Bejelentés: idén is brutális harceszközökkel gyarapszik Magyarország (VIDEÓ)

2023. február 14. 06:00

Jön a legújabb, legmodernebb Leopard harckocsi Magyarországra, érkezik az első H225M típusú helikopter Szolnokra, de 2023-ban áll fel a légvédelmi rakétaműveleti központ, illetve legördülhet a zalaegerszegi futószalagról az első magyar Lynx is – tudta meg a Mandiner a szaktárcától.

2023. február 14. 06:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Amellett, hogy 2024-re a magyar kabinet határozatban kötelezte el magát a védelmi kiadások bruttó hazai termék (GDP) kétszázalékos részarányára történő emelésére (és e szinten tartására), prioritásként kezeli a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program (HHP; korábban: Zrínyi 2026) végrehajtását is. Tehát azt,

hogy Magyarország védelméhez minden eszközt megadjon.

Ahogy azt az előző írásunkban jeleztük, e program célja – már a kezdetektől – egy korszerű, a kor kihívásainak megfelelni képes, Magyarország és szövetségeseinek biztonságát tovább erősítő honvédség fejlesztése volt; a Magyar Honvédség (MH) hosszú idő után érdemi, alkalmazható és bevethető képességeket nyerhet vissza, szerez majd meg. (Sőt, mint azt lent látható, újjászületik a magyar védelmi ipar is.

Ennek lehetőségeiről egyébként Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, hadtörténész írt is korábban a Mandineren.) Ugyanakkor, mint az a Honvédelmi Minisztérium (HM) portálunknak küldött válaszából kiderült,

vizsgálják az orosz-ukrán háború tapasztalatait, az ott használt eszközöket, eljárásokat;

melyeket be kívánnak építeni a haderőfejlesztés folyamatába. „Egy haderő transzformációja olyan tevékenység, ami sosem érhet véget, folyamatosan adaptálódnunk kell a változó környezethez, sőt élen járni a jövőre történő felkészülésben.”

Mi várható 2023-ban (és azután)?

A HHP fejlesztési területei a teljes honvédséget lefedi – így a szárazföldi haderő, a légierő, a vezetés-irányítási képesség, a logisztikai és támogató, valamint az önkéntes tartalékos képesség fejlesztését.

A szaktárcától megtudtuk, hogy idén érkezik az első Leopard 2A7HU harckocsi (a teljes flotta leszállításáig – ez negyvennégy darabot jelent – a kiképzési célra bérelt Leopard 2A4HU eszközöket rendszeresítették, ám a későbbiekben is számolnak velük); hogy 2023-ban is érkeznek a honvédség önjáró tüzéreszközei (a PzH 2000-k beszerzése történelmi lépés, mert közel húsz év után ismét lesz önjáró tüzérsége a honvédségnek); hogy már használják a Carl-Gustaf M4 típusú, vállról indítható páncéltörő eszközöket; a tárca szerint beszerzésükkor meghatározó követelmény volt egy modern, hordozható, vállról indítható, többcélú fegyverrendszer rendszeresítése.

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár Leopard 2A4HU vezetési gyakorlatot tart december 5-8. között a szomódi „B” gyakorlótéren (Fotó: Facebook)
Az MH 25. Klapka György Lövészdandár Leopard 2A4HU vezetési gyakorlatot tart december 5-8. között a szomódi „B” gyakorlótéren (Fotó: Facebook)

A NATO részére felajánlott szárazföldi erő fegyverrendszerét alkotó páncélozott gyalogsági harcjárművek beszerzése úgyszintén megkezdődött.

A Lynx KF-41 típusú jármű első példánya tavaly megérkezett, 2023-ban viszont már a Magyarországon gyártott első darabok is legördülnek a futószalagról. Idén újabb, a honvédség török partnere által gyártott „Multi-purpose” konfigurációjú harcjárművek – Gidrán 4x4 – érkeznek az alakulatokhoz, tájékoztatott a minisztérium.

