Nemzetközi kimutatás: ismét Magyarországé lett Közép-Európa egyik legütőképesebb hadereje

2023. február 11. 15:00

Magyarország visszatért: 2010-ben még a szerb, az osztrák, sőt a szlovák és a horvát fegyveres erők mögött kullogott a Magyar Honvédség. Ma már ez nincs így.

2023. február 11. 15:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor
Európa 20. legütőképesebb hadserege immár Magyarországé

– derül ki a nemzetközi fórumokon is sokat hivatkozott Global Firepower (GFP) 2023-as indexéből. Hazánk előtt Finnország található; de a közép-európai régióból csupán Románia (16.), illetve Csehország (17.) előzi Magyarországot. Globálisan nézve ugyancsak pozitív tendencia látható, már ami a magyar haderőt és annak koncepciózus fejlesztését illeti: 2017-ben a világ vizsgált százharminc országból Magyarországot a 63. helyre rangsorolták; tavaly az 56.; idén az 54. pozícióba helyezte a GFP indexe. Hazánk mögött sorakozik fel ma már többek között Szerbia, Szlovákia, Horvátország Ausztria, Szlovénia és Bulgária is.

 

Forrás: Instagram
Forrás: Instagram

 

Ajánljuk seregszemléinket, melyeket Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, hadtörténész jegyez.

Cikksorozatunkban ezidáig Lengyelország, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Románia, Szlovákia, Szerbia, Finnország, Ausztria, Törökország, Izrael, Svájc, Svédország, s az USA haderejéről írtunk.

biztonságpolitikai szakértő, hadtörténész jegyez. ezidáig Lengyelország, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Románia, Szlovákia, Szerbia, Finnország, Ausztria, Törökország, Izrael, Svájc, Svédország, s az USA haderejéről írtunk.

Mi az a GFP index?

Mit vizsgál a GFP indexe? Sorra veszi az adott ország népességét, természeti adottságát, erőforrásait, földrajzi helyzetét és költségvetését; valamint számításba veszi az államok hivatásos (plusz tartalékos) katonai humánerőforrásait, szárazföldi, légi és vízi eszközállományait. Ezekből képeznek egy mutatót, ahol a nulla az elméletileg lehetséges legjobb értéket jelenti.

Érzékeltetésként: Magyarország indexe 2022-ben 0,8633; idén 0,8643 volt. Az abszolút első helyezett Egyesült Államok ezzel szemben 0,0712-es; az utolsó, száznegyvenötödik Bhután pedig 6,2017-es mutatóval bír a Global Firepower szakportál szerint.

Honnan hova?

A Mandiner.hu korábban bemutatta, hogyan alakultak a Magyar Honvédség (MH) számára a rendszerváltás utáni évek – katonai képességek leépülése, alulfinanszírozottsága –, különösen a 2002-2010 közötti időszak. Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Geopolitikai Műhelyének vezetője akkor úgy értékelt portálunknak: Magyarország hadserege, amely 2002-ben a hadi eszközök erejét számolva a Rand Corporation szerint a szomszédos országokkal összehasonítva a harmadik legerősebb haderő volt, az ukrántól jóval, a romántól viszont alig lemaradva;

de 2010-re Szerbia és Ausztria, mi több, a szlovák, horvát haderő mögé került,

egyedül a kétmilliós Szlovéniát előzte a szomszédos országok közül. A számok nyelvén ez azt jelentette, hogy majd 20 ezer fővel csökkent a honvédség létszáma; hogy 50 ezer haditechnikai eszközt adtak el; hogy kivontak ötszáz lánctalpas harcjárművet; és hogy elajándékoztak hetvenhét darab T-72-es harckocsit.

Kijelenthető: 2010-re a honvédség csak korlátozottan tudott eleget tenni a nemzeti – Magyarország függetlenségének, területi épségének és határainak katonai védelme – és a NATO-kötelezettségeknek.

Utóbbit a védelmi szövetség alapokmányának 3. cikkelye tartalmazza: minden szövetséges kötelezettséget vállal, hogy egyénileg és együttesen, folyamatos és hathatós önsegély és kölcsönös segítség útján fenntartja és fejleszti egyéni és kollektív védelmi képességét fegyveres támadással szemben. Változást a krími konfliktus, illetve az annak következményeként romló kontinentális stratégiai és biztonsági környezet hozott. A NATO erre reagálva a 2014 szeptemberi Wales-i állam- és kormányfői értekezleten lépett.

