Farkas Anita
Farkas Anita

A gyönyörködtetés nógrádi mesterei – átadták a felújított Benczúr-kúriát

Mint egy valószerűtlen téli varázsvilág, olyan a hóborította nógrádi táj. És abban külön szívet melengető látványosság Benczúr Gyula egykori nyári rezidenciája. A második világháború óta folyamatosan pusztuló szécsény-benczúrfalvi kúria és környezete a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében újult meg, a középpontban egy múlt hét óta bárki számára látogatható remek Benczúr-kiállítással.

2023.12.06 09:07

Saját nagyapja perelte be a majdnem elfeledett írót – megrendítő történetek a Roma Hősök fesztiválon

Videó

„Senki nem a származása miatt tévelyedik el az életben, a közeg a lényeg, és hogy a gyerek követendő példaképekre találhasson benne” – mondja Varga Dávid. A fiatal énekes-színész a legendás roma író-padagógus, Holdosi József életéről szóló előadás egyik főszereplőjeként lép színpadra a VI. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztiválon.

2023.11.26 16:30

Ahol a múlt összeér a jelennel – megnyílt a legmenőbb luxushotel Budapesten

A főváros V. kerületében három, különböző korban és stílusban létrejött épületet összefogó háztömbben életre kelt új szállodakomplexum Mária Dorottya württembergi főhercegnőről, Habsburg József nádor feleségéről kapta nevét. A tulajdonos-üzemeltetők célja Budapest aranykorának visszaidézése a legkorszerűbb luxusba csomagolva.

2023.11.21 10:10

Beregszászról a magyar színházi élet élére – kicsoda Vidnyánszky Attila?

Öntörvényű ember, kivételesen nyitott rendező, a sok dologból összeálló intellektuális-poétikus színház legjobb hazai képviselője, a magyar színházi élet pápája és megosztottságának fő felelőse – kicsoda Vidnyánszky Attila, és hogyan vezetett az útja a budapesti Nemzeti Színházig?

2023.11.13 13:09

Mozikban az új ’56-os pszichothriller

A most mozikba kerülő új magyar film, a Mesterjátszma Stefan Zweig Sakknovellájának szabad adaptációja. A rendező Tóth Barnabást kérdeztük.

2023.11.08 23:07

Igent mondani az életre

Rövid időn belül a második különleges tárlattal várja a látogatókat Budapest új komplex művészeti központja.

2023.11.08 23:07

Vagyok, aki vagyok

A fiatal műgyűjtő, Jáky Balázs kollekciójából látható pazar válogatás az Ybl6 Művészeti Térben.

2023.11.02 05:27

Szent-Györgyi titkainak őrzője

Szent-Györgyi Albert hagyatékának egy részét Gőbel József budapesti gyógyszerész őrzi, ő mesélt nekünk a talán legkalandosabb életű magyar tudósról.

2023.10.18 21:41

Izland rocksztárja, aki helyettünk is legyőzi a halált – Jón Kalman Stefánsson a Margón

A prózát költészetté emelő, a lét sötétéjét derűsen ragyogó csillagfényé változtató Jón Kalman Stefánsson szinte egész életműve olvasható már magyarul. Ehhez most két újabb kötet csatlakozott: a Gondolatok a mamutfenyőkről és az időről, valamint a Hiányod maga a sötétség című köteteket az író jelenlétében mutatták be a Margón. A beszélgetésben szó volt időről, gyászról, emlékezésről, sötétségből kihúzott történetekről és arról, miért érdekesebbek a nők a férfiaknál.

2023.10.16 14:06