Légierő

A légierő kapcsán fontosabb fejlesztések között szerepel

– tudtuk meg a tárcától. A merevszárnyú képességfejlesztés másik nagy halmazát adja a hazai pilótaképzés érdekében beszerzett légcsavaros kiképző repülőgépek (Zlin Z-242L és Zlin Z-143LSi); illetve a jövőben érkező, 12 darab L-39NG típusú kiképző és könnyű harci repülőgép beszerzése, amely a HM állítása szerint „nagyban hozzájárul majd a kiképzési követelmények teljesítéséhez és a repült óraszámok növeléséhez”.

Prioritás úgyszintén a szállítórepülő képesség helyreállítása. Az A319-esek és a Falconok mellett elkezdődött a brazil Embraer repülőgépgyár fejlesztés alatt álló kéthajtóműves katonai szállító repülőgépének, a KC390 beszerzése, légi utántöltésre is alkalmas konfigurációban. A forgószárnyas képesség keretében 20 darab könnyű helikopter (Airbus H145M) már megérkezett.

2023-ban pedig érkeznek az Airbus H225M közepes helikopterek.

Mint azt a szaktárca írja, az újonnan beérkezett és érkező helikopterek a hadszínterek közötti és hadszíntéren belüli légiszállító képességeket növeli, amely biztosítja a szárazföldi erők telepítését, gyors átcsoportosítását, kivonását; emellett hozzájárulnak a helikoptervezetők kiképzéséhez, jártasságuk fenntartásához, támogatni tudják a különleges műveleteket; de felderítő, kutató-mentő, légi egészségügyi kiürítési, légi tűzoltási feladatokra is alkalmasak.

Légvédelem

Ami a légvédelmet illeti, idén mérföldkőhöz érkezik a honvédség.

A földi telepítésű légvédelmi rakéta képesség (NASAMS) beszerzése, valamint a légvédelmi rakétaműveleti központ felállítása is 2023-ban lesz.

A légtérellenőrző- és légvédelmi rendszer azonosítási képesség fejlesztése úgyszintén tervezett a HM állítása szerint. A vezetés-irányítási képesség korszerűsítése során új, nagy adatátviteli kapacitású harcászati rádiócsalád vásárlása van terítéken.

De azt is a minisztériumtól tudtuk meg, hogy a légtérellenőrző képesség fejlesztése során a legfőbb tervezett vásárlások érintik a nagy hatótávolságú telepíthető 3D, a közepes hatótávolságú mobil 3D, a tüzér-felderítő 3D, valamint a passzív radarokat. Ezek közül megkezdődött az aktív radarrendszerek beszerzése.

Nyitókép: Facebook / TopiDoc

 

Összesen 279 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2023. február 15. 09:16
Végre, végre, végre!!!!! Nagyon jó hírek. Szerény lehetőségeimhez mérten, ha kell anyagilad is támogatom!
I.E.D.
2023. február 14. 20:28
A Honvéd Légierő legfontosabb harceszköze, Viktor meccsre járó repülőgépe meg éppen megrongálódott Amerikában, mikor a földön ütközött egy tartálykocsival. Na, ez a brutális ! :)
Akitlosz
2023. február 14. 20:21
Légvédelmet hiába vesznek, mert úgysem merik alkalmazni azt. Mikor lőtt a magyar légvédelem élesben utoljára? Sem ukrán robotrepülőgépre, sem izraeli kémgépekre, sem légtérsértő újságíróra, sem más szabályszegőre nem mernek lőni, de még csak leszállásra sem merik kényszeríteni. Rádiózni elfelejtő utasszállítók kísérgetésére totálisan értelmetlen légvédelmet tartani. Háború esetén meg nagyon kevés lesz 14 Gripen. Magyarországnak optimálisan 30 kellene, egy vadászosztály. Az sem sok, de már nem is reménytelenül elégtelen.
Akitlosz
2023. február 14. 20:13
"Amellett, hogy 2024-re a magyar kabinet határozatban kötelezte el magát a védelmi kiadások bruttó hazai termék (GDP) kétszázalékos részarányára történő emelésére" 2024-re? Eddig úgy tudtam, hogy már idénre. A 2023-as költségvetéskor ezt mondták. Fél éve. S ez csak a legeslegminimálisabb szintű NATO elvárás, amit már 1999-ben el kellett volna érni. A legeslegminimálisabb szinten finanszírozott hadsereg pedig sohasem lesz brutális, sem az ország megvédésére képes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!