Miért van az, hogy Ausztriában a gleccser mellett már csadoros nők jönnek szembe?

2024. augusztus 12. 05:36

Így múlik el Európa dicsősége?

2024. augusztus 12. 05:36
null
Varga Mátyás Zsolt
Mandiner

Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Van egy kis baráti társaság, akikkel minden nyáron elmegyünk valahová túrázni. Megmásztuk mi már együtt a Hargitát, a Csíki-havasokat, de a Magas-Tátrát is, idén nyáron pedig úgy döntöttünk, hogy visszamegyünk oda, ahol 2019-ben voltunk: az osztrák Alpokba. Festői táj, sötétzöld fenyőerdejeivel, felhőkbe és néhol hóba burkolódzó hegyeivel, sokhelyütt háborítatlan természetével.

Ugyanott volt a szállásunk, mint anno, több túraútvonal is megegyezett, ám két jelentős változás mindenkinek szemet szúrt:

Ausztria legnagyobb gleccserének a nagyja már eltűnt, ahogy azzal együtt eltűntek a fiatal osztrákok is.

Persze, ez csak egy kis csapat túrázó megfigyelése, teljesen szubjektív, szemernyit sem objektív. Ott, ahol anno – öt éve – még fiatal és középkorú osztrákok rótták az Alpokat a helyi kalandvágyó nyugdíjasok mellett, onnan eltűntek a fiatal osztrákok.

Természetesen nem tűntek el a fiatalok, csak megváltoztak. Felváltotta őket az apa+anya duó, esetleg az apa+anya+csecsemő trió a városokban, apuka pulóverben, pólóban, csecsemő babakocsiban

anyuka pedig csadorban, hidzsábban, esetleg néha nikábban.

Persze, ezt azzal is lehet magyarázni, hogy Ausztria azon részén túrázgattunk, ami a legközelebb van Németországhoz, s talán onnan jöttek át látogatóba, „turistáskodni”. Talán. De még ha így is van, nem sokkal rózsásabb a helyzet.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Francesca Rivafinoli

Mandiner

Idézőjel

Ingyen Netflixet a veszélyes klánoknak! (Nem vicc.)

Miért van az, hogy Ausztriában a gleccser mellett már csadoros nők jönnek szembe?

Hol vannak az osztrák gyermekek? Hol vannak az osztrák családok? Öt év alatt átadták volna a stafétát?

Az alpoki túrázás még a nyár közepén volt, akkor még nem tudtuk, hogy nem sokkal később három teltházas Taylor Swift koncertet is le kell majd mondaniuk a szervezőknek Bécsben, mert pár fiatal pillanatok alatt radikalizálódott, és iszlamista terrorakciót akartak végrehajtani. A túrázás során azt sem tudtuk, hogy Nagy-Britanniában egy ruandai származású tizenéves meggyilkol majd 3 kislányt és nyolc másikat megsebesít egy kifejezetten hat és tizenegy év közötti gyerekeknek szánt foglalkozáson. De azt se tudtuk, hogy az idei – eddigi – 32 hét alatt 35 lövöldözés történik majd Brüsszelben, Európa kinevezett fővárosában.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Csak azt tudtuk, hogy 2022-ben a Muhammad lett a második legnépszerűbb fiúnév a briteknél.

És így múlik el Európa dicsősége.

Már csak az a kérdés, hogy mi milyen világot adunk tovább. A szomszédunkban háború dúl, az Európai Unió ledobta magától azokat az alapelveket, amelyekért megszületett, a nyugati világ elfelejtett közvetítőnek lenni – ezt is nekünk kell már csinálnunk –, s közben napról napra érezzük, a Nyugat, a nagy Nyugat, Amerikától Európáig, szépen, lassan elveszti az irányítást. Már nem a Nyugat alakítja a világ menetét, legoptimistábban szemlélve is csupán reagál. De néha azt is pokolian lassan. 

Lefoglal minket az, hogy a legalapvetőbb, legtermészetesebb dolgokon, szó szerint axiómákon vitatkozunk: hogy mikor nő a férfi, mikor férfi a nő, mikor család a család, mikor élet a halál, s közben nem vesszük észre, hogy a világ elrohan(t) mellettünk. Mert félreértés ne essék, a gleccser melletti csadoros nő is az elrohant világ lenyomata. Ahogy a lemondott Taylor Swift-koncertek is azok. Szintúgy az, ami most Nagy-Britanniában történik és az is, ami Brüsszelben. Sok tény van itt, amiből tanulnunk kellene.

Azt pedig csak remélni tudom, hogy legalább nekünk sikerül egy jobb világot átadni az utánunk jövőknek.

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Varga Mátyás Zsolt

Mandiner

Idézőjel

Melyiket láthattuk a párizsi megnyitón az olimpiai értékek közül? Törpapa herezacskóinál tart a progresszió, bizony.

 

Összesen 333 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wtf123
2024. augusztus 18. 11:57
Ahol ezek a "varjak" ( olyanok mint a halal asszonyai) megjelennek onnan a feher ember takarodik
guszti-18
2024. augusztus 15. 09:52
Igaza van Scmidt Marinak : Ásotthalomnál minden nap két - három vasúti szerelvényt megpakolni (víz, élelmiszer, orvos, pszichológus, jogvédők, plüss maci a fedélzeten, útlevél, vízum nem szükséges ), éjszakai, megállás nélküli utazás Hegyeshalomig, ott a határtól kb. két km-re 5 db regisztrációs konténer (természetesen kerítés nélkül, nehogy emberi jogokat sértsünk!), a tábor mellett egy hatalmas tábla (felirattal, nyíllal megvilágítva+💕) : ÖSTERRICHE!
P.Gy.
2024. augusztus 14. 21:04
....és akkor még nem is volt telerakva a ruha alatt robbanószerrel, mint ahogy majd néhány éven belül lesznek, ha "küzdeni" szeretnének valami "nemes"célért.
Palatin
2024. augusztus 13. 10:47
Ausztriában már hivatalokban is ülnek csadoros nök. A terrorelhárítási fönök egy muszlim.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!