Európa feladta az önvédelmét, nehéz lesz ismét fegyverkeznie – mondja a szakértő

2023. április 06. 05:15

Somkuti Bálint szerint a teljes védelmi ipari spektrumot fel kell fejleszteni ahhoz, hogy visszaálljanak az elvesztegetett katonai képességek.

2023. április 06. 05:15
null

Több nyugati ország tudatos hadseregleépítési programot hajtott végre az elmúlt évtizedekben, emiatt most nincs lehetőségük, hogy gyorsan, hatékonyan reagáljanak a háború jelentette kihívásokra.

Somkuti Bálint, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Geopolitikai Műhelyének kutatója ennek kapcsán azt mondta a KarcFM-nek: példátlan, hogy az Európai Unió (EU) egyes tagállamai a katonai kapacitásuk jelentős részét adták át úgy az orosz agresszió ellen védekező Ukrajnának, hogy bizonyos fegyverekből, fegyvernemekből nem maradt önvédelemre használható eszközük.

Ami a felzárkózást illeti

„Ezek a kapacitások egyáltalán nem pótolhatóak egyik pillanatról a másikra – jelentette ki a biztonságpolitikai szakértő. – Nem arról van szó, hogy van egy üzem, amely ma WC-papírt gyárt, holnap pedig rajzpapírt. Hanem nagyon komoly beruházások, munkaerő-kiképzések, fejlesztések szükségesek. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok is megduplázta, triplázta saját lőszergyártását, de mindezt 2026-ra, mert bizony a lőszergyártás felpörgetésének is van egy átfutási ideje.”

Harcias kijelentések csupán

Később, utalva a Kijevnek nyújtott katonai segítségekre, így a beígért lőszerszállítmányokra, úgy fogalmazott: „Megdöbbentő, hogy a szakemberekből álló vezetők nem mérték fel annak az esélyét, nem készültek fel arra, hogy mi történik, ha a legrosszabb forgatókönyvvel van dolgunk: az évekig elhúzódó háború rémével.”

Ugyan nagyon harcias kijelentések hangzanak el nap mint nap a nyugati vezetők részéről, hogy miként támogatták és meddig fogják még támogatni Ukrajnát, de Somkuti szerint a kulcskérdés most már inkább az, hogy mit tesznek azok az államok a saját védelmük, illetve a közösség védelme érdekében, amelyek szinte mindenüket átadták a kijevi rezsimnek.

„Dánia a teljes önjáró lövegkészletét átadta Ukrajnának (CAESAR elnevezésű eszközöket – a szerk.), a francia gyártó (NEXTER) pedig nincs arra felkészülve, hogy többet gyártson évente 20-30 darabnál” – mutatott rá.

Mi lenne a megoldás?

Az MCC kutatója kifejtette: gyakorlatilag a teljes védelmi ipari spektrumot fel kell fejleszteni, „amely nem csak pénz, de idő és energia is”. Illetve figyelembe véve az európai munkaerőhiányt, nagyon komoly kérdést vet fel, hogy honnan lesznek azok a munkások, akik elkészítik a harcieszközöket.

Mindeközben itthon

Magyarország lojális szövetségesként már egy évvel a határidő előtt, idén teljesíteni fogja a NATO azon célkitűzését, amelynek értelmében a védelmi költségeknek el kell érniük a bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Brüsszelben. Hozzátette, azt a célt pedig hazánk már 2019 óta teljesíti, hogy a védelmi költségvetésének legalább 20 százalékát fordítsa fejlesztésekre, tavaly például a kiadások 48 százaléka ment kapacitásnövelésre. Mindez nagymértékben a hatalmas léptékű hazai védelmi ipari beruházásoknak köszönhető, amelyek Magyarország fizikai biztonságának szempontjából hosszú távú garanciát jelentenek, jegyezte meg.

Magyarország lojális szövetségesként már egy évvel a határidő előtt, idén teljesíteni fogja a NATO azon célkitűzését, amelynek értelmében a védelmi költségeknek el kell érniük a bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát – . Hozzátette, azt a célt pedig hazánk már 2019 óta teljesíti, hogy a védelmi költségvetésének legalább 20 százalékát fordítsa fejlesztésekre, tavaly például a kiadások 48 százaléka ment kapacitásnövelésre. Mindez nagymértékben a hatalmas léptékű hazai védelmi ipari beruházásoknak köszönhető, amelyek Magyarország fizikai biztonságának szempontjából hosszú távú garanciát jelentenek, jegyezte meg.

Nyitókép: Von der Leyen még német védelmi miniszterként (Forrás: UWE ANSPACH / DPA / Picture-Alliance)

***

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. április 07. 12:22
Ezért volt jó régen a dohányipar. Egy cigarettagyárat könnyű volt lőszergyárrá átalakítani. Amúgy Európa országainak szabadságát és függetlenségét elsősorban az Amerikai Egyesült Államok fenyegeti. Az EU lényegében Amerika európai érdekérvényesítő szerve. Amerikának így könnyebb annyi sok országot uralnia. Németország, Olaszország, Japán 1945. óta Amerika által megszállt országok. Lázadás nem várható. Most csak azért akarják a hadsereget fejleszteni, mert Amerikának több segéderő kell a NATO-ban. Ha nagyobb háború lesz Oroszországgal, akkor abba több európai fog kelleni.
ja6ni
2023. április 07. 09:34
Az egész cirkusz mögött a háttérhatalom által irányított amerikai fegyverlobbi áll!!!
zolizolizoltan
2023. április 06. 14:30
Fene nagy "szakértő" ez a Somkuti. A NATO országai a fegyvereik modernizálását hajtották végre, amikor átadták a II világháborús fegyvereiket Ukrajnának.
ericco
2023. április 06. 11:19
Komoly "ujsagiro" az, aki azt sem tudja, hogy Europanak vagy az EU-nak nincsenek hadiiparral kapcsolatos dontesei, kompetenciai. Az EU egyes kormanyai, koztuk a magyarral is, hoztak meg ezt a dontest, pont azert, mert azt hittek, foleg a nemetek, hogy a gazdasagi kapcsolatokkal, es az ebbol szarmazo sok penzzel kordaban lehet tartani az orosz birodalmi torekveseket. Tevedtek, es ennek arat fizetjuk, viszont meg nem keso. Minden csak akarat es persze penz kerdese. Es a cikkben maga a szakerto is ezt mondja, a mandineres propagandista dontott ugy, hogy durvan csusztat a cimben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!