Bajnai Gordonék volt wallisos kollégája a Városháza-ügy koronatanúja

2021. december 20. 14:27

Bodnár Dezső elmondta, azon a tárgyaláson, amelyen a hangfelvétel készült, egyértelműen arra utaltak a partnerei, hogy a Városháza eladása reális lehetőség volt, és erről tudott a városvezetés is.

2021. december 20. 14:27
null

Bodnár Dezső, Bajnai Gordon és Gansperger Gyula volt wallisos munkatársa jelent meg a fővárosi vizsgálóbizottság előtt hétfőn a Városháza-ügy kvázi koronatanújaként. Az ő neve már korábban is előkerült a Városháza-ügyben, ugyanis az ő hangja is szerepelt egy november 26-án közzétett hangfelvételen, amelyen arról beszéltek a felek, miként működik a főváros ingatlaneladásoknál a „jutalékos rendszer”.

Néhány nappal ezelőtt Láng Zsolt kapott egy levelet egy ingatlan-tanácsadótól, aki közjegyző előtt megerősített írásos „vallomást” tett és ezt küldte el a politikusnak. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője amikor minderről beszámolt a sajtónak, nem nevezte meg, hogy ki a levél szerzője, de azt mondta, az illető ígéretet tett arra, hogy megjelenik a bizottság mai ülésén. Így is történt, eljött. (Karácsony Gergely egyébként Láng bejelentése után azt írta a Facebook-posztjában, hogy „Egy fideszes bűnöző a Fidesz újabb »koronatanúja«. A főpolgármester azt gondolta, az ügy másik szereplője, Zentai Péter a levél szerzője, őt nevezte fideszes bűnözőnek, de tévedett.)

Megismételte korábbi állításait

Bodnár a bizottság előtt is megismételte a levele állításait, és kijelentette, a titkos hangfelvételek csak részben tükrözik az általa elmondottakat, a különböző részek össze vannak vágva, néhány helyen manipuláltak. Majd elmondta: 2021. május 5-ére hívták meg egy találkozóra a fővárosi vagyonkezelő irodájába, amelyen a Városháza és más ingatlanok eladásáról volt szó. Ezt a megbeszélést az a Berki Zsolt szervezte, aki Gansperger Gyulának egy korábbi hangfelvételen elhangzó állítása szerint a fővárosi „jutalékos rendszer” központi figurája: ő szedi be és osztja szét a 10 százalékos kenőpénzeket. 

Bodnár elmondása szerint Barts J. Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója, illetve egyik munkatársa, Berki Zsolt, Gansperger Gyula és a befektető képviselője vettek még részt a tárgyaláson, amelyen a Városháza mellett a Tétényi úti, a Rimaszombat utcai és a Bécsi úti ingatlanok értékesítése is szóba került. A legértékesebb ingatlan a Városháza volt, amellyel kapcsolatban 40 milliárd körüli vételárat említettek. Bodnár egyértelművé tette, Barts úgy beszélt a Városháza ügyéről, hogy többféle hasznosítás jöhet szóba, beleértve az eladást is, és a vezérigazgató szavaiból azt szűrte le, hogy a városvezetés beleegyezésével folyik a tárgyalás.

Tíz százalékos jutalék

Bodnár Dezső a bizottság előtt arról is beszélt, hogy egy másik megbeszélésen – ezen már nem vett részt Barts Balázs – esett szó a 10 százalékos jutalékról, amelyet Berki Zsolt kért volna az üzlet után. A közvetítő azt mondta, azért ilyen magas az összeg, mert a pénzből „magasabb köröknek” is adni kell.

Kérdésre válaszolva elmondta a koronatanú, hogy

Berki Zsolt kereste meg a Városháza értékesítésének ötletével. Bodnár szerint Berki kifejezetten magabiztos volt, és úgy viselkedett, mint aki maga képviseli a Fővárosi Önkormányzatot.

Berki Zsolt szerepére visszatérve megerősítette a levelében írtakat: miután szóba került a 10 százalékos jutalék, megszakadtak a tárgyalások. Bodnár elmondása szerint azt követően, hogy Berki távozott az egyeztetésről, a befektető kijelentette: „Köszönjük szépen, ezt nem!” , egyértelmű volt, hogy elállnak az üzlettől. A tanú kérdésre válaszolva azt is elmondta, ő nem vett részt az említett jutalékos rendszerben.

