Iskolai mobilozás: valaki magyarázza már el nekem, miért és hogyan kellene a tanárnak versenyeznie a TikTok rövidvideóival!

2024. szeptember 05. 05:31

Lehet kritizálni bőven az új rendelkezést, de egyszer már véget kellett vetni az emberkísérletnek. Annak, amit a korlátlan iskolai mobilozás jelentett.

2024. szeptember 05. 05:31
null
Veczán Zoltán

Óriási vihart kavart az elmúlt napokban az iskolákban a mobiltelefonokkal kapcsolatos új jogszabály, aminek első próbája éppen szeptember másodika, az évnyitók napja lett. Érdemi vita helyett azonban ismét az indulatok szabadultak el, egyesek odáig jutottak, hogy – a diákság jó részének támogatása és egy kis punkoskodás mellett –

holmi szabadságharcként tekintettek az alapvető emberi jognak tekintett „szabad telefonozás” érdekében folytatott szócsatáikra,

mások eközben már a körmösöket sírják vissza az iskolákból. A zöm azért, mint látjuk, inkább középen áll, és korlátozáspárti; józan ésszel a megfelelő használatra való korlátozás – és nem a teljes tiltás! – mellett jóval több érv sorakoztatható fel, mint ellene.

Ezt is ajánljuk a témában

Azért elöljáróban megjegyezném, a Madách Imre Gimnázium igazgatójának esetét sajnálom – a „ius murmurandi”, a morgás joga mindenkit meg kell hogy illessen, a kritikának bőséggel lett volna és van helye – egy törvény előre be nem tartásának előre – és nyilvánosan – bejelentett krónikája egy iskolaigazgatótól viszont nehezen végződhetett volna másként, mint ahogy végződött (hogy eleinte is politikai okai voltak részéről ennek, vagy utóbb fogadta el ezt a megfelelő körökben poztitív olvasatot, talán már nem lényeges, szerencsére tanárként továbbra is a diákok szolgálatában áll, mobillal vagy anélkül).

Ezt is ajánljuk a témában

Az iskolai mobilozás szent tehene

Mert hát ott vannak a kritikák, és akadnak köztük megfontolandók:

ilyen a jogszabály bevezetését megelőző előkészítés elégtelensége, jelesül például nem minden iskolának van kapacitása biztonságosan és jól azonosíthatóan tárolni a mobileszközöket. Azokban az iskolákban megvan az ehhez szükséges gyakorlat, ahol már régebb óta kötelező volt leadni a portán az okostelefonokat, vagy betenni egy-egy zárható kis szekrénybe – másutt viszont liberálisabb szemlélet dívott, és idő, amíg kitalálják mindennek a mikéntjét. Az, hogy a rendelet augusztus 8-án jelent meg, a nyári szabadságok közepén, nem segítette elő az alkalmazás részletkérdéseinek kidolgozását.

Hogy csak a legplasztikusabb példákkal éljek: kinél kell leadni a telefont, milyen metódus szerint? Most akkor négyszáz kisdiák áll a portánál, a portás bácsi meg keresgéli a telefonokat, bízva abban, hogy nem a telefonja lenyúlásával akarják megheccelni a kis Pistikét, vagy be kell szerezni szekrényeket? S hogyan tud kommunikálni a gyerek és a szülő – természetesen tanórán kívül –, ha valami váratlan helyzet adódik? Mi legyen azzal, aki megszegi a házirendet, eleve hogyan lehet megelőzni, hogy a diák két telefont vigyen be, és az egyiket leadva a másikkal vígan elszórakozzon? Mi a helyzet akkor, ha éppen olyan tanórára kerülne sor, amikor jó lenne használni a mobilt, mert van egy-egy nagyon hasznos kis applikáció Nagy Sándor életéről, a kovalens kötésről vagy különösen az idegen nyelvek megtanulását segítendő – minden egyes diáknál rögzíteni kell a Krétában minden ilyen alkalom előtt, hogy miért, mire, meddig és hogyan lehet használni az eszközt? A digitális kompetenciák fejlesztése kormányzati célkitűzés, sőt éppen most indul az új digitális állampolgárság program – hogyan van ez összhangban azzal, ha az ehhez szükséges legfőbb eszköz a nap nagy részében alapvetően hozzáférhetetlen a diákok számára?

Ezt is ajánljuk a témában

Mivel ilyen rövid idő alatt valószínűleg sok iskolában nehézséget okozott mindezen részletkérdések szabályozása, vagy a jogszabályi előírásokhoz való alkalmazkodás, vélhetően a tanév kezdetén nagyon sokféle megoldást láthatunk majd, a teljes szabotázstól (elvégre nincs kapacitás ellenőrizni) a kényszermegoldásokon át akár az olajozott működésig – bőséges lehetőséget teremtve arra, hogy azok, akik ebből politikai tőkét, kattintást, szereplési lehetőséget remélnek, a jogszabály alapvető célját is megpróbálják delegitimálni.

