New York Times: Túl sok lőszert használnak el az ukránok Bahmutnál, Amerika egy „utolsó utáni próbálkozásra” készül

2023. március 17. 10:17

Ha minden így folytatódik, Ukrajnának nem marad lőszere ahhoz, hogy ellentámadásba lendüljön tavasszal – írja az amerikai lap.

2023. március 17. 10:17
null

A New York Times cikkében azt írja: az ukrán hadsereg naponta több ezer tüzérségi lövedéket használ el Bahmut megtartásáért, ami fenntarthatatlan, és ellehetetleníti egy esetleges tavaszi ellentámadás lehetőségét. A lap amerikai tisztviselőkre hivatkozva azt írja: a Pentagon figyelmeztette Kijevet, hogy ne pocsékolja a lőszert.

Mivel az ukrán ellentámadáson nagyon sok múlik, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia több ezer „NATO- és szovjet típusú tüzérségi lövedéket és rakétát” készül szállítani, hogy ezzel is segítséget nyújtson egy közelgő ukrán offenzíva számára.

Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő azonban ezt egy

ahhoz, hogy lépést tartsanak az ukránok tempójával, a készleteik kpedig ritikusan alacsonyak. A nyugati gyártók próbálják ugyan fokozni a termelést, de sok hónapba telik, amíg az új szállítmányok elkezdik kielégíteni a keresletet.

Ez egyre veszélyesebb helyzetbe hozza Kijevet a lap szerint: csapatainak idén valószínűleg egyetlen érdemi lehetőségük lesz arra, hogy ellentámadásba lendüljenek, visszaszorítsák az orosz erőket és visszaszerezzék a 2022-ben megkezdett invázió után elfoglalt területeket. És ezt valószínűleg úgy kell majd megtenniük, hogy közben tartós lőszerhiánnyal küzdenek.

Nyitókép: Aris Messinis / AFP

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
irondome
2023. március 17. 16:26
Na de kérem nem azt közölte nemrég a Brit Hírgyártás, hogy az oroszoknak van fogytán a lőszerük, mégpedig olyannyira, hogy gyalogsági ásókkal igyekeznek pótolni?! Akkor meg miért ez a lárma?
stug
2023. március 17. 14:23
Újabb T-90M: https://m.youtube.com/watch?v=yIMzCgo3lp8
vicomt
2023. március 17. 14:20
Amerika, a dicső ámerika, mehet a picsába. Soha nem fog győzni. Nem ők a világ urai. A rokefeller-rocsild és a többi nagy cégek, uralkodni akarnak mindenek felett, mint Szauron. És mi a vége? Halál. Ezt jegyezzék meg. A halál elöl nem menekülnek.
stug
2023. március 17. 14:19
T-72B3-as Bahmutnál: https://m.youtube.com/watch?v=aPmR4m4Scv8
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!