„Nem akarnak bajt” – Donbaszi oroszokkal akartunk beszélni, hiába

2022. június 18. 10:55

Informátorunk szerint a donbasziak nem akarnak bajt, Ukrajnában pedig Facebook-posztok miatt is csuknak börtönbe embereket.

2022. június 18. 10:55
null
Kovács Gergő

Nyitókép: Az önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” fegyveresei felmérik az okozott kárt egy donyecki iskolaépületben 2022. május 30-án, miután a helyi hatóságok közlése szerint az ukrán hadsereg nehézfegyverekkel lőtte Donyeck városát. Csapások érték a városközpontot és négy közoktatási intézményt. A támadásban legkevesebb három ember, köztük egy gyermek életét vesztette, huszonegyen megsérültek. MTI/EPA/Alessandro Guerra

 

Lapunk az ukrán és kárpátaljai magyar emberek mellett több civil oroszt is elért és megszólított a háború kapcsán. Mint írtuk: e háborús helyzetben jellemzően nehéz szóra bírni az oroszokat külföldi újságíróként – az oroszok által elérhető orosz nyelvű nyilvánosság állapotát pedig e cikkünkben jártuk körül –; de volt már oroszországi újságíró megszólalónk, illetve további átlagemberek, civil oroszok is nyilatkoztak nekünk.

Mindeközben a magyarországi orosz és ukrán diaszpórát, az itt élő orosz és ukrán embereket is próbáltuk szóra bírni: egy Budapesten élő pénzügyi menedzser és az Alfavit Alapítvány elnöke osztotta meg lapunkkal a gondolatait, illetve hosszabb ideje hazánkban élő ukrán zenészt, az ukrán nemzetiségi parlamenti szószólót és Szerhij Sztahovszkij egykori ukrán teniszezőt, Federer legyőzőjét is kérdeztünk a háborúval kapcsolatban, aki Magyarországból Kijevbe utazott harcolni. A legutóbb egy magyar őstörténettel foglalkozó ukrán régésszel készítettünk anyagot, aki a fronton védi a hazáját.

*

Majdnem sikerült beszélnünk donbaszi oroszokkal is. Majdnem. Kiderült, hogy megbízható, a térséget tökéletesen ismerő, oroszul anyanyelvi szinten beszélő történész ismerősünk felesége donbaszi orosz, így szinte adta magát a felkérés: ugyan válaszoljon már pár kérdésre, vagy ő, vagy egyéb helyiek, csak általánosságban, név nélkül, hogy kitörjünk a fojtogató, kétirányú propaganda-buborékjainkból, és megismerjünk valamit elsőkézből, ami jobban hasonlít a valóságra.

A Donbasz szóösszerántás a medence orosz, illetve ukrán nevéből: a Donyecki és Luhanszki régiók azon részének népszerű elnevezése, amelyek a Donyecki-medencén belül helyezkednek el. Kiterjedésére több különböző meghatározás van, hivatalosan soha nem jelölték ki határait. A leggyakoribb ma is használt meghatározás szerint a Donyecki és a Luhanszki területet foglalja magába. A 2001-es népszámlálás adatai alapján az ukránok a népesség 58 százalékát adják a Luhanszki területen és 56,9 százalékát a Donyecki területen. Az oroszok a legnagyobb kisebbség, 39, illetve 38,2 százalékos arányban. A háború jelen állása szerint úgy tűnik, az oroszok le fogják választani a donbászi területeket Ukrajnáról és ott önálló, Oroszország által elismert köztársaságok jöhetnek létre.

Informátorunk tett egy kört: az ő hazánkban élő felesége, és donbaszi barátai pontosan értették, mit szeretnénk, de nem kívántak válaszolni. „Az interjú a donbasziakkal jó ötlet, de az én feleségem például teljesen apolitikus. Persze megviseli, ami 2014 óta történik ott, de nem szoktunk politikáról beszélni. Leszondáztam a donbaszi ismerőseimet is, de senki nem akar interjút adni. Ebben nincs semmi rosszindulat, vagy ilyesmi. Ezek egyszerű, apolitikus emberek, akik nem vágynak szereplésre” – mondta el a történész, aki beleegyezett, hogy felhasználjam értékes gondolatait a témában.

Szerinte „a mai Ukrajna egy nagyon represszív, elnyomó állam, ahol Facebook-posztok miatt csuknak embereket börtönbe vagy csinálják ki őket, és ez nem most februártól van így, hanem 2014 óta, lásd Ruszlan Kocaba vagy Buzina esetét.

A rettegett Mirotvorec maga a valóság

Ruszlan Kocaba ukrán újságírót az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) 2015-ben tartóztatta le hazaárulás vádjával. Az újságíró a katonai mozgósítás ellen emelt szót és testvérgyilkosnak minősítette az ukrajnai konfliktust. Buzina esetéről szólva: a hazánkban is hírhedtté vált ukrán ultranacionalista internetes oldal, a Mirotvorec büntetlenül és szabadon teszi közzé Ukrajna ellenségeinek tartott külföldiek és ukránok személyes adatait és fényképeit, és tehette ezt az orosz inváziót megelőző Zelenszkij-érában is. Az ukránok és az oroszok mellett felbukkannak a legkülönfélébb nemzetek állampolgárai (köztük gyerekek!).

Az Orosz Föderáció főügyészségének sajtószolgálata 2021-ben tett közzé egy beszámolót, mely szerint az adatbázisban felbukkantak olyan külföldi hírügynökségek riportereinek adatai, mint az AFP, az Al Jazeera, a Le Monde, a BBC, a Reuters és a Forbes.

A történetünk szempontjából a lényeg, hogy 2015-ben

Oles Buzina ukrán újságírót a lakása közelében meggyilkolták,

miután a Mirotvorec közzétette pontos lakcímét. A nyomozás során több bizonyíték is eltűnt, így a gyilkos kilétére sosem derült fény. Buzina bűne az volt, hogy írásaiban támogatta Ukrajna közeledését Oroszország felé.

Történész informátorunk hangsúlyozta: „A donbasziak bajt se akarnak maguknak, egyértelmű, hogy

abban, hogy nem szeretnének nyilatkozni, de őket tényleg nem érdekli semmilyen szereplés, ők alapvetően apolitikus emberek.”

A donbaszi helyzet szakértő ismerője azt is elmondta, hogy szerinte aki interjút akar adni, azt eleve valamilyen politikai megfontolás vezérli, tehát „nagy valószínűséggel valamilyen propagandát fog mondani”.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2022. június 19. 13:55
"Buzina bűne az volt, hogy írásaiban támogatta Ukrajna közeledését Oroszország felé." Ez emlékeztet engem Izrael Palesztina viszonyára.
Jooee
2022. június 18. 16:14
Ez ám a jogállam Ursula. Csak Magyarországon nincs jogállam ugye? Vagy hogy van ez?
Akitlosz
2022. június 18. 14:46
"Nem tudom, ki az, aki tényleg el meri mondani a véleményét, ha az nem esik egybe a hataloméval.” Aki nyugdíjas vagy diák. Még túl fiatal vagy már túl öreg ahhoz, hogy a hatalomtól tartson. Aktív korú, alkalmazott, vállalkozó jobb ha megtartja a véleményét magának.
Highlander07
2022. június 18. 14:25
Ez a cikk is egy szar. Ukránszopás kicsit "objektívebb" álca mögé bújtatva. Méghogy valamilyen propagandát fog mondani, azt, te debil! Hát mit mondjon? Nagyon szeretjük az ukránokat, akik nyolc éve ágyúznak, vagy mi???? ez nem propaganda, ez az igazság, hülye mandiner!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!