Hogy jól csússzon a sör: ezek voltak a fociszurkolók kedvenc ételei a németországi Eb-n!
2024. július 22. 15:11
Minden város előrukkolt specialitásokkal, amelyek népszerűnek bizonyultak a torna során.
2024. július 22. 15:11
8 p
1
2
125
Mentés
Fotó: Pixabay
Július közepén Spanyolország győzelmével véget ért az idei labdarúgó Európa-bajnokság, amely egy hónapon át hatalmas tömegeket mozgatott meg a kontinensen. A rendező városok között folyamatos volt a szurkolók áramlása, így az ellátásukról is gondoskodniuk kellett a német vendéglátóknak.
Természetesen sörből fogyott a legtöbb, de azért a városok készültek további ínyencségekkel is.
Nézzük, milyen specialitásokkal fogadta a szurkolókat Berlin, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Köln, Lipcse, München és Stuttgart – ezek voltak a torna legnépszerűbb német ételei!
A 2024-es labdarúgó Eb-n végig brillírozó spanyolok domináns játékkal legyőzték a Gareth Southgate vezette angol csapatot, amely zsinórban másodszor lett ezüstérmes.
A focirajongók a németországi zarándoklatuk során fenték a fogukat a helyi különlegességre, és mivel az ország gasztronómiája rendkívül sokszínű, valódi kulináris örökség, kedvükre válogathattak a finomságok között – írja az euronews.
Berlin – Currywurst A berlini kultúra megtestesítőjének tartott utcai étel párolt és sült sertéskolbászból áll, ketté vágva, curry ízű ketchuppal a tetején. Általában zsemlét vagy sült krumplit tálalnak mellé,
és a várakozásoknak megfelelően az Euro 2024 egyik legizgalmasabb kulináris slágerévé vált.
Kényelmes lehetőséget kínál az utcai árusítása is, nem kell hozzá feltétlenül beülni egy étterembe, és könnyen elfogyasztható akár séta közben is.
Pekingi gyermekkorról, családi örökségről, kínai és magyar gasztronómiáról, politikai kapcsolatokról, itthonról és otthonról beszélgettünk.
Dortmund – Pfefferpotthast A dortmundi csemege nehezen kiejthető, de annál könnyebben elfogyasztható. Ez a vesztfáliai pörkölt a régió erős ételstílusának szimbóluma. Marhahússal, hagymával készítik, és kenyér- vagy burgonyaoldalassal tálalják, bőséges paprikatartalmával feldobja a napot. Nyáron sem megerőltető elfogyasztani – bár Dortmundban nem jellemző a forróság, gyakori a nagy esőzés és a hőmérséklet általában nem lépi át a 23 fokot.
Düsseldorf – Senfrostbraten Düsseldorf specialitása a mustáros sült, amely egy különleges, mustárhéjjal készült farsteakből áll – ennek a receptnek köszönheti a település a „mustárváros” nevet is. Kiadós húsétel, amelyet a legjobb a helyi Atbier sörrel vagy a rézszínű Rajna-vidéki főzetek egyikével fogyasztani.
José Andrés az BBC-nek beszélt arról, hogyan kell az ételnek egyszerre oázisnak (gasztronómiai élmény) és jó erőforrásnak (tápanyagban gazdag) lennie.
Frankfurt – Grüne Soße (zöld szósz) Nyáron általában ragaszkodnak az emberek a könnyű ételekhez, ezért a szokásos Frankfurter Würstchen (frankfurti kolbász) helyett jó választás lehet a frissítő hatású Grüne Soße. Ez egy olyan népszerű étel, amely tejfölből és hét friss fűszernövényből áll – többek között sóskából és metélőhagymából. Gyakran burgonyával és főtt tojással tálalják.
Gelsenkirchen – Himmel und Erde A Himmel und Erde – szó szerint Ég és Föld – a németországi Ruhr-vidék egyik hagyományos étele. Almaszósszal (mennyország) és burgonyapürével (föld) készítik, bőséges sült hagymával és pudinggal tálalják.
