Orosz gyártmányú rakéta csapódott be Lengyelország területén, Orbán összehívta a Védelmi Tanácsot

2022. november 15. 21:52

A lengyel külügy szerint orosz gyártmányú rakéta csapódott be Przewodów területén, melynek következtében két lengyel állampolgár életét vesztette.

2022. november 15. 21:52
null

Legalább két ember meghalt, miután orosz rakéták csapódtak be a NATO-tagállam Lengyelország területén – állítja az express.uk.

A cikk szerint Lengyelország miniszterelnöke rendkívüli ülést hívott össze a robbanás után. 

A német Bild is megírta, hogy sajtóértesülések szerint két orosz rakéta találta el Przewodów falut az ukrán határ közelében. A cikkek két ember haláláról is írnak. A Bild szerint valószínűleg eltévedt orosz rakéták csapódhattak be lengyel területre. Az oroszok kedden hatalmas, átfogó rakétatámadást intéztek Ukrajna ellen, találat érte például Kijevet is. A lengyelországi rakétatámadásról szóló hírt a német Welt is közölte, orosz rakétákat emlegetve. A Foxnews, a Guardian és az AP is orosz rakéták becsapódásáról írt.

A rakéták Lublintól délkeletre, az ukrán határtól néhány kilométerre fekvő településre csapódtak be. A rendőrség és a katonaság a helyszínen van – közölte a Radio Zet lengyel kereskedelmi rádió a honlapján és a Twitteren.

A lengyel kormány szerint orosz gyártmányú rakéta csapódott be Lengyelország területén, az viszont nem világos, ki lőtte ki a rakétát

Az első órákban a német Bild, a szintén német die Welt, valamint az amerikai Foxnews és az AP hírügynökség is orosz rakétákról írt, az éjszaka folyamán viszont mind a Pentagon, mind a lengyel kormány közleményben jelezte, nem tudják megerősíteni, hogy a rakéták tényleg orosz eredetűek voltak. Abban tehát konszenzus volt a nemzetközi médiában, hogy történt rakétabecsapódás Lengyelországban, amelynek során két ember az életét veszítette, az viszont továbbra is kérdés volt, pontosan milyen eredetű rakéták érték el Lengyelország területét. Szerda éjjel azonban Łukasz Jasina lengyel külügyi szóvivő a külügyminisztérium hivatalos közleményében bejelentette, orosz gyártmányú volt a rakéta, amely becsapódott Przewodów lengyel településre. Az ügy kapcsán a lengyel külügyminisztériumba hívatták az orosz nagykövetet, hogy adjon magyarázatot, hogyan történhetett meg a két lengyel állampolgár halálával járó incidens. A nagykövet behívásáról szóló lengyel kormányzati közlemény az első hivatalos megerősítése annak, hogy a lengyelek egyértelműen azonosították, hogy orosz gyártmányú rakéta csapódott az ország területére. Az viszont továbbra sem egyértelmű, hogy ki lőtte ki a rakétát.

Az alábbi térképen megtekinthetik, hogy a hírek szerint hol csapódtak be a rakéták:

Forrás: The Guardian
Forrás: The Guardian

„A kialakult válsághelyzet miatt” az államfő és a miniszterelnök a kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága tagjaival tanácskozik – mondta el az ügy kapcsán megtartott első sajtóértekezletén Piotr Müller kormányszóvivő.

A szóvivő arra szólította fel a médiát, hogy „ne tegyen közzé meg nem erősített információkat”. Az illetékes szolgálatok „hiteles információkkal szolgálnak” a tanácskozáson, majd egy sajtókonferencián nyilvánosságra fogják hozni ezeket – tette hozzá Müller. 

 

BRÉKING: Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanács ülését

A Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódá s miatt Orbán Viktor miniszterelnök este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO főtitkárral - mondta a sajtófőnök.

A rakétabecsapódás hírét a CNN és a Fox News is megerősítette.  A Guardian arról számolt be, hogy egy amerikai hírszerzési tisztviselő is megerősítette, hogy orosz rakéták csapódtak be Lengyelországba.

A lett védelmi miniszter a Twitteren ítélte el a történteket és biztosította szolidaritásáról a lengyeleket.

Lett védelmi miniszter: A bűnöző orosz rezsim olyan rakétákat lőtt ki, amelyek a NATO területén landoltak!

