„Az ő fájdalmuk a miénk is” – budapesti orosz nő a menekültek segítéséről

2022. március 30. 13:01

„Az ukrán nép testvérnépe az oroszoknak, és mindannyian elsősorban békét akarunk” – mondja a magyarországi orosz diaszpóra szervezője, Haszanova Rita lapunknak. Alapítványa az orosz kultúrát terjesztette hazánkban, most a menekültekre fókuszál.

2022. március 30. 13:01
null
Kovács Gergő

Nyitókép: Ficsor Márton

Az ukrajnai háború kapcsán az egyik legrejtélyesebb kérdés, hogy maguk az orosz emberek hogyan fogadják a valóságban a háború híreit – vagy azt, ami az oroszországi szűrőkön át eljut hozzájuk. Lapunk az ukrán és kárpátaljai magyar emberek mellett minél több civil oroszt is szeretne elérni és megszólítani – nőket, férfiakat, fiatalokat, időseket, városiakat, vidékieket, értelmiségieket és másokat egyaránt.

Mint írtuk: e háborús helyzetben jellemzően nehéz szóra bírni az oroszokat külföldi újságíróként – az oroszok által elérhető orosz nyelvű nyilvánosság állapotát pedig e cikkünkben jártuk körül –; de volt már oroszországi újságíró megszólalónk, illetve további átlagemberek, civil oroszok is nyilatkoztak nekünk.

***

Mindeközben a magyarországi orosz diaszpórát, az itt élő orosz embereket is próbáljuk szóra bírni: elsőként egy Budapesten élő pénzügyi menedzser osztotta meg lapunkkal a gondolatait, most pedig Haszanova Ritát, az Alfavit Alapítvány elnökét kérdeztük,

akinél kevés ember ismeri jobban a magyarországi orosz diaszpóra lelkiállapotát ebben a háborúban.

A tatár származású vegyész hölgy 1988 óta él hazánkban: 2007-ben hoztak létre a többi anyukával egy kiegészítő orosz nyelvű iskolát az alapítvány keretein belül azért, hogy saját gyermekeik rendesen megtanuljanak oroszul. Először hobbinak indult, mondja, de mára ez a főállású tevékenysége. Az alapítvány jelenleg gőzerővel segíti az ukrajnai menekülteket, pszichológiai és oktatási segítséget nyújtva.

A háborúra térve hangsúlyozza: az agresszió bármely formája elfogadhatatlan. Borzalom, amin keresztül megy az (elsősorban) ukrán lakosság, teszi hozzá, ennek egyszerűen nem szabadna megtörténnie. „Együtt érzünk az ukrán néppel, az ő fájdalmuk a miénk is” – mondja. Származására térve Haszanova Rita elmeséli, hogy elsődleges identitása a tatár, amely a soknemzetiségű Oroszországhoz tartozik.

Mit mondhatnék, kegyetlenül fájdalmas ez az egész.”

 

Dr. Haszanova Rita

 

Rita megosztja velünk, hogy a magyarországi oroszok szinte kivétel nélkül sokkolódtak a háborús konfliktus kirobbanásakor. „A legszomorúbb, hogy sok civil is áldozatul esik, az ukrán nép testvérnépe az oroszoknak, és mindannyian elsősorban békét akarunk” – mondja.

Szerencsére az is kiderül, hogy nincs félnivalója hazánkban. „Más országokkal ellentétben örömmel és megnyugvással tapasztaljuk, hogy semmiféle hátrányos megkülönböztetés nem ér minket. A magyar emberek nagyon befogadóak, elfogadóak és támogatóak az oroszokkal és más nemzetek tagjaival is” – hangsúlyozza.

A múltról beszélgetve aztán háborús emlékek bukkannak föl. „Emlékszem, amikor

(az amerikaiak – a szerk), Budapest fölött gyakran húztak el harci repülők. Tisztán előttem van, hogy abban az évben mintha a természet is válaszolt volna a rettegésre: korábban sárgultak a falevelek, már szinte augusztusra.”

„Puskin nyelve”

Munkájukról Haszanova elmondta: az Alfavit Alapítvány (Alfavit orosz szó fonetikusan, magyarul: ABC) fő feladatai az orosz nyelv és irodalom oktatása, az orosz kultúra átadása, megőrzése, a magyar nyelv tanítása a letelepedett orosz anyanyelvűek részére, valamint az orosz ajkúak beilleszkedésének az elősegítése.

