„Az illegális bevándorlók odautaztatása kárára lenne a brüsszelieknek” – írja Brüsszel balos polgármestere, de Magyarországtól elvárja, hogy engedje be a migránsokat

2024. augusztus 23. 20:53

„Ha Brüsszel migránsokat akar, megkapják őket” – egyirányú jegyet biztosítana a belga fővárosba a magyar kormány Brüsszelbe. Nem sokat kellett várni, meg is szólalt a hírtől megrettent Philippe Close szocialista polgármester.

2024. augusztus 23. 20:53
Philippe Close
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Nyitókép: LAURIE DIEFFEMBACQ / BELGA MAG / BELGA VIA AFP

 

„Ha továbbra sem kapunk Brüsszeltől forrást határvédelemre, akkor minden migránsnak fel fogjuk ajánlani a határon, hogy önként és ingyen Brüsszelbe szállítjuk őket. Ha Brüsszel migránsokat akar, megkapja” jelentette ki a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A budapesti kabinet azért kezdte el pedzegetni az egyirányú jegyosztogatás eshetőségét, mert az Európai Unió Bírósága súlyos ítéletet hozott Magyarországgal szemben. Abban szerepel, az uniós menekültügyi szabályok be nem tartása miatt Magyarországnak bírságot kell fizetnie. A 200 millió eurós átalányösszeg mellett napi egymillió euróval emelkedik a büntetés, míg a magyar kormány összhangba nem hozza a saját, szuverén szabályozását az európai elvekkel. (A bírság összege már most 100 milliárd forint környékén járhat – a szerk.)

Nem akar illegális bevándorlókat a brüsszeli szocialista polgármester?

Gulyás mondatát felkapta a nemzetközi sajtó, és úgy tűnik, eljutott a brüsszeli szocialista polgármesterhez is. Philippe Close az X-en, valamint egy a Mandiner birtokába került, a magyar kormánynak szánt levélben is megosztotta meg gondolatait a témában (lenti kép).

Ebben a polgármester gyakorlatilag közölte, hogy habár Magyarország az uniós szolidaritás kedvezményezettje (itt vélhetően az uniós forrásokra is gondolhatott a politikus, melyek jelentős része egyébként még mindig igazából politikai alapon van befagyasztva), álláspontja szerint a magyar kabinet mégis „figyelmen kívül hagyja mások érdekeit”, pláne, ha valóra váltja az egyirányú jegyosztogatást:

felelőtlenség a bajba jutott emberek életével a brüsszeliek kárára játszani”.

– érvelt, majd szinte felszólította a magyar a kormányt, hogy Budapest vagy vegye ki a részét az uniós szolidaritásból, például a menekültügyben, vagy lépjen vissza az Európai Unió soros elnökségétől.

Mutatjuk az említett, angol nyelvű levelet:

Brüsszeli polgármester levele
 

Ezt is ajánljuk a témában

Kettős mérce: Magyarország legyen szolidáris, a belga főváros nem az

A fenti levélből világosan kiderül tehát, hogy a brüsszeli szocialista polgármesternek csupán odáig tart a szolidaritás, az uniós elvek képviselete, gyakorlatba ültetése, amíg az nem megy szembe a brüsszeli lakosok (és így saját maga) érdekeivel.

„Az illegális bevándorlók odautaztatása kárára lenne a brüsszelieknek” – említette ugyebár. Magyarországtól viszont elvárja Philippe Close, hogy szolidárisan bánjon a menekültekkel.

Hozzá kell tenni, nem újdonság ez a fajta kettős mérce a baloldali politikustól. A szólás- és véleményszabadságot is sikerült egyoldalúan értelmeznie, s ez pont akkor derült ki, amikor a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) elsődleges helyszínéről, a népszerű Concert Noble nevű szállodából kitessékelték az eseményt, mégpedig Philippe Close nyomására. De miért is? Mert a rendezvény állítólag „provokatív és diszkriminatív” szándékkal jött létre, a „nemzeti szuverenitás” védelmére való fókuszálás pedig „euroszkeptikus” hozzáállást jelent, ami „kétségtelenül heves reakciókhoz, sőt a közrend, különösen a biztonság, a köznyugalom és a béke jelentős megzavarásához vezethet”.

Ezt is ajánljuk a témában

***


 

Összesen 243 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
janicsar-2
2024. augusztus 28. 13:07
Lefordítva magyarra. Magyarország mindenkit regisztráljon. Mindenki úgyis nyugatra megy. Ott a javát kiválogatják, a szart meg vissza lapátolják. Az ngo-k meg nem engedik kitoloncolni, de nem is lenne hová. Jól ki van ez találva.
anna bolena
2024. augusztus 25. 23:20
Sunyi, durva képe van ennek a brüsszeli főpolgármesternek, egy kaktuszt nem bíznék rá. Csak migriket.
Skulo
2024. augusztus 25. 08:53
Kicsi huszár! Most értetek a gyarmatosítás csúcsára. Ha 300 évig fosztottátok őket, akkor most tessék ellátni fogadni, sót szeretni az érkezőket. Nekünk soha nem gyarmatosító magyaroknak mi közünk ehez?!
husika
2024. augusztus 25. 08:49
Belpesti igénytelen libsik megérdemelnék a migránsokat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!