„Most sem szeretem kevésbé orosz rokonaimat” – hazánkban élő ukrán nő a háborúról

2022. április 28. 07:49

„Szerintem az oroszok békés emberek, nem sok közük van a háborúhoz. Bennem nincs is gyűlölet irántuk.” Magyarországon élő ukrán zenetanárnőt kérdeztünk, aki elmondta: ukrán ismerősei nagyon köszönik Magyarország segítségét.

2022. április 28. 07:49
null
Kovács Gergő
Kovács Gergő

Lapunk az ukrán és kárpátaljai magyar emberek mellett  több civil oroszt is elért és megszólított a háború kapcsán. Mint írtuk: e háborús helyzetben jellemzően nehéz szóra bírni az oroszokat külföldi újságíróként – az oroszok által elérhető orosz nyelvű nyilvánosság állapotát pedig e cikkünkben jártuk körül –; de volt már oroszországi újságíró megszólalónk, illetve további átlagemberek, civil oroszok is nyilatkoztak nekünk.

Mindeközben a magyarországi orosz diaszpórát, az itt élő orosz embereket is próbáltuk szóra bírni: egy Budapesten élő pénzügyi menedzser és Haszanova Rita, az Alfavit Alapítvány elnöke osztotta meg lapunkkal a gondolatait.

*

Ezúttal a hosszabb ideje hazánkban élő ukránokat kérdezzük a háborúval kapcsolatban. Elsőként egy 28 éves zenész, Maria válaszolt megkeresésünkre, aki Kárpátaljáról jött Magyarországra 2019-ben. „Szüleim ukrán nemzetiségűek. Apukám egy kicsit beszél magyarul, anyukám nem. Szülővárosomban kilencosztályos magyar iskolát végeztem, majd ukránul folytattam” – mondja.

Hozzáteszi: ezt követően Kijevben végezte el az egyetemet, ahol új barátokat és ismerősöket szerezett, és ahol sokan voltak Kelet-Ukrajnából. A kelet-ukrajnaiak szerinte 95 százalékban oroszul beszéltek, de az egyetem vége felé már próbáltak ukránul beszélni hozzájuk, Nyugat-Ukrajnából érkezőkhöz.

Maria szerint 2014-ben ukrán polgárháború zajlott Kijevben.

„Akkor én is ott voltam és az egész félelmetes volt” – számol be.  

„Az egyetem elvégzése után úgy döntöttem, hogy külföldön próbálok munkát keresni” – mondja. „Úgy gondoltam, hogy Magyarországon próbálkozom először, mivel kiskorom óta beszéltem a magyar nyelvet. Jelenleg zenészként dolgozom, egy zeneiskolában tanítok.”

Ismerősök a háború szívéből

Maria elmondja: 2021 decemberében beszélt telefonon az egyik ukrán barátnőjével, akinek a testvére Odesszában élt. Odesszában azt beszélték, hogy karácsony környékére készül valami szörnyűség. „Senki nem tudta, hogy a támadás mikor jön és hogy egyáltalán megtörténik-e. Nem akarta elhinni senki, hogy ilyen lehetséges. Amikor elkezdődött a háború, a testvérem és sok más barátom, ismerősöm is Kijevben volt. Nagyon féltettem őket. Telefonáltam a közeli barátaimnak, azért szurkoltam, hogy felszálljanak a vonatra és meneküljenek nyugatra. Szerencsére sikerült nekik” – emlékezik vissza az ukrán nő.

Egyik barátnője már akaratlanul a tűz közelébe került: Harkovból készült elutazni, és amikor többen egyszerre menekültek a nyílt utcán, akkor, szinte mellettük egy robbanás rázta meg a földet és levegőt.

Amikor a barátnőm az emlékeit mesélte, éreztem a hangján a mélyről jövő félelmet” – mondja Maria.

A hazánkban élő ukrán zenész egy barátjáról is mesélt, aki nem menekült el Kijevből, mivel nem akarta otthagyni a családját, a nagyszüleit. A nagymamája nehezen mozgott és láthatóan nem bírta volna az utazást. Maria egy másik ismerősétől tudta meg, hogy a nagymamával együtt biztonságban vannak, csak éppen nincs térerő, ahol jelenleg tartózkodnak.

„Nekik is írtam, de sajnos nem kaptam választ. Gondolom, elveszítették a házukat, amit nemrég vettek meg: a ház avatójára engem is meghívtak, amikor Kijevben tanultam” – idézi föl a szomorú történetet.

„Szerintem az oroszok békés emberek”

Maria arról is beszél, hogy a háború második napján egy orosz zenész ismerősének írt mailt, aki Szentpéterváron lakik. Külföldön ismerkedtek meg 2014 nyarán, amikor a népek békéjéért koncerteztek. Maria még arra is emlékezett, hogy német, ukrán, orosz és örmény zenészek játszottak a koncerten.

hogy nagyon sajnálja a történteket. Már akkor írta, hogy áremelkedések vannak náluk, Oroszországban, de azóta nem beszéltünk. Szerintem az oroszok békés emberek, nem sok közük van a háborúhoz. Bennem nincs is gyűlölet irántuk. Vannak orosz rokonaim és most sem szeretem kevésbé őket.”

Maria elmondja, hogy az ukrán ismerősei nagyon köszönik Magyarország segítségét. „Az Úr áldása legyen rajtuk!” – fogalmaz az ukrán lány. Hozzáteszi: „Olyan ismerősöm is van, aki szeretné, hogy Magyarország több szankciót hozzon Oroszország ellen. Szerintem az ukrán ember így próbál megoldást találni arra, hogy a háborúnak minél hamarabb vége legyen.”

 

Fotó: Hölvényi Kristóf

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. április 28. 09:01
Azt hiszem, nálunk az ukrán kormányt elutasítók többségének az ukrán emberekkel úgy általában nincs baja. Viszont az orosz kormányt elítélőkre mintha általános oroszellenes hisztéria lenne jellemző. Érdekes kettősség...
TOM66
2022. április 28. 08:10
Gondolom ő sem szervezett tüntetést a a kisebbségeket diszkrimináló nyelvtörvény miatt! Eljött Ő is ukrajnából,mint a többi (tele van velük európa) a "jobb megélhetés reményében".
Kormánypárti1
2022. április 28. 08:10
Jó cikk, csak kár hogy nem szól semmiről. Esetleg majd egy valódi újságíró kérdezze már meg az ukrán riportalanyait, hogy szerintük mi vezetett a háborúhoz, meg hogy miért pont a hülye pöcszongoristát választották elnöknek? Aztán esetleg azt is, hogy a választásaikkal nem lehet hogy ők maguk is hozzájárultak a háború kitöréséhez? Ez a "nagyszerű zenész" (mi más lenne? ) is úgy gondolja, hogy a magyarok vegzálásának fejében, a két óra alatt a Balatonig nyomuló ukrán csapatok tükrében, még nekünk kellene magunkat szívatni az ukránok miatt? Minden emberért kár, de senki sem menthető meg saját hülyeségétől! A háború azzal érne véget a leghamarabb, ha elzavarnátok a tömeggyilkos pöcszongoristát a picsába! A szankciók csak a kínszenvedéseiteket hosszabbítják meg.
56október
2022. április 28. 08:01
Nekünk nem az a lényeg, hogy ti szeretitek-e egymást, hanem hogy számunkra szerethetők vagytok-e. No, e téren nem szaggatjátok szét a hámot...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!