„Mindannyian fizetni fogunk ezért” – Budapesten élő orosz nő a háborúról

2022. március 21. 19:10

„Nagyon remélem, hogy az európaiak meg fogják tudni különböztetni az orosz kormányt az orosz emberektől”. Hazánkban élő civil orosz nőt kérdeztünk a háborúról és annak orosz emberekre gyakorolt hatásáról.

2022. március 21. 19:10
null
Kovács Gergő

Az ukrajnai háború kapcsán az egyik legrejtélyesebb kérdés, hogy maguk az orosz emberek hogyan fogadják a valóságban a háború híreit – vagy azt, ami az oroszországi szűrőkön át eljut hozzájuk. Lapunk az ukrán és kárpátaljai magyar emberek mellett minél több civil oroszt is szeretne elérni és megszólítani – nőket, férfiakat, fiatalokat, időseket, városiakat, vidékieket, értelmiségieket és másokat egyaránt.

Mint írtuk: e háborús helyzetben jellemzően nehéz szóra bírni az oroszokat külföldi újságíróként – az oroszok által elérhető orosz nyelvű nyilvánosság állapotát pedig e cikkünkben jártuk körül –; de volt már oroszországi újságíró megszólalónk a napokban, illetve további átlagemberek, civil oroszok is nyilatkoztak nekünk.

Mindeközben a magyarországi orosz diaszpórát, az itt élő orosz embereket is próbáljuk szóra bírni: elsőként Inna (30), egy Budapesten élő, amerikai cégnél dolgozó pénzügyi menedzser osztja meg lapunkkal a gondolatait.

***

„Ez a háború életem egyik legszörnyűbb megrázkódtatása”

– kezdi a fiatal nő. Meglátása szerint Ukrajna és Oroszország nem egyszerűen szomszédok: itt emberek tízezreiről van szó, akiket rokoni és baráti szálak fűznek össze, mondja. Olyan emberekről, teszi hozzá, akiknek a nagyapái együtt harcoltak Hitler seregei ellen, hogy megvédjék a szülőföldjüket. 

„Oroszország közepéről minden ismerősömnek van rokona, barátja vagy kollégája Ukrajnában. Február 24-e óta a mai napig nem tudom elhinni, hogy ez a rémálom valóban megtörténik. Még ha meg is próbálnék nem gondolni Ukrajna békés lakosságának millióra, akiknek az élete már soha nem lesz olyan, mint volt, az orosz hatalmat irányító politikai motivációk számomra nem tűnnek meggyőzőnek”.

Inna számára felfoghatatlan, hogy milyen célt követ Putyin ebben a háborúban,

és hogy tulajdonképpen mi jelentheti számára a sikert ebben a hadműveletben.

„Tényleg az a sejtésem, hogy azt hitte, az ukránok örülnek majd a benyomulásának és felszabadítóként fognak rá tekinteni. És miután ez láthatóan nem történt meg, már nem tud visszamanőverezni, többek között geopolitikai okokból sem” – fejtegeti. Úgy véli, ez a Kreml kormányzati rendszerének diszfunkcionalitását, elsősorban az elnök félreinformáltságát bizonyítja, aki túl sok hatalmat összpontosított egy kézben.

Kérdésünkre Inna bevallja, hogy nagyon aggasztja az egyszerű oroszokkal szembeni viszony alakulása Európában, amelyet a konfliktus provokál.

Úgy tudja, már ez idő alatt is előfordult, hogy Európában oroszokra – sőt orosz gyerekekre – támadtak rá, például francia iskolákban. Ő személyesen még nem találkozott oroszokkal szembeni diszkriminációval Magyarországon, és bár terjednek efféle hírek, de nincs róluk semmiféle bizonyíték, hangsúlyozza.

„Nem érzem magamat veszélyben itt, és nagyon becsülöm a környezetem barátságos és megértő viszonyulását. Sok magyar ismerősöm és barátom hívott fel vagy írt, mert aggódtak értem és a családomért. Különösen szeretném kiemelni azt a hihetetlen sok segítséget, amit a magyarok nyújtanak az érkező menekülteknek” – mondja Inna.

És milyen életre számít Inna a háború után?

„Remélem, a konfliktus felei megegyeznek, és le tudják tenni a fegyvert minél előbb. Ugyanakkor nem érzékelek olyan pozitív kilátást, ami földrajzi helyzetüktől függetlenül az oroszok számára reményre adhatna okot. Még akkor is, ha most azonnal vége a háborúnak, a következményeit még nagyon sokáig viselnünk kell. Valamilyen módon mindannyian fizetni fogunk ezért” – zárja gondolatait a Budapesten élő orosz nő.

Kép forrása: Pixaby

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2022. április 11. 17:30
nem is akarják! ez a szemét politika eredménye!
solothurn
2022. március 25. 08:13
Majd ha Inna elmondja: -az a vágya hogy az USA pakolja fel az összes hadicuccát és hagyja el a megszállt európai országokat (Németország, Olaszország, Belgium, Hollandia, egy rakás USA támaszpont mindegyikben 1945 óta) akkor komolyan lehet majd venni Innácskát. Addig csak egy a sok, esze-nincs-de-gágog liba közül....
Egyelőre
2022. március 23. 12:51
Orosz libsi hazaáruló! Ha egyáltalán nem ukrán propaganda ez a cikk is.
uszti89
2022. március 23. 12:09
A képen orosz babák láthatok. De nekünk is van 6 részes magyar babánk! Legfelül Márkit látjuk, ha levesszük , akkor Jakab bukkan elő , majd Cseh , Szabó és Vadai. Akkor eljutunk a lényeghez : egy ici-pici Ferifej mahagóni fából .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!