Hivatalos: százmilliárdos tartozásait kell rendeznie Brüsszelnek Magyarország felé

2024. augusztus 30. 11:25

A kormány megtette az első, ehhez szükséges lépéseket.

2024. augusztus 30. 11:25
migránsok, britek

Nyitókép: MTI / AP / Europa Press / Europa Press

A kormány érvényesíteni akarja a határvédelemmel kapcsolatos igényeit Brüsszellel szemben – közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint Brüsszel azért támadja Magyarországot egy példátlan mértékű bírsággal, mert nem engedjük be az illegális migránsokat, miközben hazánk hatalmas összeget költött az elmúlt években a határvédelemre.

A kormány ezért most jogi lépéseket tesz annak érdekében, hogy a határvédelemmel kapcsolatos költségek miatt érvényesítse igényeit a brüsszeli Európai Bizottsággal szemben

– írta a politikus.

Az államtitkár szerint Magyarország az Európai Unió felé irányuló tömeges és ellenőrizetlen illegális bevándorlással szemben folyamatosan és hatékonyan védte a saját és az EU külső határait, ezáltal biztosítva a belső, határellenőrzések nélküli schengeni térség fenntartását. Az EU a határvédelmi költségekhez érdemben nem járult hozzá, és a határait védő Magyarországgal szolidaritást nem vállalt – hangsúlyozta Rétvári Bence, hozzátéve, hogy Brüsszel mintegy 2 milliárd euróval, azaz mintegy 800 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak, ugyanis hazánk ennyit költött 2015 óta határvédelemre.

A kormány mindezek miatt nemzetközi jogi szakemberek bevonását követően lépéseket kíván tenni a határvédelemmel kapcsolatos költségek miatti igények érvényesítése érdekében,

az erről szóló végrehajtási rendelet megjelent a Magyar Közlönyben – közölte az államtitkár.

 

(MTI)

***

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. szeptember 06. 15:29
Szép baleset, hogy a magyar hangoskodók csak a magyar főrumokon pampognak. (egymásnak tapsikolva)
Unknown
2024. szeptember 05. 11:52
Eddig mire vártak? 🤣😂
orion8
2024. augusztus 30. 18:02
Szánalmas ez az egész fidesz szekta úgy ahogy van.
Unknown
2024. augusztus 30. 17:05
Én azért kérném az ilyenkor szokásos késedelmi kamatot is, még pár millió euró formájában, csak hogy tanuljanak. Ha bennünket is mindig utasítgatni akarnak, meg kioktatni, akkor most ne spóroljuk ezt el tőlük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!