Kihegyezett zabunk már van elég, de Brüsszel még mindig nem tud mit kezdeni a migránsokkal

2024. augusztus 26. 05:31

Brüsszel is látja a problémát, mi is látjuk, zabhegyezés helyett üljünk már le egy asztalhoz megoldani!

2024. augusztus 26. 05:31
Varga Mátyás Zsolt
Varga Mátyás Zsolt

Nyitókép: Matias CHIOFALO / AFP

Van egy óvodásoknak való, alapvetően angol nyelvű játék, a „hot potato” – „forró krumpli”. A gyerekek leülnek egy körbe, egymásnak adogatják a labdát, miközben az óvónő egy dalt énekeltet velük. Amikor véget ér a dal, az a gyermek akinél a labda van – a „forró krumpli” – kiesik, az éneklés pedig újraindul. Az lesz a győztes, aki utolsónak marad meg.

Nos, valami ilyesmi játékot kezdtünk játszani az illegális migránsok kérdésével. 

Csak épp aki itt veszít, az nem leülhet a kiscsoport többi kölykével rajzolni, hanem elkezdhet azon morfondírozni, hogy elengedheti-e nyugodt szívvel a lányát Taylor Swift-koncertre.

Az a harci helyzet, hogy Brüsszel nem tud mit kezdeni az illegális bevándorlókkal – ahogy hazánk sem. Persze Philippe Close, Brüsszel polgármestere Magyarországnak küldött levelében sokkal kacifántosabban fogalmazott, de azért sikerült a valóságot is leírnia:

Ha hazánk tényleg Brüsszelbe utaztatja az illegális bevándorlókat, „a magyar kormány bajba jutott emberek életét használja fel a brüsszeli lakosok kárára”.

És nagyon úgy tűnik, hogy Brüsszel – a város, nem pedig az EU-s apparátus – pontosan tudja, hogy miért is rossz a migráció, csak éppen nem hangoztatja.

Ezt is ajánljuk a témában

Egyrészt, Brüsszel – és Belgium maga is – küzd az elfogyással. Ha valaki merő unalomból elolvassa a StatBel (belga KSH) gyorsjelentését, örömmel konstatálhatja, hogy éppen hogy, de összehozták a belgák azt, amit Magyarországnak nem sikerült*: 2023-ban pozitív a népességváltozásuk, a múlt év során 0,57%-kal nőtt a létszámuk – 66.093 emberrel. Mindenképpen jár nekik a dicsérő szó, sikerült az, ami sok EU-s országnak nem, viszont ha az ember tovább olvassa a gyorsjelentést, szomorú választ kap arra, hogy hogyan is jött össze ez a szép adat:

nem a belgák lettek többen, hanem a Belgiumban élő emberek.

„A 2023-as népességnövekedés a pozitív nemzetközi vándorlási egyenleg eredménye, amelynek a növekedésre gyakorolt hatását csökkentette a természetes fogyás” – magyarul több belga halt meg, mint amennyi született, ellenben többen költöztek Belgiumba, mint ahányan elvándoroltak onnan.

A népességnövekedés pedig csak és kizárólag a bevándorlás miatt jött össze: 66.349-el többen vándoroltak be, mint ahányan elhagyták Belgiumot.

*A magyar termékenységi ráta 2020 óta nagyobb mint a belga, az Eurostat adatai szerint.

Másrészt, szintén a StatBel adatai szerint, 2023-ban a Belgiumban élők 19 százaléka nem Belgiumban született, 8% valahonnan az EU-n belülről jött, 11% viszont az unión kívülről.

10 éve 20 százalék helyett csak 15 százaléknyian voltak a bevándorlók, 20 éve pedig 11 százaléknyian.

Sőt mi több, a belga állampolgárok 34,5 százaléka mára már „külföldi hátterű”. A Belgiumban élő népesség 13,4 százaléka pedig még csak nem is belga – Brüsszelben ez a szám 37 százalék, ebbe beletartoznak az EU-s apparátus dolgozói is.