Megkérdezték Bodnártól továbbá azt is, elhangzott-e, hogy a fővárosi önkormányzat pályázatot írna ki a Városháza eladására, mire azt válaszolta, hogy pályázatról nem volt szó, de ő – ismételte meg – Berki Zsolttól úgy tájékozódott, hogy a főpolgármester is tud az ügyről. S kérdésre válaszolva hangsúlyozta, őt senki nem küldte, nem embere senkinek, egyik pártnak sem, azért írta a levelet, s jelent meg az ülésen, mert rendkívül kellemetlenül érinti az ügy, megrendült a tekintélye, megkérdőjeleződött a hitelessége, nem telefonálnak neki állandóan, mint korábban. Több projektje is megsínylette ezt a kínos történetet – közölte –, ami súlyos egzisztenciális helyzetet jelent számára, hiszen egyéni vállalkozóként az ingatlanfejlesztés a foglalkozása, ebből él. Bodnár egyébként megerősítette: kész tanúskodni a rendőrségen is.

Hatból másfél

Egyébként a bizottság ülése a végére bohózatba fulladt. Bodnár meghallgatása után tértek rá a második napirendi pontra, amelynek keretében a vagyonkezelő által rendelkezésre bocsátott ingatlanértékesítési dokumentációkkal kapcsolatban tettek fel kérdéseket. Ebben Kovács Péter fideszes elnök járt az élen, alaposan kifaggatva a cég munkatársait. Ez azonban szemmel láthatóan fárasztotta a bizottság ellenzéki – azaz a városvezetéshez tartozó – tagjait.

Először V. Naszályi Márta budavári párbeszédes polgármester unta meg, és egy „Boldog karácsonyt!” köszönve távozott. Őt követte Szaniszló Sándor 18. kerületi DK-s polgármester. S miután időlegesen elhagyta a termet a KDNP-s Bagdy Gábor, így az ott maradt 2-2 ellenzéki, illetve kormánypárti képviselő ügyrendi csatákba bonyolódott. Ekkor visszatért Bagdy, így többségbe kerültek a kormánypártiak, ezért

gyorsan szedte a sátorfáját Horváth Csaba zugló szocialista polgármester is,

erre ösztökélte Soproni Tamás momentumos bizottsági alelnököt. A terézvárosi kerületvezető kelletlenül szintén felállt, így az elnök kénytelen volt megállapítani az ülés határozatképtelenségét, így berekesztette az ülést.

Pedig még az előző napirendi ponttal sem végeztek, s hátramaradt még négy: Bajnai Gordon, Berki Zsolt, Gansperger Gyula, a Rahimkulov család, illetve Zentai Péter szerepének értékelése az írásos válaszaik alapján. Ebből azonban nem lett már semmi.

(Mandiner – Index)

***

Megerősítette az ORFK a Városháza-gate ügyében tett házkutatásokat

A folyamatban lévő nyomozások érdekeire tekintettel a rendőrség az eljárásokról bővebb tájékoztatást nem ad. Bővebben is érdekel...

Nyitókép: MTI / Máthé Zoltán

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2021. december 21. 06:50
És hogy is van az, hogy ebben a bizottságban olyan palik ülnek, akik részt vettek a "buliban"?? Hogy is van ez a római jog minimuma óta, hogy a saját ügyében senki nem lehet bíró?? Se vizsgáló, se rendőr: egyedül vádlott. Ugye, Ftársak??
matykox
2021. december 21. 06:47
Na, harácsony és bandája lassan keresheti a bőröndöt! Ideje cuccolni, Ftársak!
vajda
2021. december 21. 06:39
Ez év augusztusának elején CsCs (csüngőhasú csutkány) kormányhatározatban rögzítette, hogy a Norvég Királyság 77 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak a Norvég alap támogatásának meg nem fizetése miatt. A határozat felhívta Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együttműködve tájékoztassa az Európai Unió intézményeit Norvégia magatartásáról, valamint vizsgálja meg, miként lehet Magyarország igényét a Norvég Alapból járó támogatások kapcsán jogi és egyéb úton érvényesíteni. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter pedig azt a feladatot kapták, hogy vizsgálják felül a Magyarország és Norvégia közötti gazdasági kapcsolatokat. Történt-e valami azóta? Teljesítették-e a miniszter hölgyek és urak a feladataikat? Fizetett-e már a Norvég Királyság? Mikor, és kitől kapunk erről tájékoztatást?
Gyűlölködjünk együtt
2021. december 20. 22:08
A HVG-n azt irjak hogy a koronatanu allitasait cafolja a masik koronatanu, vagy valami ilyesmi. Akkor most mi lesz itt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!