Elkaszálná a pedagógus szakszervezet a mobilok kitiltását

2024. augusztus 31. 16:15

Komoly alkotmányos aggályokat véltek felfedezni a jogszabályban.

2024. augusztus 31. 16:15
null

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Levelet írt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak és Pintér Sándor belügyminiszternek, melyben a mobiltelefon használatának korlátozásáról szóló rendelet azonnali visszavonását követelik. Ezenkívül állásfoglalást kértek arról, hogy a nagyértékű mobileszközök megőrzését illetően kit terhel anyagi felelősség. 

A szakszervezet szerint a rendelet, amely előírja, hogy a tanulók mobiltelefonjait minden reggel be kell gyűjteni, és csak a tanítás végén adhatják vissza őket, 

komoly alkotmányos aggályokat vet fel. 

A rendelet kapcsán 7 pontban fogalmazták meg követeléseiket

A tulajdonhoz való jog megsértését vélték felfedezni a diákok személyes tulajdonának, jelen esetben a mobiltelefonoknak kötelező begyűjtésében. A pedagógusok felelősségvállalásának kérdése is komoly aggályokat szül a szakszervezet szerint, mert „a jogszabály a pedagógusokra
hárítja a begyűjtött telefonokért való felelősséget, amely jelentős anyagi és jogi kockázatot jelent számukra”. Az oktatási autonómia és a pedagógiai szabadság korlátozása is megvalósulhat, hiszen „a rendelet egyenesen sértheti az iskolák és a pedagógusok szakmai autonómiáját, mivel egyes intézmények már régóta működő házirendekkel rendelkeznek, amelyek megfelelően szabályozzák a mobiltelefonok iskolai használatát anélkül, hogy azokat begyűjtenék”. 

A PDSZ különösen aggasztónak nevezte azt is, hogy a rendelet végrehajtásával kapcsolatban 

olyan „politikai nyomásgyakorlásról” érkeztek hírek, amely „sérti az iskolák politikai semlegességét és az oktatási intézmények autonómiáját”.

Ezeken felül a szakszervezet hangot adott annak is, hogy a diákok nagy része jogilag cselekvőképtelen, kiskorú személy. „Tulajdonukat a szülők, gondviselők kizárásával korlátozzuk – a megkérdezésük nélkül” – tették hozzá. A szakszervezet sérelmezi, hogy a rendeletnek nincs végrehajtási/rendelkező része és szerintük indokolatlan a mobiltelefonok használatának szabályozása kormányrendelettel, mikor
annak megvan a helye egy EMMI rendeletben. 

 

Összesen 260 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2024. szeptember 02. 11:14
Ezek nagy része dêkás csicska, akik valójában nem a gyerekek êrdekêt nézik.
Hopszjuliska
2024. szeptember 01. 13:04
Miért nem csodálkozom? Szakszervezet - a rendelet előtt volt több nap az észrevételek, vélemények közlésére! Nem a kiadást követően kellene órbékolni! Ne mondják nekem, hogy az előzetes egyeztetés során nem vették észre a most feltárt alkotmányos aggályaikat! Rohadt egy banda, csak azt várom a tagok mikor világosodnak meg, hogy ellenük dolgozik a szakszervezet!
atti64
2024. szeptember 01. 12:30
SZAKSZERVEZET ?????????????IDIOTÁK CSAK A PÉZT TUDJÁTOK BESZEDNI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!SOHA NEM VOLTAM ÉS NEM IS LESZEK SZAKSZERVEZETI TAG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!DUGJÁTOK FEL MAGATOKAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obsitos Technikus
2024. szeptember 01. 09:30
Aztán mivel kaszálná? Van neki kaszája hozzá?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!