Önkormányzat számára. Mindez innentől kezdődően kellő alapot biztosított arra, hogy komoly ingatlanpiaci befektetői kapcsolattartónak tekintsem.” Megjegyzendő, Berki Zsoltnak volt korábban egy mostanra kényszertörölt, Ráday Center Kft. elnevezésű cége.

Mit tudunk a Városháza-ügyről?

A Berki Zsolt vezette NR Kft. a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-vel kötött megbízási szerződést a Városháza eladására. Barts J. Balázs, az eladási terveket emlegetett az egyik felvételen, megnevezve a Városháza értékesíteni kívánt részének hektárban megadott területét. A vezérigazgató mások mellett Gansperger Gyula és Berki Zsolt társaságában befektetőkkel egyeztetett, az erről készült felvételt Anonymus juttatta el több szerkesztőséghez.

Egy ugyancsak nyilvánosságra került hanganyagon Gansperger a Városháza tervezett eladásával összefüggésben ismertette azt a „jutalékos rendszert”, amelyen keresztül korrupciós eljárással már több fővárosi ingatlant is értékesítettek fű alatt. Egy másik felvételen Bajnai Gordon volt kormányfő azt ecsetelte, hogy a városvezetésnek is tetsző tervek szerint egy kisebb irodaszárnyba költöztetnék az önkormányzatot. Ő is beszélt a „jutalékos rendszerről”.

A múlt héten kiszivárgott hanganyagon már az hallható: Berki Zsolt a kulcsszereplője az úgynevezett „jutalékos rendszernek”. Berki Zsoltról, a testreszabott pályázatokról és tízszázalékos jutalékról Gansperger és a bizalmasa, Bodnár Dezső beszélt.

Mindenesetre a Fővárosi Közgyűlés múlt héten döntött arról, vizsgálóbizottságot állít fel a sajtóban megjelent híresztelések miatt. Az eredeti, fideszes előterjesztéstől egy erősen módosított javaslatot fogadtak el – ez alapján nem lehet vizsgálni például Bajnai szerepét az ügyben. A testületnek december 15-ig kell végeznie.

A sajtó érdeklődésére a rendőrség az alábbi tájékoztatást adta: „Az ügycsoportot érintően a rendőrségre több feljelentés is érkezett, amelyek alapján befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt eljárásokat folytatunk ismeretlen tettes ellen. A nyomozások érdekeire tekintettel ezekről nem adunk bővebb tájékoztatást.”

Fotók: Ficsor Márton // Mandiner

Kapcsolódó cikkek

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. december 01. 19:04
Már megijedtem, hogy Újpesten is feltűnt egy újabb vírusvariáns. De most látom, hogy ezek csak a régiek.
matykox
2021. december 01. 14:06
Mefisztó szerepében fölléőp Harácsony, a pépszerű parodista! Mefiszto rondója tökéletes illeszkedés az egészhez: "Eladóóóó az egész világ ..."
roughneck
2021. december 01. 13:24
Na, a moraliasan feddhetetlen kedves baloldali honfitarsaimnak itt van egy a sztori az un. "kommunista erkolcs"-rol. Meg arrol, hogy hogyan boldogitotta a nepet a "nomenklatura". Ulest tart az SZKP Kozponti Bizottsaga, elnokol Leonyid Iljics Brezsnyev elvtars, a kommunista vilagbirodalom feje. Valaki felveti, hogy fel kellene emelni a nyugdijakat, mert nem igazan lehet megelni a nyugdijbol. Mire Brezsnyev et.: - Hat mar nehogy azt mondja nekem, hogy a nyugdijasok a nyugdijukbol elnek! Emlekszem, hogy amikor fiatalkoromban kivezenyeltek bennunket komszomol-munkara a palyaudvarra vagont rakodni, akkor ugy dolgoztunk, hogy ket zsakot dobtunk a teherautora, egyet meg felre magunknak. Aztan ules utan amikor az elvtarsak kivonultak, Brezsnyev rohogve oldalbabokte a mellette haladot: "Hogy ez mekkora hulyesegeket tud kitalalni?!" Az egesz kommunista uralom maga volt a megtestesult, intezmenyesitett korrupcio. Ez az egesz jelenlegi magyar baloldal csak melto utodja a nagy komcsi elcsapatnak!
becike4
2021. december 01. 12:11
Mi van Rogán és Bácskai ingatlan bizniszeivel nyalókák?Akkor nem voltatok ilyen lelkesek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik