Üzenetet kaptak a magyarok Brüsszelből: a pénzünket megtartják, de a migránsokat nem kérik, mert az odautaztatásuk „kárára lenne a brüsszelieknek”

2024. szeptember 03. 09:41

A magyar kormány válaszul benyújtotta a számlát az Európai Bizottságnak, amellyel lassan egy évtizede tartoznak.

2024. szeptember 03. 09:41

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI / Ujvári Sándor Belső kép: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs

 

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, júniusban az Európai Unió Bírósága súlyos ítéletet hozott: 200 millió eurós – közel 80 milliárd forintos – büntetést szabott ki Magyarországra, mivel szerintük Magyarország nem tartotta tiszteletben az EU menekültügyi jogszabályait.

A júniusi ítélet szerint kötelezettségszegés, amely egy uniós közös politika egésze alkalmazásának a szándékos kijátszásában áll, az uniós jog precedens nélküli, rendkívül súlyos megsértésének minősül. A bíróság 2020 decemberében megállapította, hogy Magyarország nem tartotta tiszteletben az uniós jog szabályait, többek között a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok visszatérésére vonatkozó eljárások területén. E kötelezettségszegés a nemzetközi védelem iránti eljáráshoz való hozzáférés korlátozására, az e védelmet kérelmező személyek tranzitzónákban való jogellenes őrizetére, az ilyen személyek ahhoz való jogának a megsértésére, hogy a kérelmük elutasításával szembeni jogorvoslati kérelem jogerős elbírálásáig Magyarország területén maradjanak, valamint a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok kitoloncolására vonatkozott.

A fenti döntést mind idehaza, mind a nemzetközi politikában keményen kritizálták, mivel Brüsszel egy olyan területen osztogat büntetéseket, amellyel alig foglalkozik, az azt végrehajtó országoknak pedig alig ad rá támogatást.

Ezt is ajánljuk a témában

A magyar kormány azonban nem késlekedett a válasszal: bejelentette, hogy 

Brüsszelnek inkább ki kellene fizetnie Magyarországnak azt a 800 milliárd forintot, amibe a határvédelem került az utóbbi tíz évben.

A követelést Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azzal indokolta, hogy ezekhez a terhekhez az Unió érdemben nem járult hozzá, és nem vállalt szolidaritást sem a védelmi feladatokat ellátó Magyarországgal. S bár régi tartozásról van szó, Brüsszel évek óta támadja a magyar migrációs eljárásokat, igaz, eddig legalább nem büntette mindezekért – tette hozzá a miniszterhelyettes. 

Járőrözés a határnál. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs

Brüsszel újra megzsarolta Magyarországot: már nemcsak visszatartja, de csökkentené is a hazánknak járó forrásokat

Az Európai Bizottság nem sokkal később bejelentette: ha nem fizeti ki Magyarország a migráció megállítása miatt kiszabott 200 millió eurós bírságot, akkor a zárolt uniós forrásokból vonja le az összeget – ismertette a bizottság álláspontját az Euronews.

Pedig Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég világossá tette a magyar kormány álláspontját: a bel- és az igazságügyi tárca vezetője megvizsgálja annak lehetőségét, hogy ha Brüsszel továbbra is olyan szabályozást akar kikényszeríteni, amely nem teszi lehetővé a migránsok feltartóztatását, akkor 

minden migránsnak ajánlják fel a magyar határon, hogy az európai eljárásrend betartását követően önkéntesen és ingyenesen Brüsszelbe szállítjuk őket.

Korábban Bakondi György, a miniszterelnök főtanácsadója is egyértelművé tette: a magyar kormány az ítélet ellenére sem változtat a migrációs politikáján.

A magyar tárcavezető felvetésére már akkor megérkezett Brüsszel első emberének reakciója. Philippe Close polgármester ugyanis az X-en, valamint egy, a Mandiner birtokába került, a magyar kormánynak szánt levélben is megosztotta gondolatait a témában. Ebben a szocialista városvezető közölte, hogy habár Magyarország az uniós szolidaritás kedvezményezettje, álláspontja szerint a magyar kabinet mégis „figyelmen kívül hagyja mások érdekeit”, pláne, ha valóra váltja az egyirányú jegyosztogatást:

felelőtlenség a bajba jutott emberek életével a brüsszeliek kárára játszani”.

– fogalmazott Close, majd felszólította a magyar a kormányt, hogy Budapest vagy vegye ki a részét az uniós szolidaritásból, például menekültügyben, vagy lépjen vissza az Európai Unió soros elnökségétől.

Ezt is ajánljuk a témában

Brüsszeli szűkmarkúság

A fentiekből látható: az európai határvédelemre fordított források 12,8 milliárd euróra nőttek a 2021–2027-es időszakra – amely közel ötszöröse a 2014-2020-as 2,8 milliárdnak – , az utóbbi években az Európai Bizottság egyre hevesebb Magyarország elleni támadásaival párhuzamosan a joggal járó támogatások elapadtak:

  • 2020 előtt az EU Magyarországnak 110 millió eurót utalt határvédelmi, belbiztonsági és migrációs feladatok támogatására, ezen felül a kormány négy alkalommal kért és kapott sürgősségi segélyt, mintegy 27 millió euró értékben;
  • 2021-től kezdődően azonban a Bizottság már csak 104 millióval támogatta Magyarországot, annak ellenére, hogy a közel-keleti migrációs nyomás mellett az ukrajnai háború okozta menekülthullám tovább nehezítette a hatóságok munkáját.

Az összesen 94,5 milliárd forintnak megfelelő támogatás azonban csak töredéke annak, amit a magyar kormánynak a határ védelmére és a tömeges migráció feltartóztatására kellett fordítania.

Történik mindez úgy, hogy Magyarországon a szociális támogatási rendszereket, a munkavégzést és a letelepedést is jobban ellenőrzik, mint az Unió nyugati tagállamaiban, és az eddigi tapasztalatok szerint a migránsok túlnyomó része is csak átjárónak használja az országot.

Közben pedig adódik a kérdés: mekkora előnnyel járhatott volna Magyarország számára, ha a lakosság által kifizetett, az európai határvédelemre fordított több mint 700 milliárd forintot inkább a magyar egészségügyre, az oktatásra, a vállalkozások támogatására vagy egyéb infrastrukturális fejlesztésekre fordítottuk volna?

A magyar gazdaság kétségtelenül nagyobb lendületet kapott volna, és a lakosság is számtalan új beruházásnak örülhetne, miközben Nyugat-Európa még súlyosabb erőszakhullámot, valamint a szociális rendszereik túlterhelését nyögné.

Az Euronews által megosztott brüsszeli álláspont azonban nem a magyarok érdekeiről szól. Üzenete sorai közül inkább az olvasható ki tehát, hogy  a magyarok pénzét megtartják, de a migránsokat sem kérik, mert az odautaztatásuk „kárára lenne a brüsszelieknek”.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

Összesen 185 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2024. szeptember 03. 16:02
Türelem ""Azonnal kilépni" Az országnak az EU-ban a helye. - ezt OV mondta. Szerinted mennyit számít a ti hergelt hőbörgésetek az ő szavával szemben? Már nemcsak ő csinál hülyét belőletek, hanem ti saját magatokból is.
bozzio-2
2024. szeptember 03. 14:46
Én akár pénzzel is beszállnék az útiköltségbe, ha végre elindulna az a repülő, busz, vagy vonat Brüsszelbe. Sőt a környezetemben gyűjtést is szerveznék erre a nemes célra.
Interista
2024. szeptember 03. 14:07
Magyarország, Szlovákia, Olaszország, Ausztria maradjon. A többi eu-s pusztuljon!
vandor-58
2024. szeptember 03. 13:40
Na megint agyfaszt kaptam ha nekik nem kell mi miért tartsuk meg?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!