Hamburg – Labskaus A legészakibb rendezőváros, Hamburg kikötőjének az Északi-tengerrel való összeköttetése miatt rendkívüli történelmi múltra tekint vissza. A Labskaus névre keresztelt étel évszázadokkal ezelőtt vált népszerűvé, elsősorban a hosszú tengeri utak során fogyasztották. A pácolt hering, tükörtojás, burgonya, cékla és kukorica gazdag kombinációja zamatos ételt biztosít, amely a XXI. században már az ínyenc konyhákban is hódít.
Köln – Rheinischer Sauerbraten Ennek a párolt sültnek az egyedi ízét a több napig tartó borban való pácolás adja. Kölnben eredetileg lóhúsból készítették, de ma már többnyire marhahús az alapja. A szósz édes íze, amelyre a hús kerül, cukorrépaszirupot, almaszószt vagy mézeskalácsot is tartalmaz.
Lipcse – Eierschecke Ne feledkezzünk meg a desszertekről sem! Lipcse jellegzetessége egy torta, melynek középső rétege túrós, a teteje pedig vaníliás puding. Tésztája lisztből, cukorból, tojásból és tejszínből készül. A régióban Szászországban és Türingiában is rendkívül népszerű ez a krémes, pudingos desszert.
München – Schweinshaxe (sertés csülök) Ha München, akkor Schweinshaxe! Ez az egyik legalapvetőbb bajor sült recept, amelyet úgy készítenek, hogy a comb húsos részét kombinálják a sertés térd alatti részével. Az Oktoberfesten kötelező csemege: ropogós, repedező bőrrel, lassan, tökéletesre főzve.
Stuttgart – Maultaschen Stuttgart kedvence egy különleges töltött tészta, amelyet füstölt hússal, spenóttal, hagymával, darált hússal töltenek, és fűszernövényekkel, fűszerekkel ízesítenek. A legenda szerint a szerzetesek találták fel, akik így akarták elrejteni a húst a nagyböjt idején, amikor tilos volt az állati fehérje fogyasztása. Sváb raviolinak is nevezik.
Oroszország a negyedik helyen áll a világ legnagyobb hústermelői között, amit az orosz Vzgljad portál egyenesen csodának minősít. Elemzésükben beszámolnak arról, miképp tudták forradalmasítani az ágazatot, hogyan jutottak el az amerikai csirkecomboktól való óriási függéstől oda, hogy teljesen önellátók legyenek baromfi- és sertéshúsból. Azt is elismerik, hogy a szarvasmarhák területén lenne még tennivaló.
Az extra nagy rántott húsairól és cordon bleu-iről országszerte híres PléhCsárda már több mint harmincöt éve várja a házias ízekre vágyókat a Kolozsvár utcai piacon.
És persze a Pfefferpothast a legkevésbé sem paprikás, csak ugye ha se németül, se angolul nem tudunk, és angol cikket találunk rá, akkor a borsból könnyen paprika lesz.
Amúgy babérlevél, szegfűszeg, némi bors, citromlé, kapribogyó, és mivel vesztfáliai, azaz nem német, ezért egész ehető cucc. Olyasmi mint az erdélyiek savanyú vetrecéje, ami egy tokány.
"kenyér- vagy burgonyaoldalassal"
Milyen lehet a kenyéroldalas? Hát a krumplioldalas? És miből nyerik? Kenyérsertés és krumplidisznó?
Már megint nem sikerült a guglifordítót se rendesen üzemeltetni?
A német kaja nem egy nagy durranás, de elég jó, mert az alapanyagokra odafigyelnek. Mondjuk én még nem ettem Münchenben olyan csülköt amit rendesen átsütöttek volna. Suttgartban egyszer sikerült.
Viszon a stadionokban nincs sör, van valami alkoholmentes lónyál, de sör az nincs.
Annyira szeretnék már egy ilyen munkát, hogy fingom nincs az egészről, de valaki átveszi!