Artis Pabriks lett védelmi miniszter a Twitteren posztolt a Lengyelországban becsapódott rakétákkal kapcsolatban. „Részvétemet fejezem ki lengyel testvéreinknek. A bűnöző orosz rezsim olyan rakétákat lőtt ki, amelyek nemcsak ukrán civileket céloztak meg, hanem a NATO területén, Lengyelországban is landoltak. Lettország teljes mértékben kiáll lengyel barátai mellett, és elítéli ezt a bűncselekményt" - fogalmazott.

„Tudomásunk van azokról a sajtóhírekről, amelyek szerint két orosz rakéta csapódott be egy Lengyelországon belüli, az ukrán határ közelében lévő helyszínre” fogalmazott Patrick Ryder a Pentagon szóvivője. Hozzátette: „Elmondhatom Önöknek, hogy jelenleg nem rendelkezünk semmilyen információval, amely megerősítené ezeket a jelentéseket, és ezt tovább vizsgáljuk”.

Magas rangú lengyel forrás: információs káosz van, semmit sem tudok megerősíteni. Nem biztos semmiben, és semmit sem tud megerősíteni, nyilatkozta a lengyel miniszterelnöki hivatal egy magas rangú forrása a BBC-nek, aki szerint a lengyel területet érő orosz rakétacsapás körül jelenleg még „információs káosz van”.

Megérkeztek a reakciók a magyar szakértői berkekből is. Demkó Attila mellett, Robert C. Castel is reagált a lengyelországi hírekre.

Higgadtság, nyugalom - mert ha ez elfajul, nem Ukrajna a tét, hanem a világ

„Nem tudjuk 100%-ra orosz raketak-e a CNN szerint. De durvul. Nulla az eselye a targyalasoknak, az orosz ajanlatot Kijev elutasitotta, erre jott a raketazapor, most meg ez. Meg kell varni a vizsgalat veget, honnan jott mi volt. Higgadsag, nyugalom - mert ha ez elfajul, nem Ukrajna a tet, hanem a vilag."

 

Figyelemelterelők az ukrán háborúban

„Még jóformán el sem kezdődött az orosz légioffenzíva az ukrán infrastruktúra ellen és már meg is jelentek azok a szakértők akik csak legyintettek az egészre. Az érvek amiket felsorakoztattak frappánsak voltak és meggyőzőek. 1. Az első világháborúban nem sikerült Zepelinekkel és kezdetleges stratégiai bombázókkal térdre kényszeríteni a perfid Albiont. 2.

A litván elnök is reagált: A NATO-terület minden centiméterét meg kell védeni! Litvánia más NATO-országokhoz csatlakozva támogatásáról biztosította Lengyelországot.

A német külügyminiszter is reagált a hírekre. „Gondolataim Lengyelországgal vannak, közeli szövetségesünkre és szomszédunkra gondolok. Szoros figyelemmel kísérjük a helyzetet, és kapcsolatban állunk lengyel barátainkkal és NATO-szövetségeseinkkel”.

Nyitókép: Twitter

Összesen 758 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
evpus
2022. november 16. 06:26
Ez olyan, mint kassa bombázása. Minden amerikai forgatókönyv szerint alakul.
Csikasz
2022. november 16. 06:19
No gyerekek, teljes mozgosítás! Noár, Tóta W, Bartus! Teljes DK, élükön Ferenccel! Teljes Momentum! A szabad világ hős szabadságharcosai! AZ ELSŐ VONALBA!
SigSauer
2022. november 16. 06:16
Tessék, 2014, akkor nem fájt nyugaton ez senkinek? https://lostarmour.info/articles/obstrel-mikrorayona-5-y-kvartal-goroda-gorlovka-s-primeneniem-rszo-grad-7-avgusta-2014-goda 2014. július 31-én az ukrán fegyveres alakulatok (a továbbiakban: UVF) újabb offenzívát indítottak Horlivka városa ellen. Heves harcok folytak, és a városban sok ház elpusztult. Végül 2014. augusztus 7-én a várost tömeges bombázások érték, amelyekben civilek haltak meg és sebesültek meg. Egy erőmű megsemmisült, így a város nagy része áram nélkül maradt. Aznap Horlivkában összesen 18 civil halt meg. A város vezetője, Ivan Prikhodko közzétette a halottak listáját.
Rizsa
2022. november 16. 06:14
A kép alapján a traktor csak felmorult . Az alatta látható kráter se valami nagy . Egy orosz rakéta ezt a traktort darabokra tépte volna. Az utána maradó kráterbe meg bele férne egy lakóház. Gyanus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!