Lengyel rakétaincidens: majdnem kirobbant a világháború, de Bidenék leintették Zelenszkijt

2022. november 20. 12:55

Kedd este kezdett terjedni a hír egy emberéleteket követelő, lengyel földet ért rakétacsapásról. Az eset sokak szerint majdnem kirobbantotta a harmadik világháborút. A hétvégén eltemették az áldozatokat. De kit mit mondott, ki hogy értékelt? Összefoglaló.

2022. november 20. 12:55
null
Farkas Anita

A hétvégén eltemették a lengyelországi rakétaincidenst két áldozatát. A 62 éves Bugoslaw W. és a 60 éves Bogdan C. egy magvak szárításával foglalkozó üzemben dolgoztak Przewodów faluban. A rakéták ennél a Lublintól délkeletre, az ukrán határtól néhány kilométerre fekvő településnél csapódtak be.

Mint ismert, a kedd esti órákban kezdett terjedni szerte a világban

egy emberéleteket követelő, lengyel földet ért rakétacsapás híre. 

A brit bulvársajtótól a CNN-ig számos médium szinte azonnal beszámolt az eseményről, volt, amelyik tényként állította, hogy orosz rakétákról van szó, mások, akárcsak a Pentagon óvatosabban fogalmaztak.  

Orbán Viktor miniszterelnök összehívta a Katonai Védelmi Tanácsot.

Artis Pabriks lett védelmi miniszter a Twitteren posztolt a Lengyelországban becsapódott rakétákkal kapcsolatban: „Részvétemet fejezem ki lengyel testvéreinknek. A bűnöző orosz rezsim olyan rakétákat lőtt ki, amelyek nemcsak ukrán civileket céloztak meg, hanem a NATO területén, Lengyelországban is landoltak. Lettország teljes mértékben kiáll lengyel barátai mellett, és elítéli ezt a bűncselekményt." 

A litván elnök úgy reagált: A NATO-terület minden centiméterét meg kell védeni! Litvánia más NATO-országokhoz csatlakozva támogatásáról biztosította Lengyelországot.

A német külügyminiszter azt nyilatkozta: „Gondolataim Lengyelországgal vannak, közeli szövetségesünkre és szomszédunkra gondolok. Szoros figyelemmel kísérjük a helyzetet, és kapcsolatban állunk lengyel barátainkkal és NATO-szövetségeseinkkel”.

 

Az incidenst követő órákban a Pentagon azt közölte„Tisztában vagyunk azokkal a sajtóértesülésekkel, amelyek szerint két orosz rakéta csapódott be Lengyelországban, az ukrán határ közelében. Jelenleg nincs olyan információnk, amely megerősítené ezeket a jelentéseket, ezért tovább vizsgáljuk a helyzetet.”

Az eset nyomán kialakult válsághelyzet miatt, ami sokak szerint majdnem kirobbantotta a harmadik világháborút, a lengyel államfő és a miniszterelnök rögtön összeült a kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága tagjaival, majd Piotr Müller kormányszóvivő. arra szólította fel a médiát, hogy „ne tegyen közzé meg nem erősített információkat”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az incidenst követő első megszólalásától kezdve azt hangsúlyozta, hogy szerinte oroszok által kilőtt rakéták csapódtak be Lengyelországban.

Hányszor mondta Ukrajna, hogy egy terrorista állam nem korlátozza magát a mi országunkra, és csak idő kérdése, hogy az orosz terror mikor lép tovább” – fogalmazott. Szerinte az orosz fenyegetés csak fokozódni fog, ha Moszkva megbüntethetetlennek érzi magát.

A rakétaincidenst követő napon ugyanakkor a lengyelek és az amerikaiak is hűteni kezdték a kedélyeket, és egyre erőteljesebben kiálltak a megszólalásaikban amellett, hogy ugyan orosz gyártmányú, de valószínűleg ukránok által kilőtt rakéta csapódott lengyel földbe. Andrzej Duda lengyel elnök szerint „semmi sem utal arra, hogy ez szándékos támadás lett volna Lengyelország ellen”, és szerinte „fatális baleset volt a kedd esti rakétabecsapódás”.