Pedig az éppenséggel védhető, sőt, meggyőződésem, hogy jó.

Gondolom ezt úgy, hogy nevelünk egy kamaszt, hogy akad jó pár tanár barátom, ismerősöm, s hogy vannak még bőven emlékeim arról, milyen logika szerint éltük túl az iskolát még gimnáziumban.

Szóval lássuk, milyen érvekkel, tévhitekkel is találkozunk mostanság a fentebb felsorolt, véleményem szerint jogos kritikák mellett, olykor helyett.

Rendőrt hívni a gyerekre?

Vannak a jogszabály megalkotásának körülményeit illetőek. Például az, hogy nem volt előtte egyeztetés, „meg sem kérdezték róla a tanárokat”. 

De volt, az úgynevezett társadalmi egyeztetés július végén zárult,

szóval nem a rendeletből értesülhettek elsőként az intézmények arról, hogy valamiféle korlátozás készül. Hogy a készülő jogszabályokba milyen mértékben volt beleszólásuk a feleknek, azt nem tudhatjuk, így marad a találgatás kinek-kinek a szájíze szerint. Az is igaz, hogy ezzel együtt is még mindig nagyon szűkre szabott határidőt kaptak, ami garantálta, hogy sok helyen a jogsértés-elnézés-kitrükközés kellemetlen légkörével induljon a tanév.

Mert biztosan vannak olyan intézmények, ahol eddig a közfelháborodástól vagy más problémáktól tartva nem mertek fellépni – ezek jellemzően nem a Madách-hoz hasonló belvárosi elitiskolák lehetnek, legalábbis abból kiindulva, amit a Telex a gyermekek elleni agresszív, autoriter fellépés szimbólumaként lobogtatott, jelesül, hogy a tiltott tárgyak behozatala és átadása megtagadásának esetén „akár rendőrt is hívhatnak”.

Ide kapcsolódik, noha nem tudom már, kinél olvastam, miszerint a korlátozás elmélyíti a társadalmi különbségeket, hiszen a kevésbé szerencsés környékeken élők számár a mobiltelefon az egyetlen információszerzésre alkalmas eszköz, érvelnek –

már elnézést, de az iskolában hadd legyen már a tanár az elsődleges információs bázis, mert ő tudja strukturáltan megismertetni a diákot a világgal.

Aki a hátrányos helyzetű térségekben kizárólag csillogó szemmel Wikipédiát forgató kis zseniket lát, akiket most ettől az egy eszköztől megfosztva nyom vissza a csúnya (többségi, polgári, konzervatív, megfelelő „szitokszó” aláhúzandó) társadalom a mocsárba, az igencsak messze jár a valóságtól, és a legtöbbet éppen ennek a rétegnek árt – akiknek aztán elérhető különórák és korrepetálások híján, gyakran otthoni támogató közeg nélkül aztán tényleg mindennél nagyobb szükségük lenne arra, hogy az iskolában a tanulással foglalkozhassanak.

Aztán vannak a gyerekek különféle jogait, az őket megillető bizalmat, illetve mindennek az etikai szemléletformáló hatását kritizálók. Például, hogy a telefon (általában) a gyerek magántulajdona, a privát szférája része, amihez a felnőtteknek ilyenformán semmi közük; hogy a bizalmatlanság légköre megmérgezi a gyerekeket, akik eddig sem telefonozhattak órán, de most az a kimondatlan üzenet, hogy megbízhatatlan függők, akiktől el kell azt venni; vagy hogy éppen a felnőttek maguk is függők, mi ez a képmutatás.

Az elsőre nagyon könnyű válaszolni: attól még, hogy valami az én magántulajdonom, nem használhatom mindenhol – nem parkolhatok tilosban az autómmal, és fegyvertartási engedély birtokában sem lövöldezhetek az utcán; az előbbi esetben az autó kerekére kerül ugyanis bilincs, az utóbbiban meg a csuklómra. Nem az nevel diszfunkcionális felnőttet, aki ezeket a korlátozásokat bevezeti és betartatja, hanem az, aki a magántulajdont abszolutizálja – 

így termeli ki az autópályán másokat kétszázzal letoló, éjszakai gázolókat, akik a viselkedésüket érő kritikára csak azzal tudnak reagálni, hogy az azt megfogalmazó „csak egy irigy köcsög”.

