Hogy jól csússzon a sör: ezek voltak a fociszurkolók kedvenc ételei a németországi Eb-n!

2024. július 22. 15:11

Minden város előrukkolt specialitásokkal, amelyek népszerűnek bizonyultak a torna során.

2024. július 22. 15:11
Szabó Péter

Fotó: Pixabay

Július közepén Spanyolország győzelmével véget ért az idei labdarúgó Európa-bajnokság, amely egy hónapon át hatalmas tömegeket mozgatott meg a kontinensen. A rendező városok között folyamatos volt a szurkolók áramlása, így az ellátásukról is gondoskodniuk kellett a német vendéglátóknak.

Természetesen sörből fogyott a legtöbb, de azért a városok készültek további ínyencségekkel is.

Nézzük, milyen specialitásokkal fogadta a szurkolókat Berlin, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Köln, Lipcse, München és Stuttgart – ezek voltak a torna legnépszerűbb német ételei!

Ezt is ajánljuk a témában

A focirajongók a németországi zarándoklatuk során fenték a fogukat a helyi különlegességre, és mivel az ország gasztronómiája rendkívül sokszínű, valódi kulináris örökség, kedvükre válogathattak a finomságok között – írja az euronews.

Berlin – Currywurst
A berlini kultúra megtestesítőjének tartott utcai étel párolt és sült sertéskolbászból áll, ketté vágva, curry ízű ketchuppal a tetején. Általában zsemlét vagy sült krumplit tálalnak mellé,

és a várakozásoknak megfelelően az Euro 2024 egyik legizgalmasabb kulináris slágerévé vált.

Kényelmes lehetőséget kínál az utcai árusítása is, nem kell hozzá feltétlenül beülni egy étterembe, és könnyen elfogyasztható akár séta közben is.

Ezt is ajánljuk a témában

Dortmund – Pfefferpotthast
A dortmundi csemege nehezen kiejthető, de annál könnyebben elfogyasztható. Ez a vesztfáliai pörkölt a régió erős ételstílusának szimbóluma. Marhahússal, hagymával készítik, és kenyér- vagy burgonyaoldalassal tálalják, bőséges paprikatartalmával feldobja a napot. Nyáron sem megerőltető elfogyasztani – bár Dortmundban nem jellemző a forróság, gyakori a nagy esőzés és a hőmérséklet általában nem lépi át a 23 fokot.

Düsseldorf – Senfrostbraten
Düsseldorf specialitása a mustáros sült, amely egy különleges, mustárhéjjal készült farsteakből áll – ennek a receptnek köszönheti a település a „mustárváros” nevet is. Kiadós húsétel, amelyet a legjobb a helyi Atbier sörrel vagy a rézszínű Rajna-vidéki főzetek egyikével fogyasztani.

Ezt is ajánljuk a témában

Frankfurt – Grüne Soße (zöld szósz)
Nyáron általában ragaszkodnak az emberek a könnyű ételekhez, ezért a szokásos Frankfurter Würstchen (frankfurti kolbász) helyett jó választás lehet a frissítő hatású Grüne Soße. Ez egy olyan népszerű étel, amely tejfölből és hét friss fűszernövényből áll – többek között sóskából és metélőhagymából. Gyakran burgonyával és főtt tojással tálalják.

Gelsenkirchen – Himmel und Erde
A Himmel und Erde – szó szerint Ég és Föld – a németországi Ruhr-vidék egyik hagyományos étele. Almaszósszal (mennyország) és burgonyapürével (föld) készítik, bőséges sült hagymával és pudinggal tálalják.

A hamburgi kedvenc, a Labskaus
Fotó: Pixabay

Hamburg – Labskaus
A legészakibb rendezőváros, Hamburg kikötőjének az Északi-tengerrel való összeköttetése miatt rendkívüli történelmi múltra tekint vissza. A Labskaus névre keresztelt étel évszázadokkal ezelőtt vált népszerűvé, elsősorban a hosszú tengeri utak során fogyasztották. A pácolt hering, tükörtojás, burgonya, cékla és kukorica gazdag kombinációja zamatos ételt biztosít, amely a XXI. században már az ínyenc konyhákban is hódít.

Köln – Rheinischer Sauerbraten
Ennek a párolt sültnek az egyedi ízét a több napig tartó borban való pácolás adja. Kölnben eredetileg lóhúsból készítették, de ma már többnyire marhahús az alapja. A szósz édes íze, amelyre a hús kerül, cukorrépaszirupot, almaszószt vagy mézeskalácsot is tartalmaz.

A kölni csemege, a borban pácolt sült hús
Fotó: Pixabay

Lipcse – Eierschecke
Ne feledkezzünk meg a desszertekről sem! Lipcse jellegzetessége egy torta, melynek középső rétege túrós, a teteje pedig vaníliás puding. Tésztája lisztből, cukorból, tojásból és tejszínből készül. A régióban Szászországban és Türingiában is rendkívül népszerű ez a krémes, pudingos desszert.

München – Schweinshaxe (sertés csülök)
Ha München, akkor Schweinshaxe! Ez az egyik legalapvetőbb bajor sült recept, amelyet úgy készítenek, hogy a comb húsos részét kombinálják a sertés térd alatti részével. Az Oktoberfesten kötelező csemege: ropogós, repedező bőrrel, lassan, tökéletesre főzve.

Stuttgart – Maultaschen
Stuttgart kedvence egy különleges töltött tészta, amelyet füstölt hússal, spenóttal, hagymával, darált hússal töltenek, és fűszernövényekkel, fűszerekkel ízesítenek. A legenda szerint a szerzetesek találták fel, akik így akarták elrejteni a húst a nagyböjt idején, amikor tilos volt az állati fehérje fogyasztása. Sváb raviolinak is nevezik.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. július 22. 21:23 Szerkesztve
Van még zsenialitás: "mustárhéjjal készült farsteakből" Hát basszátok meg :-DDDD Segítek, a "farszték" az hátszín.
Obsitos Technikus
2024. július 22. 21:21
És persze a Pfefferpothast a legkevésbé sem paprikás, csak ugye ha se németül, se angolul nem tudunk, és angol cikket találunk rá, akkor a borsból könnyen paprika lesz. Amúgy babérlevél, szegfűszeg, némi bors, citromlé, kapribogyó, és mivel vesztfáliai, azaz nem német, ezért egész ehető cucc. Olyasmi mint az erdélyiek savanyú vetrecéje, ami egy tokány.
Obsitos Technikus
2024. július 22. 21:16
"kenyér- vagy burgonyaoldalassal" Milyen lehet a kenyéroldalas? Hát a krumplioldalas? És miből nyerik? Kenyérsertés és krumplidisznó? Már megint nem sikerült a guglifordítót se rendesen üzemeltetni?
bergmann
2024. július 22. 19:33
A német kaja nem egy nagy durranás, de elég jó, mert az alapanyagokra odafigyelnek. Mondjuk én még nem ettem Münchenben olyan csülköt amit rendesen átsütöttek volna. Suttgartban egyszer sikerült. Viszon a stadionokban nincs sör, van valami alkoholmentes lónyál, de sör az nincs. Annyira szeretnék már egy ilyen munkát, hogy fingom nincs az egészről, de valaki átveszi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!