Elképesztően sok lőszert és felszerelést küldött az USA Ukrajnába egy év alatt

2023. február 24. 08:42

A Fehér Ház közleményéből kiderül: több mint 30 milliárd dollárnyi segítséget küldött eddig az Egyesült Államok a háborús övezetbe.

2023. február 24. 08:42
null

Hatalmas mennyiségű lőszert és felszerelést küldött az Egyesült Államok Ukrajnába egy év alatt, a tetemes amerikai segítség nélkül egészen máshogy is alakulhatott volna a háború.

Több ezer rakétavetőt és több millió darab lőszert juttatott el az USA Ukrajnába egyetlen év leforgása alatt

– derült ki a Fehér Ház közleményéből.

Ahogyan a Mandiner is megírta, egy éve folynak a harcok Ukrajnában, ennek apropóján készült egy gyűjtés, ami az amerikai segítség mértékét tekintve elképesztő számokról tanúskodik. A Fehér Ház közlése szerint a háború elején az amerikaiak nyolcezer Javelin és 1700 Stinger rakétavetővel segítették az ukránokat, akik így vissza tudták verni a Kijevet támadó orosz erőket. 

A 160 tarack és 38 légvédelmi ágyú a donbaszi régió védelmében bizonyult kiemelt jelentőségűnek, és további a 109 Bradley harcijármű és tankok segítik majd az ukránokat az orosz féllel szembeni további küzdelmében. 

Az amerikaiak több mint egymillió darab tüzérségi lőszert adtak át az ukránoknak. 

Ezen felül százezer tank-ellenes 125 milliméteres lövedéket és több mint százezer darab ennél kisebb átmérőjű muníciót juttattak el az ukrajnai frontokra. Az európai partnerekkel közösen 50 milliárd dollárt fordítottak biztonsági támogatásra, közel 700 tankot, több ezer páncélozott járművet és nagyjából ezer légvédelmi löveget, ezekhez pedig több mint kétmillió darab lövedéket adtak át az ukránok számára” – részletezi a portál.

Mindezeken kívül pedig az USA több mint kétezer szankciós lépést vetett ki az orosz félre, alaposan próbára téve az ország  gazdasági erejét.

Összesítve tehát: több mint 30 milliárd dollárnyi segítséget nyújtott eddig az Egyesült Államok Ukrajna számára. 

A listán szerepel még 75 ezer golyóálló mellény és sisak, több mint 13 ezer gránátvető, valamint önvezető drónok, szállítmányozó járművek és aknakereső berendezések is. 

***

 

Nyitókép: OLIVIER DOULIERY / AFP

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FreeEurope
2023. február 24. 11:41
Úgy látom itt nagy ellenséges troll nyomulás volt.
istvanpeter
2023. február 24. 10:15
Ugyebár a fegyvergyárak teljes gőzzel működnek és most itt a nagy alkalom, hogy felszámolják a többnyire selejtezésre váró készleteiket, s bezsebeljék a hatalmas profitokat.
Bitrex®
2023. február 24. 10:12
Látom, megérkezett a kivezényelt moslékos diszlájkoló brigád.
Namond
2023. február 24. 09:55
Nagy biznisz, a raktári készletkisöprés, majd feltöltés, még nagyobb lesz az újjáépítés. Bár azt nem igazán értem, 30-40 milliárd dollár elégetését, hogy bírhatja ki árfolyama ilyen rossz befektetés mellett? Megér ennyit, egyes jenkik korrupcióval szerzett ukrajnai vagyona? Vagy most már elkezdenek a jenkik tárgyalni az oroszokkal, hogy mentsék a menthetőt, még akkor is, ha az, az ukrán hadsereg teljes leszerelésébe kerül is? Mi lesz, ha az oroszok azt mondják, hogy ráérnek tárgyalni, újra beindul a dollárnyomtatás?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!