Tiszta vizet a pohárba: a magyarok 84 százaléka egyet ért az iskolai mobiltelefon-korlátozással

2024. szeptember 02. 07:19

Nem, a Madách igazgatója nem a nép nevében cselekedett, hanem egy politikai kisebbség nevében. Mutatjuk a kutatást!

2024. szeptember 02. 07:19

Nyitókép: Képernyőkép

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a várakozásokkal szemben a magyarok a kormány számos közoktatási intézkedésével egyetértenek, ez derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb felméréséből. A kutatás szerint az iskolai mobiltelefon-korlátozással 84 százalékuk, a jövő évi pedagógus-béremeléssel 71 százalékuk, az iskolaőrprogrammal pedig 52 százalékuk egyetért. 

A legnagyobb támogatottságnak a tanévkezdést megkönnyítő ingyenes tankönyv (92 százalék) és az ingyenes menzai étkeztetés lehetősége (92 százalék) örvend 

 – írják.

Emlékeztetnek: közéleti vitával indult az új tanév, miután a budapesti Madách Imre Gimnázium igazgatója nem kívánta betartatni azt a rendeletet, miszerint szeptembertől korlátozottan, kizárólag oktatási céllal lehet csak használni mobiltelefonokat az iskolákban. Míg egyesek kritikus állásponton vannak az intézkedést illetően, 

a magyar választók több mint négyötöde (84 százalék) egyetért a döntéssel 

és jelentős kisebbségben (15 százalék) vannak azok, akik nem értenek egyet vele.

Az iskolakezdés alkalmából a Nézőpont Intézet megmérte a legfontosabb kormányzati intézkedések társadalmi megítélését. Hangsúlyozzák: köznevelésben és a szakképzésben tanulók ingyenesen jutnak hozzá például az állami tankönyvekhez, amelyek idén közel 1,2 millió diákhoz jutottak el iskolakezdés előtt. A kutatók úgy fogalmaztak: a támogatást illetően össztársadalmi egyetértés van, a magyaroknak ugyanis 92 százaléka támogatja ezt a családtámogatási intézkedést. Ezzel azonos mértékű, elsöprő népszerűségnek (92 százalék) örvend az ingyenesen biztosított gyermekétkeztetés, amelyet többek között a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő tanulók vehetnek igénybe.

A kormány bejelentette, írja a portál, hogy folytatja béremelési programját is, és jövőre bruttó 820 ezer forintra emelik a tanárok átlagfizetését. 

A magyarok 71 százaléka van jó véleménnyel a tanárok fizetésemeléséről

 a bejelentést követően, s mindössze 25 százalék vélekedik inkább erről negatívan. A nevelési-oktatási intézmények rendjének fenntartására 2020 szeptemberében vezették be az iskolaőrprogramot. A magyarok többsége (52 százalék) ezt az intézkedést is támogatja szemben a rossz véleményen levők kisebbségével (30 százalék) – áll a Nézőpont Intézet felmérésében.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 166 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
apatikus
2024. szeptember 02. 13:26
Azzal, hogy az iskolai mobilhasználatot korlátozni kell, nem lehet egyet nem érteni. De! Az ördög a részletekben lakik. Ha le kell adni az iskolában a mobilt, hol tárolják és ki vállalja az anyagi felelősséget? És ha leadták a telefont, hogy jut vissza a tanulókhoz, ha az oktatáshoz kell? Ha az órán szükség van okoseszközre (ennek elég sok célja lehet), akkor a tanárnak miért kell erről jelentést írnia a Krétában minden egyes alkalommal? Nem lehetne kicsit több bizalommal lenni a pedagógusok felé?
2024. szeptember 02. 11:54 Szerkesztve
5m007h 0p3ra70r és RasPutin! Megtennétek, hogy nem flúdoljátok széjjel a kibaszott kommentmezőt? Mi a faszért nem egymásnak üzengettek a saját kommentjeitekben????? Melyikőtök kap ezért pénzt?
5m007h 0p3ra70r
2024. szeptember 02. 11:03
» RasPutin 2024. szeptember 02. 10:32 5m007h 0p3ra70r 2024. szeptember 02. 10:13 Akkor le kéne szállni a tanárokról. Ahogy a feleségem mondja a szülőket kell megnevelni majd utána jöhetnek az iskolába járó gyerekeik.« Tökéletesen egyetértek. A nagyobbik kislányom osztályfőnöke végighallgatott egy előadást a témáról, megdöbbent. Szülői értekezleten beszámolt erről a szülőknek, felajánlotta, hogy az iskolával megszervezteti az eprogramot, helybe jönnek az előadók. Szülők: - az én szabadidőmbe nekem ne szervezzen semmit! - még fizessek is érte? Velünk együtt 3 szülő jelentkezett volna, mi vittük volna a nagyobb gyerekeket is. A szülők jelentős része ma LE-SZAR-JA a saját gyerekét. 0-3-ig képernyőt ad neki ha a gyerek jelez hogy igénye van (sír) 3-6-ig képernyőt ad neki, mert zavar a sok kérdéssel, meg játszani akar vele 6-16-ig képernyőt ad neki, mert már 6 éve foglalkozik vele és egy kis szabadidő neki is jár.
5m007h 0p3ra70r
2024. szeptember 02. 10:55
» RasPutin 2024. szeptember 02. 10:33 5m007h 0p3ra70r Mi különbség van egy 19 éves egyetemista és egy 19 éves (év vesztes) középiskolás között?« A hova tűnt a statisztikából 1 irreleváns százaléktól eljutottunk, az “egyetemen miért nem”-ig. Az intézményi struktúra és az oktatás módszertana, amiben a személy részt vesz jelentős különbség. De ezt te is tudod. Az erőtlen hergelésed teljesen értelmetlen. Nem jöhetsz ki belőle jól. Világos, hogy mindenáron köpködni akarod a kormányt, de ezt ésszel is csinálhatnád, valódi problémák mentén. Pl. hogy a rendelet önmagában csak egy keret, de hol és hogyan lép be az innováció és a fejlődés ebbe, mert óriási potenciál van itt és a kormány úgy tűnik itt lezárta a témát sajnos!? Mikor lesz minden gyereknek iskolai email címe, amire több mint 10 éve várunk, mikor kezdik el alkalmazni az MS SharePointot es a Teamset ami itt van nekik ingyen a pl. kibaszott Facebook helyett? Mikor kezdik végre használni a kezükbe adott értékes erőforrásokat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!