Az amerikai elnök, Joe Biden azonban már szerdán figyelmeztetett: valószínűtlen, hogy a rakétát az oroszok lőtték volna ki, és egyes jelek szerint egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be Kelet-Lengyelországban. Biden konkrétan egy SZ-300-as, szovjet gyártmányú rakétarendszer által kilőtt légvédelmi rakétáról beszélt.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán azt mondta: ugyan az ukrán légvédelem rakétája csapódott Lengyelországba,

de a háborúért magáért Oroszország a felelős.

Hozzátette ugyanakkor: semmi sem utal arra, hogy Oroszország a NATO-tagállam Lengyelország megtámadására készülne.

Ukrajna és Oroszország nagy hatalmú szomszédja, Törökország részéről Erdogan elnök azt nyilatkozta: Oroszországnak semmi köze sincs a lengyelországi rakéta-becsapódásokhoz, technikai malőr történhetett – mondta a török elnök a G20-csúcstalálkozón a Bali szigetén fekvő Nusa Duában szerdán.

Oroszország saját hagyományaihoz híven egyből mindent tagadott: Moszkva szerint ők nem támadták Lengyelországot, ezt a feltételezést pedig provokációként értékelték.

Dimitrij Medvegyev csak napokkal később szólalt meg. Az orosz politikus úgy fogalmazott Telegram-csatornáján:

(...). Úgy viselkedik, mint egy fejlődési rendellenességgel küzdő hisztis gyerek”

– írta, hozzátéve, hogy a lengyelországi rakétaincidens is azt mutatja, hogy „Zelenszkij csak hangulatot akar kelteni, és még több pénzért és fegyverért akar kuncsorogni”. Medvegyev úgy látja, „sem Amerika, sem a NATO, sem az EU nem akar végleges szakítást Oroszországgal. Ezért is noszogatják az ukrán elnököt, hogy tárgyaljon”.

Az amerikai és lengyel vizsgálatok alapján most már Kijevben is máshogy fogalmaznak.

„Annyi rakétát lőtt ki Oroszország és Ukrajna az ukrán infrastruktúra elleni keddi orosz támadás alatt, hogy a Lengyelországba csapódott rakétadarabok ugyanannyira lehetnek ukrán eredetűek, mint oroszok” – mondta Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője.  A tisztviselő szerint irreleváns, hogy a Lengyelországba csapódott rakétadarabok ukrán vagy orosz eredetűek voltak-e, mert Oroszország viseli a végső felelősséget Ukrajna megtámadásáért.

Úgy tűnik, a kedélyek egyelőre lenyugodtak, de kedd este mindenkiben megállt az ütő, végül sikerült elkerülni a háború eszkalálódását. 

 

 

 

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Niki1987.
2022. november 21. 06:50
Ijesztő, hogy milyen emberek vezetnek országokat, és döntenek milliók életéről... Lazán háborúba rángatták volna Lengyelországot és a Nato-t anélkül, hogy vizsgálódtak volna és biztosra tudtak volna bármit is. Pedig csak logikusan kellene gondolkodni: miért támadta volna szándékosan Oroszország a lengyeleket, ha még Ukrajnával sem "végzett"? Sokkal valószínűbb, hogy ukránok lőttek oda rakétát csak azért, hogy utána az oroszokat lehessen hibáztatni még ezért is, és ezzel bevonjanak másokat is a háborúba. Persze nem akarok gyanúsítgatni senkit...
confitür
2022. november 21. 04:02
Nagyszerű,sikerült elhárítani a legrosszabbat a háború teljes európai eszkalálódását. De vajon mi lesz,ha ha holnap Záhony főterére csapódik be egy eltévedt rakéta, és nem kettő,hanem huszonkettő halálos áldozat lesz ? Ennek az ocsmány háborúnak,csak akkor lesz vége,ha az amerikaiak visszatérnek a kilencvenes években megkötött egyezmények betartásához. Felrúgták az Oroszországgal kötött szerződéseket,az Oroszok kénytelenek voltak a saját szuverenitásuk védelmében cselekedni. Minden tragédiáért az amerikai nagytőke a felelős.
Dezsőke
2022. november 20. 20:25
békét
fatman
2022. november 20. 16:42
Ez mutatja, h ezeknek már minden mindegy, simán lebombáznák az atomerőművet, felrobbantják az olaj és gázvezetéket, lassan nem lesz vesztwnivalójuk...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!