– büszkélkedik az alapítvány elnöke. „Meggyőződésünk, hogy iskolánk minden tanulója számára egy politikamentes, biztonságos közeget kell biztosítani. Ez közös érdek és közös felelősség” – mondja.

Hogy miben módosult a szervezet profilja a menekültek érkezésével? „A kezdeti sokkot követően nem volt sok időnk elmerülni a helyzet elemzésében, hiszen szinte egyik pillanatról a másikra rengeteg menekült érkezett Magyarországra. Nem volt számunkra kérdés, hogy segítünk, amiben tudunk” – meséli Rita. Pszichológiai segítséget biztosítanak szakképzett önkénteseknek köszönhetően és a gyerekek számára ingyenesen tartanak különféle foglalkozásokat: rajzot, angolt, matekot ukránul, egészen kicsiknek pedig zenés-táncos alkalmakat. Az alapítvány elnöke elmondta, hogy

erős igény mutatkozik a magyar mint idegen nyelv iránt,

ennek tárgyi, személyi és anyagi feltételei már szervezés alatt állnak.

Megható látni és hallani, ahogy egy tatár származású, oroszországi, hazánkban élő hölgy ukrajnai menekülteknek szervezi a magyartanítást. Íme, Rita és az alapítvány kérése az olvasókhoz: „Jelenleg a magyar nyelv oktatásához gyűjtünk pénzt a tanárok és a működtetés finanszírozására, szünetekre próbálunk teát és harapnivalót szerezni, ezekhez eszközöket, egyéb tárgyi felajánlásokat, hiszen tapasztalatunk szerint

Ebben is segíteni fogjuk a menekülteket a legjobb tudásunk szerint.”

Amúgy is sokféleképpen lehet segíteni az alapítvány munkáját, például bármilyen tárgyi felajánlás formájában: gyerekruhák, játékok, könyvek, babaápolási termékek, írószerek, füzetek, tisztítószerek, számítógépek egyaránt jól jöhetnek, és természetesen örülnek a pénzadománynak is, hiszen a tanárok munkáját ki kell fizetni. De bármilyen szolgáltatás érdekes, amely segíti az oktatási munkát, a kikapcsolódást és örömet nyújthat a gyerekeknek.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hatter
2022. március 30. 15:11
Az ostoba ukránok maguknak köszönhetik amit kaptak. Nem kell seggfejet választani elnöknek. Nem kell a medvét hergelni. Nem kell nagy pofával és üres zsebbel nagyhatalmat jatszadozni miközben az ukrán politikai elit egy kibaszott TSZ-nem tudna normálisan kormányozni nem hogy egy egész országot. Az ukrán kisember megérdemelne egy normális konstruktív, az ukránok rövid és hosszútávú érdekeit szem előtt tartó kormányt. Zelenszkij meg a többi tolvaj náci köcsög az amerikai seggfejekkel egyetemben csak árt nekik.
vajda.
2022. március 30. 14:53
Balosok és bizonytalanok! Számoljátok ki, hogy megéri - e nektek a Fidesz ellen szavazni. Ha nem a Fidesz nyer, minden család minimum 100 000 Ft-al kevesebből kell, hogy megéljen, elveszik a 13. havi nyugdíjat, a fiataloktól az SZJA mentességet, vége a családi adókedvezményeknek, jön az adóemelés, a megszorítások, az évi 6x gázáremelés. Márki Zay beígérte, hogy fizetős lesz az egészségügy, és vége a rezsicsökkentésnek.
Vakfolt
2022. március 30. 14:00
Tényleg, Oroszország hány menekültet fogadott be? És Zelenüj tőlük miért nem követeli, hogy küldjenek fegyvert meg sisakot?
Láncfűrészes Attasé
2022. március 30. 13:49
"A háborúra térve hangsúlyozza: az agresszió bármely formája elfogadhatatlan. Borzalom, amin keresztül megy az (elsősorban) ukrán lakosság, teszi hozzá, ennek egyszerűen nem szabadna megtörténnie. „Együtt érzünk az ukrán néppel, az ő fájdalmuk a miénk is” " Na akkor érdemes mandiner kommenteket olvasnia, mert össze fogja akasztani a bajszát a méJmagyar kommentelő csőcselékkel, mert ők ennek az ellenkezőjét gondolják. Sőt, azt is, hogy az ukránok nincsenek is, az csak valami csúnyagonoszul elzsidósított orosz elfajzás, ami a dicső és baráti Moszkva testét rágja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!