Ami a bizalmatlanságot illeti, abszolút megalapozott: a gyerekek jelentős része függő, és kész.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem ők tehetnek róla, a technológiai változás gyorsasága mindenkit magával sodort, az utolsó utáni pillanatban próbálnak a felnőttek éppen rendet tenni, többek között a vita tárgyát adó jogszabály segítségével. Mindezen nem segít, ha a felnőttek sem mutatnak egészséges példát, de erre hivatkozva tiltakozni a korlátozások ellen olyan, mintha egy dohányos szülőnek nem lenne joga igyekezni úgy nevelni a gyerekét, hogy az ne szokjon rá a bagóra – ő már elrontotta, a gyereknek se legyen jobb?

Digitális kompetencia vagy digitális detox?

A kompetencia kérdése is felmerült, s valóban, a digitális kultúra (leánykori nevén: számítástechnika) órákon elég életszerűtlen lenne a valóban használt eszközök nélkül dolgozni; ám ezzel már összemosódtak azok a hangok, amelyek a magyar diákok siralmas általános kompetenciái fölött szoktak búsongani, mintha egyik a másikból következne. A helyzet azonban az, hogy a magyar diákok egyáltalán nem rosszabbak, legalábbis a nemzetközi összehasonlítást valamennyire lehetővé tévő PISA-tesztek szerint, mint akár nagyobb, gazdagabb országokból származó kortársaik, másrészt

elsikkadt, hogy a tiltással, korlátozással így vagy úgy operáló európai országok zöme jobb eredményt ért el a teszteken, mint hazánk.

Ezt is ajánljuk a témában

Ilyen Franciaország, Hollandia, emellett a német Bajorország, a spanyol Madrid és Valencia, ahol központi korlátozásokkal élnek, s van, ahol legalábbis széles körben elterjedt szokás a korlátozás: Írország, Norvégia, Dánia, legújabban Belgium, és a világhíres-neves finn közoktatásban is ezt tervezik – mindahány előttünk jár PISA-pontszámokban; ellenpélda a kicsit lejjebb sorolódott Olaszország és a jóval lejjebb lévő Görögország, de az arányok magukért beszélnek, mégis, most valahogy megszűntek hivatkozási alap lenni, amikor a mobilok iskolai tiltásáról, korlátozásáról van szó.

Ezt is ajánljuk a témában

Amúgy érdemes a szavakkal következetesebben bánni: hazánkban a mobileszközök kapcsán nem kitiltás történik, hanem korlátozás. Az említett dohánytermékek, az alkohol, a szúró- és vágóeszközök, valamint a dobócsillag lett kitiltva példának okáért.

Ezt is ajánljuk a témában

 A mobileszközök használatát korlátozták, csak éppen annak a meghatározása zajlik, hogy mikor hasznos őket bevetni a tanítás érdekében.

Mert, és azt hiszem, ez egy eléggé központi eleme az egész kérdéskörnek: az iskola elsődleges célja az oktatás.

Minden, ami nem hagyományosan oktatási eszköz, annyiban való a tanórákra, amennyiben azt kiegészíti, erősíti, akár az anyag átadását megkönnyítve, akár a koncentráció fenntartását segítve, akár másképp.

A TikTok meg az Instagram pörgetése, a Snapchat-üzenetek váltása, a Reddit olvasgatása a pad alatt viszont nem tartozik ebbe a körbe, miközben valószínűsíthető, hogy ez fog történni a telefonokon, ha az óra kamaszfejjel túlságosan unalmasnak bizonyul más ingerekhez képest.

Persze a diák nem fog figyelni, ha unalmas az óra, és ebben nem a telefon dönt – állítják mások. Hiszen igaz, hogy az unatkozó fiatal száz évvel ezelőtt is tudott levelezni, sugdolózni, fúvócsövezni, netán olvasni a padban, enni a könyvbástyák mögött, végső esetben körzőheggyel radírt faragni, keresztrejtvényt fejteni, élelmesebbek a következő órára leckét írni, rajzolni, firkálni,

egyszóval olyasmit csinálni a tanárra figyelés helyett, amit elvileg szintén nem volt szabad. Igen ám, de közel sem ugyanarról van szó, nagyon nem.

Nemrég jelent meg a Szent István Intézet gondozásában Krúdy Tamás vezető kutató számos nemzetközi eredményt összegző tanulmánya, amely az okostelefonok és az azokon leggyakrabban futtatott közösségimédia-platformok konkrétan mentálisan megbetegítő jellegét elemezte, megjegyezve, hogy „a közösségimédia-platformok algoritmusai gátlástalanul élnek a modern pszichológia összes eszközével” annak érdekében, hogy függővé tegyék a felhasználót. Mindeközben „az agy jutalmazó-rendszerének a túlstimulálása függőséghez hasonló mintázatokat eredményez”, amellett, hogy egyre jobban rontja a koncentrációs készséget, hiszen ehhez a szintű stimulushoz szoktatja az agyat a like-ok, rövid videók, könnyen befogadható tartalmak segítségével.