Harmadrészt pedig, csakhogy feltegyük a pontot az i-re, 37 lövöldözés volt 34 hét alatt Brüsszelben.

A belga Sudinfo még a 32. héten írta meg, hogy 35 lövöldözés volt Brüsszelben, azóta viszont sajnálatosan történt még két másik lövöldözés is.

Pontosan látható, hogy mennyire égeti Brüsszel kezét az a bizonyos forró krumpli – Brüsszel polgármestere is pontosan tudja, de nem meri ténylegesen kezelni az egész kontinenst érintő krízist, ahogy nem mer szembemenni a politikai fősodorral sem, csak egy-két félmondatából látszik, hogy neki sincs ínyére a dolog.

Különösen érdekes a helyzet, ha figyelembe vesszük, hogy ő volt az egyik politikus, aki a NatCont betiltotta

egészen addig, amíg a belga miniszterelnök rá nem eszmélt arra, hogy itt mégiscsak a szólásszabadság sérül, az egyik demokratikus alapelv.

Lenne egy javaslatom: Brüsszel is látja, mi is látjuk, üljünk már le egy asztalhoz, Belgium és Magyarország, fogjunk össze, s próbáljuk meg megoldani a problémát! Mentsük meg azt, amit Európának hívunk – ahelyett, hogy üres lózungok mögé bújva nem ismerjük el a migráció miatt kialakult mindennapos problémáinkat, és visszatérünk zabot hegyezni. Kihegyezett zabunk már van elég, már csak élhető, európai városok kellenének – az unokáinknak is.

A „száraz” statisztikák mellett minden kedves olvasót, illetve politikust (legyen magyar, belga, vagy épp német) arra biztatnék, hogy látogasson el Brüsszel afrikai (Matongé) és arab (Molenbeek és Schaerbeek) negyedeibe, hogy színesíthesse világlátását és még inspiráltabban foghasson neki a jogalkotáshoz. A javaslatomat saját tapasztalat ihlette.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Varga Mátyás Zsolt

Mandiner

Idézőjel

Így múlik el Európa dicsősége?

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 164 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bezerédy
2024. augusztus 26. 20:27
Az antant 1920 június 4.-én kivégezte Magyarországot! Most rajtuk a sor. Nos hogy ízlik Trianon? Szuper felvilágosultak,he?
Tiszafa
2024. augusztus 26. 11:11
Micsoda naivitás. Hol él ez az ember? Van néhány alapvetés, ami politikai meglátástól és a jóemberkedéstől teljesen független. 1) Politikusokra csak a választóikon keresztül lehet hatni. Ha a választóik kényszerhelyzetbe kerülnek és elégedetlenek, akkor ki fogják kényszeríteni a változtatást, avagy a lemondást. 2) Ez az egész Brüsszelbe utaztatás csak szájkarate. Ugyanis Brüsszel is tudna utaztatni, ugyan úgy mint mi. Azaz bármikor vissza tudná utaztatni az odaküldött migránsokat Budapestre. És ezt a kormány is tudja. 3) A Zunió ma nincs abban a helyzetben, hogy bármiről is döntsön. Még arról is az USA-ban határoznak, hogy Ursuláék mikor mehetnek ki a WC-re. Ilyen irányított bábukkal pedig tárgyalni teljesen értelmetlen és hasztalan.
genusnexxt
2024. augusztus 26. 09:06
kastellorizo 2024. augusztus 26. 08:34 "A kölcsönzött munkaerő nem saját munkahely" Akkor nem is magyarok vesztették el a munkahelyüket, ugye szoponc? Akkor nem is azért fizettünk csilliádokat, hogy vietnamianak hozzon létre munkahelyeket, hanem magyaroknak Buksika? #pedofidesz #csicskaorban #pedofidesz #
genusnexxt
2024. augusztus 26. 09:00
bill-murr 2024. augusztus 26. 08:46 "A megoldás faék egyszerüsegű" Faék egyszerűségű megoldás faék egyszerűségű elemektől Buksika. #pedofidesz #csicskaorban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!