 

 

Mik is a célok?

A résztvevők elfogadták többek között a védelmi költségvetések, főbb eszközbeszerzések és fejlesztések növelésére vonatkozó kötelezettségvállalást – ez az úgynevezett Defence Investment Pledge (DIP).

Ami a büdzsét illeti, a budapesti kabinet határozatban kötelezte el magát a védelmi kiadások GDP 2 százalékos részarányára történő emelésére: 2024-re. (Ezt a későbbiekben is fenn kívánja tartani.) Ami a konkrétumokat illeti (ezekről portálunk részben beszámolt már), több eszköz meg is érkezett a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program (HHP) keretében.

  • Így a kiképzési célra bérelt, tatai bázisra leszállított Leopard 2A4HU eszközök rendszeresítése megtörtént.
  • Ahogy a PzH 2000 önjáró tüzéreszközeiből is érkeztek példányok Magyarországra.
  • A következő generációs gyalogsági harcjárművek – Lynx KF-41első példánya ugyancsak Magyarországon van már.
  • Hadrendbe kerültek a honvédség merevszárnyú, légcsavaros kiképző repülőgépjei – Zlin Z-242L, Zlin Z-143LSi –, valamint a korábban beszerzett Airbus A319 csapatszállító-, Falcon 7X futárgépek.
  • A forgószárnyas képesség erősítése érdekében megérkezett a szolnoki bázisra mind a 20 darab, Airbus H145M típusú könnyű helikopter.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) lapunknak küldött tájékoztatása szerint cél, hogy egy korszerű, a kor kihívásainak megfelelni képes, Magyarországnak és szövetségeseinek biztonságát tovább erősítő honvédség jöjjön létre. Sőt, a honvédség hosszú idő után érdemi, alkalmazható és bevethető képességeket nyerhet vissza, illetve szerez majd meg.

A szaktárca hangsúlyozza, a beszerzések elsöprő többsége európai védelmi (ezáltal hazai) ipari bázison valósul meg, európai gyártóktól szerezve be a szükséges új eszközöket, így Magyarország hozzájárul az európai védelmi ipar fejlesztéséhez is.

A fentebb bemutatott lista csak egy részét adja vissza annak a koncepciózus fejlesztéspolitikának, melynek (részleges eredménye egyébként már a GFP indexein is látszódik.

De, hogy mi várható a jövőben, következő írásunkban térünk vissza.

De, hogy mi várható a jövőben, következő írásunkban térünk vissza.

Nyitókép: az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj katonái szakaszszintű kiképzésen vettek részt a Dóc-Sándorfalva lő- és gyakorlótéren. (Fotó: Búz Csaba főhadnagy, Szemenyei Ákos szakaszvezető)

 

 

Összesen 245 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vajra
2023. február 14. 20:58
Kétlem, hogy bármelyik EU tag erősebb haderővel rendelkezne,mint a törökök..akik 5.-ként vannak megjelölve.
airmax
2023. február 14. 11:17
Akik 2010 óta "stadionoznak" odáig már nem jutottak el, hogy egy hadseregbe katona is kell, és a stadionokban nem mindenkiből lesz ugyan élsportoló, de egészséges sportos ember,. akiből jó katona lehet az legalább olyan fontos eredmény, mint mondjuk a fejlődő élsport... (több százezer igazolt korosztályos sportolóval gyarapodtunk azóta...) Nyilván egyes politikai közösségnek fontosabb lölőzni, mint gondolkodni... Nyilván ez utóbbinak is vannak feltételei, ahogy a sportolásnak is...
Netbakter
2023. február 13. 22:23
Érdekes, a múlt héten még a V4-ben is csak Szlovákia volt Mo után.
Sztolyarcsuk ukraine sniper
2023. február 12. 18:54
Az angolok és a lengyelek előkelő helye nagy meglepetés. A britek világviszonylatban is az ötödikek (Európában a másodikok), Lengyelország pedig világviszonylatban a 20.legerősebb hadsereget birtokolja (Európában pedig hetedikek). Szerintem mindkettő túlzás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!