Ezt is ajánljuk a témában

És ezzel függ össze a másik észrevétel, hogy az órán a tanárnak „nem tiltani kell, hanem érdekesnek lenni”, meg hogy „a jó tanár fenn tudja tartani a figyelmet”. Igen ám, de

ilyen körülmények között a figyelem fenntartásához nem jó, hanem egyenesen zseniális tanárnak kellene lenni.

Csak egészen fergeteges alakítással lehet versenyezni a tizenöt másodpercenként adagolt dopaminnal szemben – de ez nem dolga, nem kellene hogy dolga legyen a tanárnak, ahogy egy BL-focimeccset közvetítő óriáskivetítővel vagy egy sztriptíztáncosnővel sem kellene versenyeznie a figyelemért, lévén azoknak sincs semmi keresnivalójuk a tanórán.

Mert nem a mobilhasználat adminisztrálgatása a teher, akik ettől féltik a tanárokat, azok szintén fals húrokat pengetnek. Hanem ez: a dopaminadagolással való egyenlőtlen versenyben való helytállás többletterhe. Ami már egy évtizede legalább a tanerő vállát nyomja.

Azét, akit a korlátozások örök kritikusai a remek fenti tanácsokon kívül körülbelül semmivel sem igyekeztek eddig mentesíteni.

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Francesca Rivafinoli

Mandiner

Idézőjel

A sztárpedagógus felvetése könnyedén bekerülne egy „Tíz mondat, amellyel csökkentheted a tanári szakma presztízsét” című összeállításba.

 

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. szeptember 09. 18:40 Szerkesztve
Nagy elánnal indult és most a tessék lássék lépéseken szép lassan elhal. Ami persze nagy hiba, mert így max annyi van, hogy kijátszák. Ahol meg nem ott azt hozza, hogy a tanárra figyelhet a gyerekek egy része, a másik fele meg ki az ablakon, vagy szórakozik a padtársával. Valaki itt azt kéri számon miért nem tudnak többet a mobilleadás után a gyerekek? Hát csak azért mert a tanár, ha van egyáltalán nem tanít mást, máshogy, meg többet meg másként mint eddig. Egy XV. kerületi ált. iskolának két igazgatója egy iogazgató helyettese van és rajtuk kívül kb 3 állandó óraadó szakanára. Hovatovább a védőnővel akarják a biológiát, a pszichológussal merg a fizkát taníttatni részben vagy egészben a munkája helyett., vagy rovására. S z é g y e n.
Lajoss
2024. szeptember 06. 16:40
Zoli,az igazi emberkísérletet a potrohos tolvaj műveli Kádár népével…😥
Patika
2024. szeptember 05. 14:28
hogyan kellene a tanárnak versenyeznie a TikTok rövidvideóival --- fel kellene venniew egy csicsás aranyozott flitterláncos minél tarkább cigánysuoknyát, azután kellene keresniue egy vakuljakl meg úgy szeretlek szövegű pattogós nyávogást majd szelfimódba állítva a mobilját, tátogva kellene mondania a szöveget végül a feltöltés és életfogytig tartó likenézegetés.
Vasalo
2024. szeptember 05. 10:32
Sajnos a jelenlegi rohano világban aligha lehet ilyen változäsokat másképp elintézni, és még csak örülhetünk, hogy nem a fütésröl vagy az e-autok támogatásának a megszünéséröl van szo, mint a minta Fritzeknél, ahol a lakosság erre ird és mond egy egész hétvégét kapott. Nos a hazai aljasság csupán az, oigy vannak körök akik még ebböl is politikát csinálnak és el sem tudják képzelni, hogy szüleik idejében nemhogy mobil telefon nem volt, de még telefon is csak egy az igazgato szobájában. A szülök mégis orvosok, mérnökök jogászok meg buta iskolaigazgatok lettek stb ( akinek nem inge ne vegye magára). Régen egy ilyen szabályhoz untig elég volt a tanár vagy az iskolaigazgato döntése, elég volt pár mondatos indoklás.. S mi pl nem rohantunk az utcára tüntetni, amikor az egyetemi vizsgákrol kitiltották az amugy is csempészett zsebszámologépeket, mert nem minden diák mert csempészni, de különben a tanár is boldog volt, ha nem logarlécen kellett kiszámolnia valamit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!